За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част втора, част 30

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Във всичко това няма лъжливо твърдение; нищо, с изключение на извънредното изобилие на несполучливо използвани метафори, като например мита за Адам – илюстрация за астрални следствия. Акаша,2 Астралната Светлина, може да бъде определена с няколко думи; това е Всемирната Душа, Утробата на Вселената, Mysterium Magnum, от която се ражда всичко съществуващо чрез разделение или диференциация. Това е причината за съществуване; тя изпълва безкрайното Пространство, в определен смисъл тя е самото Пространство, или негов шести, както и седми принцип едновременно.3 Но като крайно в безкрайното, по отношение на проявеното, тази Светлина трябва да има и своя сенчеста страна – както вече беше показано. И тъй като Безкрайното никога не може да бъде проявено, крайният свят трябва да се задоволи само със сянката, която неговите действия притеглят върху човечеството и която хората привличат и принуждават да действа. Следователно, докато Астралната Светлина е Всемирната Причина в своето непроявено единство и безкрайност, по отношение на човечеството тя става просто следствие на причини, породени от хората в течение на техния греховен живот. Не неговите светоносни обитатели – независимо дали ще ги наречем Духове на Светлината, или на Мрака – произвеждат Доброто и Злото, а самото човечество определя неизбежното действие и реакция във великия Магически Посредник. Именно човечеството е започнало да се явява „Змията от Книгата Битие“ и така всекидневно, ежечасно става причина за Падението и Греха на „Небесната Дева“, която по този начин става Майка на Боговете и Дяволите едновременно; тъй като тя е вечно-любеща, милосърдно Божество за всички тези, които докосват Душата и Сърцето Ј, вместо да привличат върху себе си нейната сенчеста проявена същност, наречена от Елифас Леви „съдбовна светлина“, убиваща и унищожаваща. В своите единици човечеството може да преодолее и овладее нейните следствия; но само чрез светостта на своите животи и по пътя на зараждането на добри причини. Той има власт само над проявените низши принципи – сянката на Неизвестното и Непознаваемото Божество в Пространството. Но в древността и в действителност Луцифер или Луциферус е било име на Ангелско Същество, оглавяващо Светлината на Истината, както и светлината на деня. В Евангелието на Валентин „Pistis Sophia“ се преподава, че от трите Сили, излизащи от Свещените Имена на трите Троични Сили (???????????) Силата София (Светият Дух, според тези гностици – най-културните от всички) пребивава на планетата Венера или Луцифер.

2 Акаша не е Ефирът на науката, както превеждат това някои изтоковеди.

3 Йохан Тритхайм, абат на Спанхайм, най-великият астролог и кабалист на своето време, казва: „Изкуството на божествената магия се съдържа в умението да се забележи същността на нещата в Светлината на Природата (Астралната Светлина) и с помощта на душевните способности на духа да се произвеждат материални неща от невидимия свят; и при такива процеси Върховният свят и Долният свят трябва да бъдат съединени и да действат в пълна хармония. Духът на Природата (Астралният Свят) е единство, което твори и формира всичко съществуващо и като действа чрез посредничеството на човека, той може да произвежда вълшебни неща. Подобни процеси се извършват според закона. Вие ще опознаете закона, чрез който подобни неща се извършват, ако опознаете самия себе си. Вие ще опознаете това благодарение на силата на духа, който се намира във вас самите, и ще го извършите, съединявайки вашия дух със същността, излизаща от вас самите. Ако искате да преуспеете в такова дело, трябва да знаете как да разделите духа и живота в Природата и освен това – да умеете да отделяте астралната душа във вас самите и да я направите осезаема, след което същността на душата ще се появи и видимо, и осезаемо, получавайки обективност, благодарение на силата на духа.“ (Цитирано в книгата на д-р Хартман „Парацелз“, стр. 164, 165.)

