За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 79

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

27. ТРЕТАТА РАСА СТАНАЛА НОСИТЕЛ1 НА ВЛАСТЕЛИНИТЕ НА МЪДРОСТТА. ТЯ СЪЗДАЛА СИНОВЕ НА ВОЛЯТА И ЙОГА, СЪЗДАЛА ГИ ЧРЕЗ СИЛАТА КРИЯШАКТИ, СВЕТИ ОТЦИ,

ПРЕДЦИ НА АРХАТИТЕ...

Как те „се създавали“, след като „Властелините на Мъдростта“ са тъждествени с Девите на индусите, които се отказали да създават? Ясно е, че те са Кумарите на индуския пантеон и Пураните, старшите синове на Брама:

„Санандана и другите синове Ведхас, (които) преди били създадени от него... без желание или страст (останали целомъдрени), вдъхновени от свята мъдрост... и без желание да имат потомство. “2

Мощта, чрез която в началото те създавали, е била именно причината за тяхното сваляне от високото им състояние до положението на зли духове, сатаната и неговото войнство – създадени на свой ред от нечистата фантазия на екзотеричните вярвания. Тази мощ била Крияшакти, тайнствената и божествена мощ, латентна във волята на всеки човек, която ако не бъде призована към живот, напрегната и развита чрез йогийски упражнения, остава спяща у 999 999 човека от милион и така атрофира. Тази мощ е обяснена в „дванайсетте знака за зодиака“3 по следния начин:

1 Проводник.

2 Вишну Пурана, I, VII; Уилсън, I, 100.

3 Вж. „Пет години теософия“, стр. 111.

„Крияшакти е тайнствената сила на мисълта, която Ј дава възможност да възпроизвежда външни, осезаеми, феноменални резултати чрез присъщата Ј енергия. Древните хора са твърдели, че всяка мисъл ще се прояви външно, ако вниманието (и волята) на човека дълбоко се съсредоточат върху нея. Така напрегнатото желание ще се съпровожда с искания резултат.

Йогата обикновено извършва своите чудеса чрез ичхашакти (сила на волята) и крияшакти.“

По този начин третата раса създала, наистина по непорочен начин, така наречените „синове на волята и йога“ или „предците“ – духовните праотци – на всички следващи или сегашни Архати или Махатми. Те действително били създадени, а не породени, както са били техните братя от четвъртата раса, които били зародени чрез полово съчетаване след разделянето на половете, „падението на човека“. Тъй като създаването е само резултат от волята, действаща върху феноменалната Материя, предизвикване от нея на изначалната божествена светлина и вечния живот. Те били „съкровените семена“ на бъдещите спасители на човечеството.

Тук ние отново трябва да направим отклонение, за да обясним някои трудни точки, които са толкова много. Почти е невъзможно да бъдат избегнати такива отклонения.1

Редът на еволюцията на човешките раси се представя в пета книга на Коментарите по следния начин, който вече беше посочен:

„Първите хора били Чхая (1); Вторите, „Послеродените“ (2); Третите, „Яйцеродените“ и свети Отци, родени чрез мощта на Крияшакти (3); Четвъртите били деца на Падмапани (Чернези) (4).

Разбира се, подобни първобитни начини за размножаване – чрез проявяване на своето собствено отражение; чрез капки пот; след това по пътя на йога; а после чрез онова, което ще се разглежда от хората като магия (Крияшакти) – са осъдени предварително да бъдат приети като басни. Въпреки това, започвайки от първия и завършвайки с последния начин, в тях няма нищо измислено, както и нищо, което да изглежда противоестествено. Това трябва да бъде обяснено.

1.Родените по пътя на Чхая, или първобитния начин на безполовото размножаване – първата раса, отделила се, така да се каже, от телата на Питри – се среща сред намеците на космическата алегория на Пураните.2 Това е чудесната алегория и сказание за Санжна, дъщерята на Вишвакармана – дадена за жена на Слънцето, която „понеже не е в състояние да понесе горещината на Властелина си“, му предоставила своята Чхая (сянка, отражение или астрално тяло), а самата тя се отделила в джунглата за извършване на религиозни почести или Тапас. Като смятало, че Чхая е неговата жена, Слънцето породило от нея потомство, подобно на Адам и Лилит – според легендата също ефирна сянка, макар че в действителност е приличала на жена чудовище, живяло преди милиони години. Може би този пример доказва малко неща, като се изключи богатството на фантазията на авторите на Пураните. Но ние имаме още по-силно доказателство. Ако материализиращите се форми, които понякога могат да се наблюдават отделени от телата на някои медиуми, вместо да изчезнат, биха могли да се удържат и уплътнят, тогава „създаването“ на първа раса би станало съвсем разбираемо. Този начин за размножаване не може да не бъде убедителен за изследователя. Такъв начин на зараждане, разбира се, не е чак толкова невероятен, а тайната му е много по-разбираема за ума на истинския мислител-метафизик, от тайната на зачатието на утробния плод и раждането на детето, доколкото това ни е познато сега.

