За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 80

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

„Желанието първо възниква в ТОВА, което било първичен Зародиш на Разума; и което Мъдреците, като изучавали с помощта на своя ум, открили, че било връзката, съединяваща Същността с Не-Същността.“

Един от химните в Атхарва Веда възпява Кама като Висш Бог и Творец:

„Кама бил роден първи. Нито Боговете, нито Бащите (Питри), нито хората са се оприличили на Него.“

Атхарва Веда го отъждествява с Агни, но го поставя по-високо от този бог. Таитирия Брахмана алегорично го прави син на Дхарма (морален и религиозен дълг, благочестие и справедливост) и Шрадха (вяра). На друго място Кама се ражда от сърцето на Брама; поради това той е Атмабху – „Самосъщен“ и Аджа – „Нероден“. Както Ерос в ранната гръцка митология е бил свързан с творението на света и едва след това станал Купидон, точно такъв е и Кама в първоначалния си ведически аспект; и Харивамша го изобразява като син на Лакшми, която е Венера. Така алегорията показва, че психическият елемент развива физиологическия до раждането на Дакша, прародител на сегашния физически човек – представен като роден от Мариша; и до чиято поява живите същества и хората са се размножавали, както ще бъде показано, „чрез волята, зрението, осезанието и йога“.

Такава е алегорията за разможаването на втората раса или расата на „послеродените“. Това се отнася и до третата раса в нейното крайно развитие. Благодарение на старанието на Сома, Луната, Мариша е приета в качеството на жена от Прачетасите, също порождения на „Родените от разума“ синове на Брама2; от нея те породили Патриарха Дакша, който бил син на Брама в предишната калпа или живот, както поясняват и добавят Пураните, за да вкарат в заблуда и заедно с това казват истината.

1 Х, 129.

2 Казано е: „От продължаващия да размишлява Брама се е родило от разума-заченато потомство, с форми и способности, заимствани от неговата телесна природа; въплътени духове, произлезли от частите (Гатра) на Дхимата (всемъдрото Божество)“. Всички тези божества били обиталище за три качества на Дева-сарги или божественото творение, което като петорно е лишено от яснотата на разпознаването, без разсъдък е и е тъпо по природа. „Но тъй като те не се размножавали сами, Брама създал други от разума-родени синове по свое подобие“ – именно Брамарши или Праджапати на брой десет и седем. „Отначало били създадени Санандана и другите синове Ведхас (Брама)“, но както е казано на друго място, те били „без желания и страсти, вдъхновени от светата мъдрост, отчуждени от света и нежелаещи да имат потомство“ (Вишну Пурана, Х, VII; превод на Уилсън, I, 100, 101). Така Санандана и подобните Кумари са тези богове, които след като се отказали да „създават потомство“, били принудени да се въплътят в хора, лишени от разсъдък. Читателят трябва да извини неизбежните повторения, предвид огромното количество приведени факти.

3. По този начин ранната трета раса се е образувала от капки „пот“, които след многократни превръщания са се развили в човешки тела. Това не е по-трудно да си представим и разберем, отколкото израстването на утробния плод от неуловим зародиш и неговото следващо развитие като дете, а после до силен и тежък човек. Но според Коментарите третата раса отново изменя своя начин на размножаване. Казва се, че тя е еманирала vis formativa, превръщайки капките пот в големи капки, които растели, разширявали се и ставали кълбовидни тела – огромни яйца. В тези яйца човешкият утробен плод нараствал в течение на няколко години. В Пураните Мариша, дъщерята на Канду, мъдреца, става жена на Прачетасите и майка на Дакша. И така, Дакша е бащата на първите човекоподобни прародители, родени по този начин. Той се споменава по-нататьк. Еволюцията на човека-микрокосмос е аналогична на еволюцията на Вселената, Макрокосмоса. Тази еволюция се намира между еволюцията на последния и еволюцията на животното, за което човекът на свой ред се явява макрокосмос.

След това третата раса става:

4. Андрогинна или хермафродити. Този процес на човешкото развитие обяснява може би защо в „Пир“ на Платон Аристофан описва природата на старата раса като „андрогинна“ и че формата на всяко индивидуално същество била закръглена, „при това гърбът и страните били затворени като в кръг“, „начинът на придвижване... бил кръгообразен... ужасни по сила и здравина с чудовищно честолюбие“. За да ги отслаби, „Зевс ги разделил (в трета коренна раса) на две и Аполон (Слънцето), следвайки неговите указания, съединил кожата“.

Обитателите на Мадагаскар – този остров принадлежал на Лемурия – запазили легендата за първия човек. Отначало той живял без да вкусва храна, но след това свикнал с нея и в крака му се появило набъбване; когато то се разкъсало, от него излязла жена и станала майка на тяхната раса. Наистина, „ние имаме наши науки за хетерогенезиса и партеногенезиса, които показват, че областта на предположението още е отворена – полипите... проявяват от себе си своето потомство, подобно на пъпкуването и разклоняването на дърветата...“ Защо да не си представим първичния човешки полип? Твърде любопитният полип Stauridium, редувайки се, преминава от пъпкуване към полов начин на размножаване. Любопитно е също, че макар да расте като полип на стебло, той произвежда пъпки, които в края на краищата се развиват в морска коприва или медуза. Медузата съвсем не прилича в своя основен организъм на полипа Stauridium. Също така тя се размножава по различен начин, полов, и от добитите чрез него яйца отново се получават Stauridia. Този поразяващ факт би могъл с много да помогне на разбирането за това, че формата може да бъде развита – както се е наблюдавало при лемурите, притежавали определен пол и произлезли от родители хермафродити, съвсем различни от техните непосредствени родители. Освен това, без съмнение, в случай на човешки въплъщения законът на Кармата, расова или индивидуална, властва над наклонностите, зависещи от наследствeнocттa, която му е подчинена.