По този начин, за непосветените Астралната Светлина може да бъде Бог и Дявол едновременно – Demon est Deus inversus – т.е. през всяка точка на Безкрайното Пространство вибрират магнитни и електрически токове на оживотворената Природа, даващи живот и носещи смърт вълни, тъй като смъртта на земята става живот на друг план. Луцифер е божествена и земна Светлина, „Свети Дух“ и „Сатана“ в едно и също време, видимото Пространство, бидейки наистина невидимо, изпълнено с диференцирано дихание, а Астралната светлина, проявените следствия на двете, които са единни, насочвана и привличана от нас, е Кармата на човечеството, едновременно лична и безлична същност – лична, понеже това е мистично име, дадено от Сен-Мартен на Войнството божествени създатели, Водачи и управници на тази планета; безлична като причина и следствие на Вселенския живот и смърт.

Падението се е явило като резултат от знанията на човека, тъй като „неговите очи се отворили“. Действително, на него е била предопределена мъдростта и Скритото знание от „Падналите Ангели“, тъй като от този ден последният станал негов Манас, Ум и Само-осъзнаване. От самото начало на появата на нашата Земя във всеки от нас съществува тази златна нишка на непрекъснатия живот – периодично разделен на цикли на пасивност и дейност на съзнателното съществуване на Земята и свръхсъзнателното в Девачана. Това е Сутратма, блестящата нишка на безсмъртната, безлична Монада, на която се нанизват нашите земни „животи“, или преходните Ego, като мъниста – по прекрасния израз във философията на Веданта.

И сега е доказано, че Сатаната или Червеният огнен дракон, „Владетелят на фосфора“ – сярата, е теологично „подобрение“ – и Луцифер или „Светоносецът“ се намират в нас; това е нашият Ум, нашият Изкусител и Изкупител, нашият разумен освободител и Спасител от чистия анимализъм. Без този принцип – еманация на самата същност на чистия божествен Махат (Разума), излъчващ се непосредствено от Божествения разум – ние несъмнено с нищо не бихме били по-добри от животните. Първият човек Адам е бил създаден само като жива душа (Нефеш), последният Адам е бил създаден като животворящ дух1 – казва Павел и неговите думи се отнасят към изграждането или сътворението на човека. Без този животворящ дух, или човешкия разум, или душата, не би имало разлика между човека и звяра; както я няма в действителност между животните, що се отнася до техните действия. Тигърът и магарето, ястребът и гълъбът, всеки от тях е така чист и невинен, както и другият, тъй като те са безотговорни. Всеки следва своя инстинкт, тигърът и ястребът убиват със същото равнодушие, с което магарето изяжда магарешкия трън или гълъбът кълве житото. Ако Падението имаше даденото му от теологията значение, ако то беше станало в резултат от действие, противоположно на намеренията на Природата и е било грях – то какво да се каже за животните? Ако ни отговорят, че те размножават видовете си като следствие от същия този „първороден грях“, за който Бог проклел Земята – следователно и всички, живеещи на нея – ние ще поставим друг въпрос. Теологията, както и науката, ни казва, че животните са съществували на Земята много по-рано от човека. Ние питаме теологията, как са се размножавали те преди плода от Дървото на познанието на доброто и злото да бъде откъснат? Както е писано:

1 Истинският първоначален текст на Първото послание към коринтяните, XV, 44, изтълкуван кабалистично и езотерично, би се чел така: „Сее се тяло душевно (не „природно“ тяло) и въстава тялото духовно.“ Павел е бил Посветен и неговите думи придобиват съвършено друг смисъл при езотеричното им четене. Тялото „се сее в немощ (пасивност); въстава в сила (V, 43) – или в духовност и разум.

Бълг. прев. (XV, 44): „Сее се тяло душевно – възкръсва тяло духовно. Има тяло душевно, има и тяло духовно“; (XV, 43): „Сее се в безчестие – възкръсва в слава; сее се в немощ – възкръсва в сила.“ – Бел. прев.

„Християните – като много по-малко прозорливи от великия Мистик и Освободител, чието име те приели, но не разбрали доктрините му и ги замаскирали, чиято памет те зачернили със своите действия – приели еврейския Йехова какъвто е бил и, разбира се, напразно се стремили да примирят Евангелието на Светлината и Свободата с божеството на мрака и поробването.“1


  

Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част втора, част 30

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147

Направи своя избор
Напред