1 За обяснението и философското описание на природата на тези същества, създателите посредством Крияшакти, които днес се разглеждат като „зли и въстанали духове“, молим читателя да прочете главата „Мит за падналите ангели и неговите разнообразни аспекти“ във втората част на този том.

2 Вишну Пурана, III, 2.

Да преминем към любопитното и малко разбираемо потвърждение в Пураните, свързано с Послеродените.

2. Канду – мъдрец и йога, чиято свята мъдрост и благочестие подбудили накрая ревността на боговете, представени в индуските Писания като намиращи се в неспирна борба с аскетите. Индра, „цар на боговете“,1 изпраща накрая един от своите Апсарас за изкушение на мъдреца. Това с нищо не е по-лошо от постъпката на Йехова, който изпраща Сара, жената на Авраам, да съблазни Фараона; но в действителност именно тези богове (и бог), които непрекъснато се опитват да смутят аскетите и с това да ги накарат да загубят плода на своите въздържания, трябва да се разглеждат като „демони-изкусители“; вместо това определение да се прилага към Рудрите, Кумарите и Асурите, чиято велика святост и непорочност е вечен урок за Боговете – Дон Жуаните на пантеона. Но във всички алегории на Пураните срещаме точно обратното и това не е без основателно езотерична причина.

Царят на боговете или Индра изпраща прекрасната Апсарас (нимфа), на име Прамлоча, да прелъсти Канда и да наруши неговото покаяние. Тя преуспява в своето светотатствено намерение и „деветстотин и седем години, шест месеца и три дни“,2 прекарани в нейното общество, изглеждат на мъдреца като един ден. Когато това психологическо или хипнотично състояние приключва, Муни горчиво проклина съществото, което го е прелъстило и с това е нарушило неговото благочестие. „Загини, оттегли се – възкликва той, – гнусна грамада от прелъстявания!“ Изплашената Прамлоча отлита и летейки, тя изтрива потта от тялото си с листата на дърветата.

1 В най-древните манускрипти на Вишну Пурана, които притежава един посветен в Южна Индия, този бог не е Индра, а Кама – бог на любовта и желанията.

2 Екзотеричните числа нарочно са дадени в обратен и объркан ред, тъй като определят продължителността на цикъла между първата и втората човешки раси. И въпреки всички изтоковеди, ние твърдим, че в Пураните не съществува нито една дума, която да няма специално езотерично значение.

„Нимфата полетяла от дърво на дърво и докато изсушила частите на тялото си в клоните, увенчала върховете им, детето, което заченала от Риши, се отделило от порите на кожата Ј във вид на капки пот. Дърветата приели живата роса и ветровете ги събрали в единна маса. „Това – казал Сома (Луната) – аз отгледах с моите лъчи“; и то започнало постепенно да увеличава размера си, докато отделеното, останало по върховете на дърветата, не станало прекрасно момиче с име Мариша.“1

1 Вишну Пурана, I, XV; Уилсън, II, 5. Сравнете също така изкушението на Мерлин (Тенисън), същата легенда в ирландските предания.

И така, Канду представлява първата раса. Той е син на Питри, следователно е „лишен от ум“, което се вижда от неговата неспособност да различи почти хиляда дни от един ден; поради това той е представен като толкова лесно поддал се на прелъстяването и заслепението. Това е вариант на алегорията за Адам в Книгата Битие, роден от глина, в който „Господ Бог“ вдъхнал „Диханието на Живота“, но не разум и способност за разпознаване, които се развиват у него едва след вкусването на плода от Дървото на познанието; с други думи – когато той придобил първото развитие на ума, когато в него бил заложен Манас, чийто земен аспект е прах от земята, а неговите висши способности го свързват с Духа и Божествената Душа. Прамлоча е индуската Лилит на арийския Адам; а нейната дъщеря Мариша, родена след това, отделена от порите Ј, е „Послеродена“ и е символ на втората раса на човечеството.

В Пураните, в дадения случай, не Индра е действащото лице, а Камадева, Бог на любовта и желанията, който изпраща Прамлоча на Земята. Логиката, както и езотеричната доктрина, доказва, че така и трябва да бъде. Така е, защото Кама е цар и властелин на Апсарасите, към които принадлежи и Прамлоча; и поради това, когато Канду, проклинайки я, възкликва: „Ти изпълни задачата, поставена от Властелина на боговете, отивай си!“, той би трябвало да е разбирал като властелин Кама, а не Индра, на когото Апсарасите не са били подчинени. Тъй като в Риг-Веда1 Кама също е олицетворение на чувството, което води и устремява към творчество. Той бил Първото Движение, което устремило ЕДИННОТО към творение след неговото проявяване от чисто абстрактния принцип.


  

Тайната доктрина Том 2 АНТРОПОГЕНЕЗИС - част първа, част 79

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206

Направи своя избор
Напред