За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 56

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Р 1

личието на вродени способности и знанието на определени формули, прилагани при подходящи обстоятелства.“ Точно така стоят нещата и сега.

РЕФАИМ (ивр.) Призраци, фантоми („Тайната Доктрина“, т. II).

РЕЧАКА (санскр.) Упражнение в хатха-йога по време на извършване на пранаяма, или управление на дишането; а именно: издишване през едната отворена ноздра, като се държи другата затисната; едно от трите упражнения, наричани съответно пурака, кумбхака и речака.

РЕША АВУРА (ивр., каб.) „Бяла Глава“, от която тече огненият флуид на живота и разума в триста и седемдесет потока във всички посоки на Вселената. „Бялата Глава“ – това е първият сефирот, Венец или първата действена светлина.

РИБА В множество религии боговете и демоните имат формата на риба. В християнството е символ на Иисус Христос (първите букви на гр. думи „Иисус Христос, Божи Син, Спасител). В народните вярвания рибата е символ на живота и има фалически смисъл. (Ихтус.) (А.)

„РИГ ВЕДА“ (санскр.) Първата и най-значителна от четирите Веди. Според преданието била „сътворена“ от Източната уста на Брама; в окултизма – предадена на мъдреците на брега на езерото Манас Саровар, от другата страна на Хималаите, преди десетки хиляди години.

*Веда на химните; смята се за най-древния литературен паметник на територията на Индия – около XI в. пр.н.е. *

РИК (санскр.) Стих от „Риг Веда“.

*Дума на просвещението, която просветлява ума с лъчите на знанието.*

РИКША (санскр.) Всяко едно от двайсет и седемте съзвездия, образуващи Зодиака. Всяка една неподвижна звезда или съзвездие.

РИМОН (ивр.) „Нар“; символ на плодородието; среща се в Стария Завет; фигурира в сирийските храмове и се обожествявал като знак на плодородната небесна майка на всичко; също – символ на набъбналата утроба. (W.W.W.)

РИМСКИТЕ ПАПИ-ЧАРОДЕИ Историята знае няколко такива, например папа Силвестър II, художникът, направил „пророческата глава“, подобна на главата, направена от Алберт Велики, ученият епископ на Ратисбон. Кардинал Бембо нарекъл папа Силвестър голям „маг и вещар“, а Тома Аквински счупил на парчета „главата“, тъй като тя твърде много приказвала. Такива са били също папите Бенедикт IX, Иоан ХХ и Григорий VI и VII – съвременниците им ги смятали за чародеи. Григорий VII бил знаменитият Хилдебранд. Що се отнася до епископите и по-ниско стоящите свещеници, които изучавали окултизъм и ставали познавачи в магическите изкуства – техният брой е неизброим.

РИПЕИ (гр.) В митологията – планинска верига, на която дремел богът на снеговете и бурите, богът със замръзнало сърце. В езотеричната философия – реален доисторически континент, който от тропическа, вечно слънчева страна сега се е превърнал в пустинната област на задполярния кръг.

РИТАМ (санскр.) Истинност, истина на божественото битие, която регулира правилната дейност както на ума, така и на тялото; истина на знанието и действието; Истина; Истина-Съзнание. Родителен падеж – Ритася. Ритася бутхкне – в основата на истината; ритася дхара – потоци на истината; ритася дхити – мисъл на истината; ритася панта – път на истината; ритася преша – събуждане или подтикване на истината, субстанция на истината, приведена в активно движение. (А.)

РИ-ТЛЕН „Съдържанието на змията“; страшна разновидност на вещарството, практикувано в Черапунджа, древна столица на в Кхаси-Хилз. Както разказва легендата, преди векове тленът (змей-дракон), обитаващ пещера и ядящ хора и домашни животни, бил убит от местния св. Георги и разсечен, като при това всяка част била изпратена в различни области, за да бъде изгорена. Но кхасите запазили своята част и я направили своеобразен домашен бог, а техните потомци станали ритлени, или „пазачи на змията“, тъй като тази част, която те запазили, се превърнала в дракон (тлен) и оттогава определени семейства брамини на този окръг постоянно са обзети от него. За да получат благоразположението на своя тлен и запазят собствения си живот, тези „пазители“ често са длъжни да убиват жени и деца, на които отрязват ръцете и краката и ги принасят на своя тлен, като се отдават по този начин на многобройни деяния на черната магия, свързани с вещарството и некромантията.

