За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 12

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

2. ЗЕМЯТА КАЗАЛА: „ВЛАСТЕЛИНЕ НА ЛИКА БЛЕСТЯЩ3,

ДОМЪТ МИ Е ПУСТ... ИЗПРАТИ ТВОИТЕ СИНОВЕ ДА НАСЕЛЯТ ТОВА КОЛЕЛО4. ТИ ИЗПРАТИ СЕДЕМ СВОИ СИНОВЕ ПРИ ВЛАСТЕЛИНА НА ПРЕМЪДРОСТТА (а). СЕДЕМ ПЪТИ

ПО-БЛИЗО ДО СЕБЕ СИ ТЕ ВИЖДА ТОЙ, СЕДЕМ ПЪТИ

ПОВЕЧЕ ТЕ УСЕЩА (b). ТИ СИ ЗАБРАНИЛ НА СВОИТЕ СЛУГИ, МАЛКИТЕ ПРЪСТЕНИ, ДА УЛАВЯТ ТВОЯТА СВЕТЛИНА И ТОПЛИНА, ДА ПРИХВАЩАТ ТВОЯТА ВЕЛИКА ЩЕДРОСТ ПО ПЪТЯ НА НЕЙНОТО ПРЕМИНАВАНЕ. ИЗПРАТИ ГИ СЕГА НА ТВОЯТА СЛУГИНЯ!“

3 Слънце.

4 Земя.

(a) „Властелин на Мъдростта“ е Меркурий или Будха.

(b) Съвременните коментари обясняват тези думи като намек за добре известния астрономичен факт, че Меркурий получава седем пъти повече светлина и топлина от Слънцето, отколкото Земята и даже от прекрасната Венера, получаваща два пъти повече от количеството за нашето незначително земно кълбо. Че този факт е бил известен в древността, може да се види от молбата на „Духа на Земята“ към Слънцето, която е приведена в текста.1 Слънцето обаче отказва да насели земното кълбо, тъй като то още не е готово да приеме живота.

Като астрологична планета Меркурий е още по-окултна и тайнствена от Венера. Меркурий е тъждествена с Митра на маздеите, Гений или Бог, и пребивава между Слънцето и Луната като вечен спътник на „Слънцето на Мъдростта“. Павзаний (Кн. 5) го описва като имащ общ олтар с Юпитер. Той бил снабден с криле, за да се изрази грижата му за Слънцето в неговия бяг, и го наричали Nuntius или Слънчев Вълк, „Solaris luminis particeps“. Той бил водещ и призоваващ душите, велик вълшебник и Йерофант. Вергилий го описва като въоръжаващ се със своя жезъл за призоваването от Оркус на хвърлените там души – Turn virgam capit, hac animas ille evocat Orco2.

1 Коперник е изложил своите теории за „Въртенето на Небесните Тела“ в шестнайсетото столетие, а Зохар, дори и да е бил съставен от Мойсей дьо Леон в тринадесетото столетие, твърди:

„От Старата (или Древната) Книга на Хаманун... ние научаваме, че земята се върти около себе си, образувайки кръг: така че някои се намират на върха, а други долу... и че има някои страни на земята, които са осветени, докато други се намират в мрак; при първите е ден, когато за другите настъпва нощ; също има и страни, където винаги е ден или нощта продължава само няколко мига.“ (Зохар, III, фол. 10а, това място е приведено в Кабала на Майер, стр. 139.)

2 Вж. също 21-и Фаргард във „Вендидад“ за небесната милиция.

Той е златоцветният Меркурий, ??????????????, този когото Йерофантите са забранявали да се назовава. В гръцката митология той е символизиран като едно от пазещите „кучета“ (наблюдателност) на небесното паство (Окултната Мъдрост); той е Хермес, Анубис, или Агатодемон. Той е Аргус, пазещ Земята, при което тя го приема за самото Слънце. Именно чрез посредничеството на Меркурий император Юлиан се е обръщал всяка нощ към Окултното Слънце; тъй като, както казва Восий:

„Всички теолози са съгласни, че Меркурий и Слънцето са единни. Той е бил най-красноречивият и мъдрият сред всички Богове, на което не бива да се учудваме, тъй като Меркурий се намира в такъв тесен допир с Мъдростта и Словото на Бога (Слънцето), че често са го бъркали и с двете.“1

Тук Восий изразява голяма окултна истина и надали сам подозира това. Хермес на гърците има голям допир до Сарама и Сарамея на индусите и до божествения страж, „който пази златните стада на звездите и слънчевите лъчи“.

Според по-ясното определение на Коментарите:

„Земното кълбо, устремено от Духа на Земята и неговите шест Помощници, получава всичките си жизнени сили, живот и мощ от Духа на Слънцето чрез посредничеството на Планетните Дхиани... те са неговите пратеници на Светлината и Живота“.

Подобно на това, както всяка от Седемте Области на Земята, всеки от седмината2 Първородени (Първоначални Човешки Групи) получава своя светлина и живот от свой специален Дхиани – духовно, а от Двореца (Дома, Планетите) на този Дхиани – физически. Същото става и по отношение на седемте велики Раси, които се раждат на нея. Първата се ражда под Слънцето; Втората под Брихаспати (Юпитер); Третата под Лохитанга (Марс с „Огнено тяло“, а също и Венера или Шукра); Четвъртата под Сома (Луната, така както и нашата Земя – Четвъртата Сфера, родена от Луната и намираща се под нейно влияние) и Шани, Сатурн3, Крура-лочана (притежава лошо око) и Азита (Тъмен); Петата е под въздействието на Будха (Меркурий).

1 „Идолатр.“, II, 373.