Смисълът на последното изречение в приведения Коментар на стих 27, а именно, че четвъртата раса били деца на Падмапаните, може да намери обяснението си в известното писмо от Вдъхновителя на „Езотеричен Буддизъм“:

„Мнозинството от човечеството принадлежи на седмата субраса на четвъртата коренна раса – споменатите китайци и техните деца и разклоненията (малайци, монголци, тибетци, унгарци, финландци и даже ескимоси, всички те са остатъци от това последно разклонение).“

Падмапани или Авалокитешвара на санскритски е Ченрези на тибетски. Авалокитешвара е велик Логос в своя висш аспект и в божествените Сфери. Но на проявения план той, подобно на Дакша, е прародител (в духовен смисъл) на хората. Падмапани-Авалокитешвара езотерично се нарича Бодхисатва (или Дхиан-Коган) Ченрези Ванчуг „мощен и всевиждащ“. В днешно време той се почита като велик Покровител на Азия като цяло и по-конкретно на Тибет. За да се насочат тибетците и ламите по пътя на светостта и да се запазят в света на Архатите, това небесно Същество, както твърдят, се проявява от век на век в човешка форма. Народната легенда гласи, че когато в света вярата започва да отмира, Падмапани Ченрези, „Носител на Лотоса“, излъчва ярък лъч светлина и след това сам се въплътява в един от двамата велики лами – Далай-Лама или Таши-Лама; съществува и поверие, че той ще се въплъти като „най-съвършения Будда“ в Тибет, вместо в Индия, където неговите предшественици великите Риши и Ману са се появили в началото на нашата раса, но сега повече не се появяват. Даже и екзотеричният аспект на Дхиани Ченрези сочи към езотеричното учение. Очевидно, подобно на Дакша, той е синтез на всички предишни раси и прародител на всички човешки раси след третата – първата завършена – и по този начин е представен като кулминация на всичките четири първоначални раси в своята единайсетлика форма. Тази форма представлява колона, построена от четири реда, като всеки има три образа или глави с различен цвят; три образа за всяка раса, като типични характеристики на нейните три основни физиологически превръщания. Първият ред е бял (лунен цвят); вторият – жълт; третият – червено-кафяв; четвъртият, в който има само два образа (третият лик не е показан, това е намек за ненавременния край на Атлантите) – кафяво-черен. Падмапани (Дакша) възсяда колоната и представлява върха. Във връзка с това сравнете стих 39. Дхиан-Когана се изобразява с четири ръце, още един намек за четири раси. Тъй като, докато две от ръцете са хванати, третата държи Лотос – Падмапани, „Носител на Лотоса“; цветчето означава зараждане – четвъртата ръка държи змия, емблема на Мъдростта в неговата мощ. На шията му има броеница, а на главата – знак на Водата – материя, потоп. На челото му се намира третото око, окото на Шива, знак за духовно прозрение. Неговото име е Покровител (на Тибет), „Спасител на Човечеството“. На други изображения, където има само две ръце, той е Ченрези, Дхиани и Бодхисатва, Чаг-на-Пема-Кар-по, „Държащ белия Лотос“. Друго негово име е Чантонг, „Хилядоокия“, когато е надарен с хиляда ръце и на всяка длан е изобразено окото на Мъдростта, тези ръце излизат от тялото му подобно на гора от лъчи. Още едно от неговите имена, на санскритски език, е Локапати или Локанатха, „Властелин на Света“ и на тибетски „Джигтен-Гонпо“, Покровител на Света от всякакво зло.1

1 Сравни „Буддизъм в Тибет“ на Шлагинтвайт, стр. 88–90.

Падмапани обаче символично е „Носител на Лотоса“ само за непосветените; езотерично това означава – държащ Калпите, като последната от тях се нарича Падма и представлява една половина от живота на Брама. В действителност тя е по-малка Калпа, но се нарича Маха, „велика“, защото включва века, в който Брама е излязъл от Лотоса. Теоретично Калпите са безкрайни, но практически те са разделени и подразделени в пространството и времето и при това всяко подразделение – до най-малкото – има свой собствен Дхиани, като покровител или управник. Падмапани (Авалокитешвара) в своя женски облик става в Китай Гуан-Ин, „приемаща всякаква форма по желание, за спасението на човечеството“. Знанието на астрологичния аспект на съзвездията в съответните „дни на раждане“ на тези Дхиани – включително и Амитабха (А-ми-то Фо на Китай), например на 19-ия ден от втория месец, на 17-ия ден от единайсетия месец и на 7-ия ден от третия месец1) и т.н., дава на окултистите най-големи възможности да извършат това, което хората наричат „магически“ чудеса. Бъдещето на всеки индивид може да се види с всичките му предстоящи събития, преминаващи в строг ред в магичното огледало, поставено под лъча на известни съзвездия. Но пазете се от обратната страна на медала – ВЕЩАРСТВОТО.

1 Вж. „Chinese Buddhism“, Едкинс, стр. 208.


  

Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 80

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206

Направи своя избор
Напред