РИТУАЛ ПО ПОЛАГАНЕТО В КОВЧЕГ или Пастос Това бил завършващият обред по посвещението в Мистериите на Египет, Гърция и други места. Последните и висши тайни на окултизма не можели да бъдат разкрити пред ученика, докато не преминел през тази алегорична церемония-обред на Смъртта и Възкресението в нова светлина. „Гръцкият глагол teleutao – казва Вронски – означава в действителен залог – аз умирам, а в страдателен залог – аз съм посветен“. Стобей цитира древен автор, който казва: „Умът е потресен по време на смъртта, така както и при посвещаването в Мистериите; и думата съответства на думата, така както предмет на предмета, тъй като teleutan означава „да умреш“, а teleisthai – „да бъдеш посветен“. Така, както потвърждава Маккензи, когато поставяли кандидата в Пастос, Ложе или Ковчег (в Индия – на lathe, обяснено в „Тайната Доктрина“), „той, изразявайки се символично, умирал“. (Посвещение, Посветен)

РИШАБХАМ (санскр.) Знак на Зодиака – Телец.

РИШИ (санскр.) Адепти; „вдъхновени“; във ведийската литература терминът се използва за назоваването на тези, чрез които били разкрити различни мантри.

РИШИ-ПРАДЖАПАТИ (санскр.) „Разкриващи“; свети мъдреци в религиозната история на Аряварта. Езотерично най-висшите от тях са Йерархиите на „Строителите“, Архитектите на Вселената и всичко живо на Земята; обикновено ги наричат Дхиан Когани, деви и богове.

Р и КРЪСТ, наричан обикновено „Знаме на Константин“; но това е една от най-древните емблеми в Етрурия преди римската Империя; било е знак и на Озирис. Както дългият латински, така и гръцкият нагръден кръст са от египетски произход, първият много често може да се види в ръката на Хор. „Толкова обичайните в Европа кръст и изображение на разпятието се срещат върху гърдите на мумиите“ (Бонвик). (А.)

РО и РУ (егип.) Врата или отвор, това място в небесата, откъдето произлязла или била родена първичната светлина; синоним на „космичната утроба“.

РОЗЕНКРОЙЦЕРИ (масон.) Това име за пръв път било дадено на учениците на мъдреца-адепт на име Християн Розенкройц, който живял в Германия около 1460 г. Той основал орден на изучаващите мистика, чиято ранна история може да се намери в написания на немски труд ъFama Fraternitayis“ (1614), издаден и на няколко други езика. Членовете на ордена оставали в тайна, но оттогава техните следи се откриват в различни места на всеки половин век. „Societas Rosicruciana in Anglia“ е масонски орден, приемащ „външни“ членове; Хабрат Зере Аур Бохер, или орденът G.D., който има доста пълна схема на посвещение в кабала и Висша Магия на западното или херметично тълкуване и приема членове от двата пола, е пряк потомък на средновековните братства на розенкройцерите, които водят произхода си от египетските Мистерии. (W.W.W.)

„РОСТАН“ Книга на Мистериите на Ростан; ръкописен окултен труд.

РОУХАНИ (егип.) или Ер-Рухани Магията на съвременен Египет, уж произлязла от ангели или духове, т.е. гении и с помощта на тайнствените имена на Аллах; различават два вида – илви, т.е. висша или бяла Магия, и суфли или шейтани, низша или черна, демонична Магия. Още съществува ес-симуджа, измама или фокусничество. Мненията се разминават по повод значителността на разклонението на магията, наричано дарб ел мендел или както Баркър го назовава на английски, мендал; това е някаква форма на изкуствено ясновидство, проявявана от момче преди полова зрелост или от девственица, които в резултат на самохипноза, предизвикана от съсредоточаване върху чашка с мастило в ръка, чрез определено кадене на тамян и заклинания, виждат сцени от реалния живот, образуващи се по повърхността на течността. Много източни пътешественици са посочвали такива случаи, като например Е. У. Лейн в своите книги „Съвременните египтяни“ и „Хиляда и една нощ“. (W.W.W.)

РУАХ (ивр.) „Въздух“, също „Дух“; Дух, като един от „принципите на човека“ (буддхи манас).