2 Науката твърди, че Венера получава от Слънцето два пъти повече светлина и топлина, отколкото Земята. Така тази планета, предвестница на изгрева и залеза, най-лъчезарната от всички планети, отдава на Земята, според това твърдение, една трета от запаса, който тя получава, и оставя за себе си две части. Това има както окултно, така и астрономическо значение.

3 „Както горе, така и долу“ е основната аксиома на окултната философия. Тъй като Лотоса е седмичен, т.е. в целия Космос той се проявява като седем Лотоса под седем различни форми, или както казват учените брамини „всеки от тях е централна фигура на едно от седемте главни разклонения на Религията на мъдростта“; и тъй като седем принципа, отговарящи на седемте принципа, които съответстват на седемте състояния на Праджна или Слънцето, са свързани със седемте състояния на Материята и седемте вида енергии, делението трябва да е еднакво по отношение на всичко, засягащо земята.

Същото е по отношение на човека и всеки „човек“ (всеки принцип) в човека. Всеки човек получава свое специално свойство от своя Глава (Планетарен Дух) и затова всеки човек представлява чрез себе си и седмичност (или комбинация от принципи, всеки от които има начало в свойство на определен Дхиани).

Земята получава всяка действена мощ или сила от един от Седемте Властелини. Светлината излиза от Шукра (Венера), която получава тройно количество и една трета отдава на Земята. Затова те двете се наричат „Сестри-близначки“, но Духа на Земята е подвластен на „Властелина“ на Венера. Нашите мъдреци изобразяват тези два глобуса, при което единият се поставя над Двоен Знак, а другият под него (първоначалната Свастика, лишена от своите четири ръце, или кръст +).1

Както всеки ученик на Окултизма знае, „Двойният Знак“ е символ на мъжкия и женския принцип в Природата, положителното и отрицателното, тъй като Свастиката или означава именно всичко това и много повече. От самото начало на зараждането на астрономията – предадена на Четвъртата раса от един от Царете на Божествената Династия – цялата древност, а също и Астрологията, е изобразявала в своите астрономически таблици Венера като Кълбо, поставено над Кръста, а Земята като Кълбо под Кръста. Езотерически това означава преминаване в зараждане на Земята или възпроизвеждане на нейните видове чрез полово съчетаване. Но по-късните западни народи не са пропуснали да дадат на това друго, съвременно тълкуване. Те са обяснявали този знак с помощта на своите мистици – ръководени от светлината на латинската църква – като означаващ, че нашата Земя и всичко съществуващо на нея е било изкупено от Кръста, докато Венера – иначе казано Луцифер или Сатана – го погазва. Венера е най-окултната, мощна и тайнствена сред всичките Планети, чието влияние и връзка със Земята са особено силни. В екзотеричния браманизъм Венера или Шукра – Мъжко Божество2 – е син на Бхригу, един от Праджапати и ведически Мъдрец, а също така Даитя-Гуру или свещенослужител и наставник на първобитните гиганти. Цялата история на Шукра в Пураните се отнася към Трета и Четвърта Раса. Както казва Коментара:

1 По този начин Венера се изобразява , Земята – .

2 В езотеричната философия това божество е с мъже-женствен род, или хермафродит: оттук е и „брадатата“ Венера в митологията.

„Именно чрез посредничеството на Шукра „двойните“ (хермафродитите) на Трета (Коренна Раса) произлезли от първите „Послеродени“. Ето защо това се изобразява със символа (кръг и диаметър) по време на Третата (Раса) и по време на Четвъртата.“

Това се нуждае от обяснение. Когато диаметърът се среща като един в кръга, означава женствена Природа; първия идеален Свят, самороден и самозаченат от вселенския всепроникващ Дух на Живота – така това също се отнася до първоначалната Коренна Раса. Той става андрогинен с развитието на Расите и всичко останало на Земята в своите физически форми и символът се превръща в кръг с диаметър, от който върви вертикална линия, изобразяваща мъжкото и женското начало, още неразделени – първото и най-ранно египетско Тау: , след което той става , което означава, че мъжкият и женският пол са се разделили1 и се е извършило преминаването в зараждане. Венера (Планетата) се символизира със знака на кълбо над кръста, като чрез това показва, че тя оглавява естественото раждане на човека. Египтяните са символизирали Анкх – „Живота“ със знака на кръга над кръста или което е друга форма на Венера (Изида) и езотерически означавало, че човечеството и целият животински живот са произлезли от божествения духовен кръг и е станало преминаване във физическото мъжко и женско зараждане. Този знак от края на Третата раса има също и фалическо значение, както и „Дървото на Живота“ в градината Едем. Ануки, форма на Изида, се явява Богиня на Живота; и евреите са заимствали Анкх от египтяните. Задно с много други мистически думи и тази е била въведена в тайния език от Мойсей, посветен в мъдростта на жреците на Египет. В еврейския език думата Анкх с личен суфикс означава „мой живот“ – мое битие, – което е „личното местоимение Анохи“, от името на египетската богиня Ануки.2

1 Затова кръстът на християните, ако се отхвърли неговия религиозно-метафизичен аспект, като символ е много по-фаличен, отколкото Свастиката на езичниците. Сравни том I, стр. 51.

2 Египетският кръст е астрономическият планетен знак на Венера, „означаващ съществуване на зараждаща енергия в полов смисъл; той е бил един от атрибутите на Изида, Майката, Ева, Havah, Майката на земята и се признавал за такъв от всички древни народи в една или друга форма на изразяване“. (От съвременен кабалистичен манускрипт.)


  

Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 12

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206

Направи своя избор
Напред