За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част втора, част 67

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Учат ни, че всички примитивни форми на органичния живот се проявяват също в седмичните групи на числата. От минералите или „меките камъни, които се втвърдили“, ползвайки езика на Стансите, след които последвали „твърдите растения, станали меки“, явяващи се продукт на минералите, тъй като „от недрата на камъка се ражда растителността“,1 и така до човека – всички първоначални образци на всички царства на Природата започват своето съществуване като ефирни, прозрачни обвивки. Това, разбира се, има място само при самото зачеване на живота. През следващия период те вече се уплътняват и в седмия започват да се разделят на видове, всички, с изключение на човека, първото от млекопитаещите животни2 в Четвъртия Кръг.

Вергилий, посветен повече или по-малко в езотеричната философия, като всеки поет на древността възпява еволюцията със следните думи:

Principio coelum ac terras camposque liquentes

Lucentemque globum Lunae, Titaniaque astra

Spiritus intus alit, totamque infusa per artus

Mens agitat molem et magno se corpore miscet.

Inde hominum pecudumque genus vitaeque volantum

Et quae marmoreo fert monstra sub aequore pontus.3

1 Коментари, Книга IX, 19.

2 Protista не са животни. Молим читателя да има предвид, че когато говорим за „животните“, подразбираме само млекопитаещите, Crustacea или раковидните, рибите и влечугите са съвременници на човека и много от тях дори са предшествали физическия човек в този Кръг. Всички те били двуполови преди епохата на млекопитаещите и заключителната част на Вторичния или Мезозойски период, но все пак – по-близо до Палеозойския, отколкото до Кенозойския период. Малките и двуутробните животни са съвременници на огромните влечуги-чудовища на Вторичната Епоха.

3 Енеиди, VI, 725–729. „В началото (Божественият) Духът вътре поддържа небесата, земята и водните равнини, орбитата на луната и блестящите звезди и (Вечния) Разума, разсеян във всички части (на Природата), насочва цялото необятно изграждане и се смесва с обширното тяло (Вселената). След това произлиза расата на хората и зверовете, жизненото начало на летящите породи и чудовища, които океанът отглежда под своята гладка кристална повърхност.“ „Всичко произлиза от Ефира и неговите седем природи“ – казват алхимиците. Науката ги познава само по техните повърхностни следствия.

„В началото възникнало Три или Триъгълникът.“ Този израз има дълбоко значение в Окултизма и като факт се потвърждава в минералогията, ботаниката и даже в геологията – както беше доказано в раздела „Хронология на Брамините“ – чрез съставното число седем, тъй като три и четири се съдържат в него. Разтворена, солта доказва това. Тъй като, когато нейните молекули се групират заедно и започват да се отлагат под формата на кристали, първата форма, която то приемат, е формата на триъгълника, на малки пирамиди и конуси. Това е формата на Огъня, откъдето е и думата „Пирамис“; докато втората геометрична форма в проявената Природа е квадратът или Кубът, 4 и 6; тъй като, както казва Енфилд, „частиците на земята имат формата на куб, а частиците на огъня са пирамидални“ – наистина е така. Пирамидална форма имат боровете – най-примитивното дърво след папратовия период. Така две противоположности в космичната Природа – огънят и водата, топлината и студът – започват своите метрографични прояви, едното чрез тримерната система, а другото чрез шестмерната. Тъй като звездовидните кристали на снега, ако се разгледат под микроскоп, без изключение имат формата на двойна или тройна шестоъгълна звездичка с централен нуклей, подобно на мъничка звездичка вътре в по-голямата. Като доказва, че жителите на морския бряг се намират под силното влияние на приливите, Дарвин казва:

„Най-древните прародители в царството на гръбначните... очевидно били групата на морските животни... Животните, живели приблизително в средното равнище на прилива или в средното равнище на ниската вода, в течение на две седмици преминават през пълния цикъл на измененията на приливите... Установен е тайнственият факт, че сред висшите земни гръбначни и днес... в течение на една или няколко седмици протичат много нормални или ненормални процеси (седмичността)..., такива като процеса на бременността при млекопитаещите, продължителността на треските.1

Яйцата на гълъбите се мътят две седмици (или 14 дни); кокощите – три седмици, патешките – четири седмици, а гъшите – пет, яйцата на щрауса – седем.“2

1 Сравни „Descent of Man“, стр. 164.

2 Bartlett, „Land and Water“.

Това число е тясно свързано с Луната, чието Окултно влияние постепенно се проявява в седмичните периоди. Именно Луната е ръководител на Окултната страна на земната Природа, докато Слънцето е регулатор и фактор на проявения живот. Тази истина винаги е била очевидна за Ясновидците и Адептите. Настоявайки на основната доктрина за седемте свойства на вечната Майка Природа, Яков Бьоме доказал с това, че самият той е бил велик Окултист.

Но да се върнем към обсъждането на седмичността в древния религиозен символизъм. Към метрологичния ключ на еврейския символизъм – който по пътя на числата открива геометричните отношения на Кръга (Единното Божество) към Квадрата, Куба, Триъгълника, както и всички интегрални еманации на божествения план – може да се добави и теогоничният ключ. Този ключ обяснява, че Ной, Патриарх на Потопа, в един аспект е заместник на Божеството (Вселенският творящ закон) с цел образуването на нашата Земя, нейното населяване и въобще разпространяването на живота върху нея.

И така, като има предвид седмичността и подразделенията в божествени Йерархии, както в космичното изграждане, така и в човешкото, изучаващият лесно ще разбере, че Jah-Noah стои начело и е синтез на низшата космична четвъртичност. Горната Сефиротна Троичност – чийто ляв женствен ъгъл е Йехова-Бина (Ум) – проявява Четвъртичността . Последната символизира Небесния Човек, безполовия Адам Кадмон, разглеждан като Природата в нейната абстрактност, и става отново седмичност, проявявайки от себе си допълнителните три принципа, низшата земна или проявената физическа Природа, Материята и нашата Земя – седмият принцип, бидейки Малкут, „Годеницата на Небесния Човек“ – като по този начин, заедно с висшата Триада или Кетер, Венецът, пълното число на Сефиротното Дърво, образува 10, Съвкупност в Единството или Вселената. Отделени от висшата Троичност, низшите изграждащи Сефироти съставят числото седем.

Това няма пряко отношение към нашата тема, макар и да е необходимо напомняне, за да се облекчи усвояването на онова, което следва. Разглежданият въпрос цели да докаже, че Jah-Noah или Йехова на еврейската Библия, предполагаемият Творец на нашата Земя, човекът и всичко на нея е:

a) Низша Седмичност, Създаващ Елохим – в неговия космичен аспект.

b) Тетраграматон или Адам Кадмон, „Небесният Човек“ с четирите букви – в неговия теогоничен и кабалистичен аспект.

c) Ной – в неговия космичен характер, тъждествен на индуския Шишта, човешкото Семе, оставено за заселване на Земята от предищното творение или Манватара, както е изразено в Пураните, или от допотопния период, както алегорично е представено в Библията.

Но независимо дали библейският Бог-Творец е Четвъртичност (Тетраграматон) или Троичност, той не е Вселенското 10, ако не е слят с Ейн-Соф (както Брама с Парабрамана), а седмичност, една от многото седмичности на Вселенската Седмичност. За обяснение на разглеждания въпрос, неговото положение и статусът като Ной могат най-добре да бъдат изразени, ако поставим 3, и 4, на успоредни линии с космическите и човешките принципи. За това ние ползваме старата позната класификация. По този начин:

ЧОВЕШКИТЕ

АСПЕКТИ ИЛИ ПРИНЦИПИ

1. Вселенския Дух (Атма).

2. Духовната Душа (Буддхи).

3. Човешката Душа. Ум (Манас).

Троичен

Аспект на

Божеството

КОСМИЧНИТЕ АСПЕКТИ ИЛИ

ПРИНЦИПИ

1. Непроявения Логос.

2. Вселенската1 Латентна Мислеоснова.

3. Вселенския (или Космичен) Деен2 Разум.

1 Философията на Адвайта разглежда това като висша Троица или по-точно – като троичен аспект на Чинматра (Парабраман); когото те обясняват като „Проста Потенциалност на Праджна“, мощ или способност, пораждаща постижение; Чидакашам, безкрайното поле или план на Космическото Съзнание; и Асат (Мулапракрити) или недиференцираната Материя. (Вж. „Личният и Безличният Бог“ в „Пет години Теософия“, стр. 203.)

2 Тъй като Диференцираната Материя съществува в Слънчевата Система – въздържаме се да говорим за целия Космос – в седем различни състояния и Праджна, или способността за постижение също съществува в седем различни аспекта, съответстващи на седемте състояния на Материята, тогава по силата на необходимостта трябва да съществуват седем състояния на съзнанието у човека; и според по-голямото или по-малкото развитие на тези състояния са се създали религиозни и философски системи.

4. Космичната (Хаотична) Енергия.

5. Астралното Тяло (Линга Шарира).

6. Субстанцията на Живота (Прана).

7. Тяло (Стхула Шарира).

Духа на

Земята,

Йехова1.

Ной.

Пространството,

съдържащо живот –

Водите на Потопа

Планината

Арарат.2

4. Животинската Душа (Кама-Рупа).

5. Астралната Идеация, отразяваща земните неща.

6. Жизнената субстанция или Енергия.

7. Земята.

За допълнително доказателство3 на това твърдение нека читателят се обърне към кабалистичните трудове.

1 Представен като ревнив, гневен, яростен и вечно действащ Бог, отмъстителен и благожелателен само към своя „избран народ“, когато е умилостивен от него.

2 Ной и неговите трима синове са колективен символ на тази Четворица в много и разнообразни приложения, тъй като Хам е Хаотичното Начало.

3 „Source of Measures“, стр. 65. Авторът пояснява: „Забележете, че на еврейски език Иаред, бащата на Енох, е показан като „планината на слизането“ и е казано, че тя е същото, което е и върхът Арарат, на който почива кубичният строеж на Ной, или основата на измерението. Производните думи от корена, който на еврейски означава Иаред, са тъждествени с производните от Арарат, от arce, от земя. Еврейското Иаред на английски език буквално е YRD; следователно в Иаред (Yared) може да се намери точно нашата английска дума yard (ярд). Заслужава внимание това, че синът на Иаред, т.е. Енох, е живял 365 години; и коментаторите равини са казали, че с него е бил открит годишният период от 365 дни, отново съединявайки по този начин величините на времето и разстоянието; т.е. времето на годината се спускало съответно чрез yard, или Иаред, който по този начин чрез Енох се явил негов баща; действително, 1296 = yard (или Yared) ? 4 = 5184; това е характерна величина на слънчевия ден в трети, който, както е казано, може да бъде наречен числово родител на слънчевата година (пак там). „Впрочем, това е само по астрономичните и числовите кабалистични методи. Езотерично Иаред е третата раса, а Енох – четвъртата, но тъй като той е взет жив, олицетворява също така избраните, спасените в четвъртата раса, докато Ной от началото се отнася към петата – семейство, спасено от водите, вечно и физически.


  

Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част втора, част 67

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147

Направи своя избор
Напред