РУАХ ЕЛОХИМ (ивр.) „Дух на боговете“; съответства на Светия Дух (Дух Свети) на християните. Също така вятър, дихание и течаща вода. (W.W.W.)

РУБИН Скъпоценен камък със светло- до тъмночервен цвят. Поради своята твърдост и блясък по качества е най-близко до диаманта. В магията е символ на ум и трудолюбие. Смяната на окраската е признак за наличието на отрова или присъствието на неприятел. Закриля своя притежател от хипохондрия, пороци и престъпни наклонности. При арабите се носи като талисман срещу мълния, прогонва жаждата, предпазва от кошмари и дарява спокоен сън. Индийските лекари са го предписвали срещу колики и жлъчни болести. Арабският лекар Авицена го разлежда като укрепващо сърцето средство. Предписвал се е срещу хемороиди и тъй като предотвратява гниенето и разлагането, използвал се е в средновековието за лечение на чума. Съвременно приложение: влияе на базисната чакра (Муладхара); еликсирът има подобно въздействие. (А.)

РУДРА (санскр.) Титла на Шива, Разрушителят.

*В древноиндийската митология – божество, персонифициращо заплашителност, ярост, гняв; ведийският предшественик на Шива. Смята се за баща на марутите (рудрите). В следведийската митология от култа на Рудра се развива култът на Шива. Самото име на Рудра (и неговите епитети) станало едно от имената на Шива.*

РУДРИ (санскр.) „Могъщи“; властелини на трите горни свята. Един от класовете на „падналите“ или въплъщаващи се духове; всички те са родени от Брама.

РУНИ (сканд.) Руническият език и писменост са съкровеният или жречески език и азбука на древните скандинавци. Руни е производно от думата руна (тайна). Затова нито този език, нито писмеността могат да бъдат разбрани или изтълкувани, ако не се притежава ключ към тях. Записаните руни, състоящи се от шестнайсет букви, са известни, но древните, съставени от знаци и символи – не се подават на разшифровка. Наричат ги магически букви. „Ясно е – казва Е. У. Ансон, авторитет по фолклора на скандинавците – че по различни причини дори и в самата Германия руните са били смятани за пълни с тайни и притежаващи свръхестествени сили“. Според преданието те били изобретени от Один.

РУПА (санскр.) „Тяло“; всяка една форма; отнася се дори към формите на боговете, които за нас са субективни.

РУПАДХАТУ (санскр.) “Свят на имащите форма“; в буддиската митология – един от световете, разположени над „света на желанията“ Камадхату и под „света на нямащите форма“ (брахмалока, девалока). В Рупадхату отсъстват две от най-грубите чувствени явления – вкус и мирис; зрението и слухът имат необикновена сила. Рупадхату се дели на четири нива, съответстващи на четирите степени на дхиана – йогическият транс. Земният човек, оставайки като тяло на земята, може чрез дхианична практика да достига видения от определени нива на Рупадхату и преживяване на реалности на Рупадхату. В народните вярвания Рупадхату обикновено се разбира материално като един от висшите светове, в който се прераждат след смъртта хора, овладели съответното стъпало на дхиана. (А.)

РУСАЛКИ В славянската митология – същества, като правило вредоносни, в каквито се превръщат умрелите девойки, предимно удавници, и некръстените деца. (А.)

РУТА (санскр.) Наименование на един от последните острови на Атлантида, който е загинал векове преди Посейдонис, „Атлантида“ на Платон.

РУТИ (санскр.) Древен народ, живял на споменатия по-горе остров или континент в Тихия океан.

РЪГАРДИ, Франсис Израел (род.1907) Автор на редица великолепни книги за магията. Роден е в Англия, но прекарва по-голямата част на живота си в САЩ. През 1928 г. става секретар и компаньон на Алестър Кроули, с когото по-късно скъсва отношения. През 1934 г. се присъединява към Стела Матутина. В периода 1937-1940 г. описва ритуалите на Ордена на „Златната Зора“ за ужас на неговите членове. По-късно става терапевт по метода на Райх. Освен това пише и книгите: „Моето розенкройцерско приключение“, „Дървото на живота“, „Градината на Помегранатите“, „Око в триъгълник“, „Избутай настрани камъка“, „Изкуството да лекуваш истински“. (А.)


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 56

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред