За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 55

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Р

РА (егип.) Божествената Вселенска Душа в нейния проявен аспект – вечно горящата светлина; също така персонифицираното Слънце.

*В египетската митология – Бог на Слънцето. Както и много други слънчеви божества се изобразява като човек с глава на сокол, увенчана със слънчев диск (понякога също като огромна котка). Ра е и бог на умрелия цар.*

РАВАНА (санскр.) Цар на демоните (ракшасите), управител на Ланка (Цейлон), който похитил Сита, жената на Рама, което довело до голямата война, описана в „Рамаяна“.

РАВИ (санскр.) Едно от названията на Слънцето.

РАВИНИ (ивр.) Първоначално – учители на Свещените Мистерии, на кабала; по-късно всеки левит от жреческата каста ставал учител и равин. (Вж. по-долу някои известни равини-кабалисти от W.W.W.)

1. РАВИН АБУЛАФИА от Сарагоса. Родил се в 1240 г., основал школа на кабала, наречена на неговото име; главните му трудове: „Седемте пътя на закона“ и „Послание до равин Соломон“.

2. РАВИН АКИБА Автор на прочутия кабалистичен труд „Азбука R.A.“, в който всяка буква се разглежда като символ на някаква идея и емблема на определено чувство; „Книга на Енох“ първоначално била част от този труд, който се появил в края на VІІІ в. Трудът не е бил чисто кабалистичен трактат.

3. РАВИН АЗАРИИЛ БЕН МЕНАХЕМ (род. в 1160 г.) Автор на „Коментари към десетте сефироти“, най-древният чисто кабалистичен труд от запазилите се, като се изключи „Сефер Йецира“, която, макар и да е по-стара, не е свързана с кабалистичните сефироти. Той бил ученик на Исаак Слепия, когото смятали за баща на европейската кабала, и самият бил учител на не по-малко прочутия Р. Мойсей Нахманид.

4. РАВИН МОЙСЕЙ БОТАРИЛ (род. в 1 480 г.) Автор на знаменития коментар към „Сефер Йецира“; учел, че с помощта на аскетичен живот и прилагането на заклинания, сънищата на човек могат да станат пророчески.

5. РАВИН ХАЙИМ ВИТАЛ (род. в 1600 г.) Голям познавач на кабала в този вид, в който се преподавала от Р. Исаак Лориа; автор на един от най-известните трудове „Оц Хиим“ или „Дърво на Живота“; този труд използвал Кнор фон Розенрот в „Книга за Рашит ха Хилхалим“ – кръговрата на душата или схемата на превъплъщенията.

6. РАВИН ИБН ГЕБИРОЛ Автор на химна „Кетер Малкут“ или „Кралски Венец“, който се появил около 1050 г.; това е прекрасна поема, въплътила в себе си доктрините на Аристотел и дори сега представлява част от специална еврейска служба в навечерието на великия ежегоден Ден на Изкуплението (вж. Гинзбург и Захс, „Religious Poetry of the Spanish Jews“). Този автор също е известен като Авицеброн.

7. РАВИН ХИКАТИЛА Изтъкнат кабалист, живял около 1300 г.; автор на известните книги „Орехова Градина“, „Порта към Гласните Точки“, „Тайната на сияещия Метал“ и „Порта на Праведността“. Отделял особено внимание на прилагането на гематрията, нотарикона и темура.

8. РАВИН ИСААК СЛЕПИЯ от Посквейро. Първият, който в Европа – около 1200 г. – открито преподавал теософските доктрини на кабала.

9. РАВИН ЛОРИА (пише се също Луриа; наричали го и Ари, по неговите инициали). Основал школа по кабала около 1560 г. Той не е писал книги, но учениците запазили ученията му и Р. Хайим Витал ги публикувал.

10. РАВИН МОЙСЕЙ КОРДОВЕРО (род. в 1550 г.) Автор на няколко широко известни кабалистични труда, а именно – „Нежна Светлина“, „Книга на Усамотението“ и „Наровата Градина“; последният може да се прочете на латински в „Kabbaleh Denudata“ на Кнор фон Розенрот под заглавие „Tractatus de Animo, ex libro Pardes Rimmonim“. Кордоверо е известен със своята привързаност към строго метафизичната страна, игнорирал чародейната насоченост, от която се увличал равин Сабатаи Зеви, който едва не загинал в търсенето на магически чудеса.

11. РАВИН МОЙСЕЙ ДЕ ЛЕОН (около 1290 г.) Редактор и пръв издател на „Зохар“ или „Сиянието“, най-знаменитата от всички кабалистични книги и почти единствената, която повече или по-малко е преведена на английски. „Зохар“, както се твърди, в основната си част е написан от още по-прочутия равин Симон бен Иохаи, който живял по време на управлението на император Тит.

12. РАВИН МОЙСЕЙ МАЙМОНИД (умрял през 1304 г.) Известен еврейски равин и писател, осъждащ прилагането на вълшебства и амулети и протестиращ против кабалистичното използване на божествените имена.

13. РАВИН САБАТАИ ЗЕВИ (род. в 1641 г.) Много известен кабалист, който, погазвайки догмата, завоювал голяма слава като тавматург (тавматургия), извършвайки чудеса с помощта на божествените имена. По-късно той провъзгласил месианството и попаднал в ръцете на султана на Турция Мохамед IV; щял да бъде екзекутиран, но спасил живота си като приел мохамеданска вяра. (Вж. Джост, „Judaism and its Sects“.)

14. РАВИН СИМОН БЕН ИОХАИ (около 70-80 г.) Именно с това име е свързана тайната и поезията за възникването на кабала – като дар на божеството за човечеството. Според преданието кабала била божествена теософия, за пръв път преподадена от Бога на събралите се ангели и някои отблясъци на нейното съвършенство били предадени на Адам; тази мъдрост преминала от него към Ной, след това към Авраам, от когото египтяните узнали известна част от доктрината. Мойсей получил частично посвещение в страната, където се родил и то било усъвършенствано чрез преки контакти с божеството. От Мойсей тя преминала към седемдесетте патриарси на еврейския народ, а от тях теософската система се предавала от поколение на поколение; в частност Давид и Соломон станали познавачи на тази съкровена доктрина. Легендите съобщават, че не е имало нито един опит да се предаде това свещено знание чрез писмо чак до времето, когато Тит разрушил втория Храм и когато равин Симон бен Иохаи, спасявайки се от обсадения Ерусалим, се скрил в пещера, оставайки там дванайсет години. Тук Симон обучавал своите последователи и своите главни ученици – равина Елиезер и равина Аба – и предал писмено тези учения, които в по-късни векове станали известни като „Зохар“ и несъмнено били публикувани от равина Мойсей де Леон в Испания, около 1280 г. Яростен спор бушувал в течение на векове сред учените равини на Европа около произхода на тази легенда и изглежда напълно безнадеждно някога да се стигне до точното решение коя от частите на „Зохар“ е – ако въобще има такава – от времето на Симон бен Иохаи. („Зохар“.) (W.W.W.)

РАГА (санскр.) Едно от трите основни състояния на ума (двеша) и една от петте клеши (беди) във философията на йога Патанджали. В „Санкхя Карика“ това е „препятствие“, наричано страст и желание във физически или земен смисъл. Петте клеши са: Авидя или невежество; Ашмита, егоизъм, или чувството „аз съм“; Рага, страст; Двеша, ненавист, и Абхинивеша, страх пред страданието.

РАГНАРЬОК (сканд.) Тип метафизично същество, наричано „Разрушител“ и „Здрач на Боговете“ в Еда. Рагнарьок ще лежи прикован във вериги на края на скалата, докато в света има поне няколко праведни добри хора; но когато бъдат нарушени всички закони и от земята изчезне цялата праведност и доброта, тогава Рагнарьок ще бъде освободен и свободен да стовари всички мислими нещастия и бедствия върху обречения свят.

РАГОН, Жан Френски масон, изтъкнат писател и велик символист, опитвал се да върне на масонството неговата първоначална чистота. Той се родил в Брюг през 1789 г., още като момче бил приет в ложата и капитула „Vrais Amis“ и преселвайки се в Париж, основал Обществото на Тринософите. Говори се, че той бил пазител на много документи, предадени му от знаменития граф Дьо Сен Жермен, от които черпел своите забележителни знания по ранно масонство. Рагон умрял в Париж през 1866 г., оставяйки множество книги, написани от него и манускрипти, които завещал на „Великия Изток“. От всички публикувани трудове са достъпни много малко, а останалите напълно са изчезнали. Това станало благодарение на тайнствени хора (предполага се йезуити), побързали да изкупят всички издания, които успели да открият след смъртта му. Казано накратко, неговите трудове сега са изключителна рядкост.

РАДЖА (санскр.) Принц или цар на Индия.

РАДЖАГРИХА (санскр.) Град в Магадха, известен със своето покръстване в буддизма в дните на буддистките царе. Той бил тяхна резиденция, от Бимбисара до Ашока и мястото, където се провел първият Синод или буддиски Събор, състоял се в 510 г. пр. Хр. (Буддизъм.)

РАДЖА-ЙОГА (санскр.) Система за развитие на психически и духовни сили и съединяване със своето Висше Аз – или Върховния Дух, както го наричат непосветените; упражнение, управление и съсредоточаване на мисълта. Раджа-йога се противопоставя на хатха-йога, физическата или психофизиологичната тренировка в аскетизъм.

*„Царствена Йога“; Йога на усъвършенстване и подчинение на вътрешната природа на човека за освобождение на душата. Използване на ментален аскетизъм за разкриване на божествения живот във всичките му планове. Осъществяване на божественост във всеки човек. Състои се от осем степени.*

РАДЖАРШИ (санскр.) Царе-Риши или царе-адепти, един от трите класа Риши в Индия; същото, което са царете-йерофанти на Древен Египет.

РАДЖАС (санскр.) „Свойство на замърсеност“ (т.е. диференциация) и активност в Пураните. Една от трите гуни, или деления във взаимоотношенията на материята и природата, представляваща форма и изменчивост.

*Във Ведите дума за обозначение на небесните и земните светове, вероятно означава „сияние“; низш свят.*

РАДЖАСИ (санскр.) Старите Агнишвати – Питри на Огъня; „огънят“ е символ на просветенност и разум.

РАДИЕСТЕЗИЯ (лат./гр.) „Възприемане на лъчене“; наименование на сензитивна способност да се улавят чрез радиестезични уреди – махало и багети – вибрациите на вълни, излъчвани от одушевени и неодушевени обекти. Радиестезията е била позната още в древността, главно на Изток, за което свидетелстват множество постройки и вътрешната уредба, отговарящи на характера на земните лъчи. Изборът на подходящо място за построяването на култови и религиозни места в Европа също свидетелства за познаването на радиестезичните методи, които в старо време са били достояние на избрани лица. Радионичните уреди стават популярни чрез практиката на спиритистите през ХIХ в., известна като „халката и диска“. Окачена на сребърна нишка, златна или сребърна халка висяла над пергаментов диск, където били изписани думите „да“ или „не“. Магьосникът първо викал необходимия за консултацията дух с помощта на заклинания и след това задавал въпросите си, като държал нишката на халката между палеца и показалеца си над диска. Положението на халката спрямо диска давало предполагаемия отговор на духа. Френските спиритуалисти от ХIХ в. опростяват горния метод като заместват халката с обикновено махало или звънче, висящо над винена чаша. Съвременната радиестезия се използва за откриване на рудни залежи, нефт, минерали, на подпочвени води, в нетрадиционната медицина както за диагностициране, така и за определяне вида на лечението. В западния свят радиестезията е призната и се използва в Швейцария за определяне на мястото за строеж на жилищни и административни сгради. (Фенг-шуй.) (А.)

РАДИОНИКА Инструментална радиестезия, с помощта на която се установяват заболявания на хора, животни и растения и се регистрират промени на определено място на земната повърхност. В ново време основата полага американският лекар Алберт Абрамс в началото на ХХ в. – при почукване по тялото на пациент той забелязва, че при различните болести се забелязват различни шумове. За да може по-добре да ги различава и определя, разработва инструмент, с чиято помощ може да ги категоризира в зависимост от тяхната интензивност. По-нататъшно развитие радиониката получава с усъвършенстваните уреди на английските лекари Джордж и Маджори Уорд. Всички живи същества притежават специфично енергийно поле с вибрации, които при заболявания сочат изкривяване на полето. Излъчваните от органите и от лекарствените средства трептения могат да се измерят по определена скала. По този начин лечителят може да определи лекарственото средство за дадено заболяване. За да се изледват параметрите, пациентът предоставя проби от кръв и косми. (А.)

РАЙВАТА МАНВАНТАРА (санскр.) Цикъл на живота, оглавяван от Райвата Ману; той е петият от четиринайсетте Ману (в езотеризма – Дхиан Когани) – седем коренни и седем семенни Ману за седемте Кръга на нашата земна верига от глобуси (вж. А. П. Синет, „Езотеричен Буддизъм“ и „Тайната Доктрина“, т. I., „Хронология на Брамините“). Райвата управлявал трети Кръг и бил негов коренен Ману.

РАЙИ (санскр.) 1. От физическа гледна точка: богатство, благосъстояние; от психологически аспект – щастие или удоволствие, което се съдържа в изобилието на определени видове духовно богатство. 2. Движение, материя. (А.)

РАЙХ, Вилхелм (1897-1957) Австрийски лекар и психоаналитик; при работа с пациенти Райх открива и формулира явлението „броня на характера“, което определя като „закостеняла история на живота“. Тази броня абсорбира и блокира жизнената енергия (биоенергия) и води до напрежение в мускулатурата; има трипластова структура: 1. Оформеното за пред света лице или социалната маска. 2. Импулсите и афектите, които могат експлозивно да се изразят. 3. Вътрешната област, т.е. животоутвърждаващият пласт. За да се стопи тази броня, освен методите на психоанализата (Фройд), Райх използва масажи, полагане на ръка (енергийно лечение) и др. Неговата ученичка Герда Бойзен допълва метода с биоенергийни и ментални терапевтични средства. (А.)

РАКА (санскр.) Ден на пълнолунието; ден за окултна практика.

РАКША (санскр.) Амулет, приготвен по време на пълна луна или новолуние.

РАКШАСИ (санскр.) „Хранещи се със сурово“, а в народното суеверие – зли духове, демони. Обаче езотерично те са по същество гиборим (великани) на Библията, четвъртата раса или атлантите. („Тайната Доктрина“, т. II.)

*За разлика от асурите, които са съперници на боговете, ракшасите са врагове на хората. Във ведийската литература са описани като нощни чудовища, които преследват хората и пречат на жертвоприношението. Според един от митовете в „Махабхарата“ са създадени от Брама, за да „пазят“ първозданните води.*

РАКШАСИ-БХАША (санскр.) „Език на ракшасите“; в действителност – речта на атлантите, гигантските предци на четвърта коренна раса.

РАМА (санскр.) Седми аватар или въплъщение на Вишну; големият син на цар Дашаратха от слънчевата раса (Суряванша). Неговото пълно име е Рама-Чандра и той е героят на „Рамаяна“. Той се оженил за Сита, която била женски аватар на Лакшми, жената на Вишну и била похитена от Равана, царят на демоните на Ланка, вследствие на което се разразила прочутата война.

РАМАКРИШНА, ПАРАМАХАНСА (1835-1886) Индийски мислител и философ, основател на едно от реформаторските направления в индуизма. Още от ранни години се запознава с ученията на индуизма, исляма и християнството. Постепенно стига до извода, че всички религии са равнопоставени, че „колкото религии, толкова пътища“. Чрез медитация е възможно обединяването с Абсолюта, който е над всички многообразия. Рамакришна не оставя писмено наследство – неговите ученици, обединени в „Мисия на Рамакришна“, основана през 1897 г. от Вивекананда, събират и издават устното слово. (А.)

„РАМАЯНА“ (санскр.) Знаменит епос, сравним с „Махабхарата“. Създава се впечатлението, че този епос е бил първоизточник на „Илиада“ или обратното, като се изключи това, че в „Рамаяна“ съюзниците на Рама са маймуни под предводителството на Хануман, огромни птици и други животни, като всички те се сражават против ракшасите или демоните и великаните на Ранка.

*Състои се от седем книги – 24 000 шлоки; в индийската традиция се смята за първата поема.*

РАМ МОХАН РОЙ Известен индуски реформатор, който се преселил през 1833 г. в Англия и там починал.

РАМПА, Лобсанг (1911 – 1981) Псевдоним на англ. писател Хоскинс, който става известен с книгата „Третото око“, където описва операция, с която се отваря „третото око“ („аджна“). Неговите критици го упрекват, че никога не е бил в Тибет и че „третото око“ е чакра. В следващите произведения се проявява като отличен стилист и познавач на тибетските йогистки ритуали. Привържениците му предлагат тезата, че описаното е преживяно в предишна инкарнация. (А.)

РАСА (санскр.) Обреден танц, изпълняван от Кришна и неговите гопи (пастирчета) в ежегодните празненства, съществуващи и до днес, особено в Раджастан. Астрономично това е Кришна – Слънцето, около което се въртят планетите и знаците на Зодиака, символизирани от гопи. Същото, което е „хорото“ на амазонките около приапичния образ и танцът на Силомските дъщери (Съд., XXI, 21), а също танцът на цар Давид около ковчега. („Разбулената Изида“, т. II.)

*1. Сок, екстракт, есенция. 2. Вкус; удоволствие; пристрастие (и неприязън); прикриване на чувствата. 3. Ответна реакция на ума; витално чувство и чувство на определен „вкус“ към нещата, което често, но не винаги може да бъде духовно усещане. 4. Естетизъм; осемте раса са осем форми на емоционален естетизъм: любов, героизъм, отвращение, гняв, радост, страх, състрадание, учудване.*

РАСИ Съществуват различни категоризации за основните етапи в развитието на човечеството, свързани главно с три фактора: планетарното състояние на Земята, промяната на видовете съзнание и степента на въплъщаване в материята. Поради тази причина и периодиката е различна. Расите са седем и са отражения на микро- и макрокосмичните принципи, като всяка раса се разделя на седем (пет) подраси или епохи. Най-общо първа, втора и част от трета коренна раса са андрогинни, нетелесни, изцяло потопени в космическото съзнание. В трета и четвърта раса настъпват процеси на диференциация, създават се астрални форми, човек е не до край въплътен в материята; раса на лемурийците и атлантите. До средата на пета коренна раса (сегашната) процесът на изграждане на физическото тяло достига своя краен предел, започва овладяване на астралното тяло, възниква Азовото съзнание (самосъзнание); създават се обществените институции и държавният инструментариум. С идването на Христос – Свръхазовото съзнание – започва епат на преобразуване на материята, на овладяване (след физическото и астралното) на етерното тяло; създават се наддържавни институции и общности. Щайнер предлага следната периодика: първа раса (Земята е космическо тяло заедно с Луната и Слънцето); втора раса (отделяне на Слънцето); трета раса – лемурийска (отделяне на Луната); четвърта раса – атлантска (22347 – 7227 пр. Хр.); пета – следатлантска (7227 пр. Хр. – 3574 сл. Хр.); шеста – славянска; седма – калифорнийска. Пета коренна раса се дели на следните културни епохи: индийска (до 5067), персийска (до 2907), вавилонско-египетска (до 747), гръко-римска (до 1414 сл. Хр.), германска (до 3574). (А.)

РАСИТ (ивр.) „Мъдрост“.

РАСОЛАСА (санскр.) Първото от осемте физически съвършенства или сиддхи в хатха-йога. Незабавно отделяне на секрети от тялото по желание, независимо от приеманата храна.

РАЗПУТИН, Григорий Ефимович (1871-1916) Руски монах и лечител, който играе до своята смърт важна роля в двора на император Николай ІІ. Бил е привърженик на фанатичната секта на хлистите; след смъртта на своя син приема попечителството на еремита Макарий. След като във визия му се явява света Мария, по съвета на еремита предприема поклонничество в Атон (1891); посещава светите земи. Завръща се в Русия и става странстващ монах (старец), който лекува и пророкува. След 1903 г. се установява в Петербург, където мълвата за него стига до царския двор. През 1911 г. отново посещава светите места. След като успява да излекува царския син (1912), оказва толкова силно влияние в двора, че неговите противници под ръководството на княз Юсупов го убиват. (А.)

РАСШУ (егип.) Слънчеви огньове, образувани във и от предвечните „води“, или субстанция на Пространството.

РАТИ (санскр.) “Удоволствие“, „наслада“; в древноиндийската митология – богиня на любовната страст, съпруга на бога на любовта Кама. (А.)

РАТНАВАБХАСА КАЛПА (санскр.) Век, в който ще изчезнат всички полови различия и раждането ще се осъществява по начина анупадака (вселяване), както е било във втора и трета коренни раси. Езотеричната философия учи, че това ще стане в края на шеста и в седма, и в последната коренна раса на този Кръг.

РАТРИ (санскр.) „Нощ“; това тяло, в което се облича Брама, за да създаде ракшасите или така наречените великани-демони.

РАУМАСИ (санскр.) Клас деви (богове), които уж са произлезли от порите на кожата на Верабхадра. Намек за предадамичната раса, наричана „родени от потта“. („Тайната Доктрина“, т.II.)

РАФАИЛ (ивр.) “Изцели боже“; в следбиблейската митология – един от седемте велики ангела (архангели). Апокрифната книга на Енох го признава като втори в редицата на архангелите (след Михаил). В неканоничната книга на Товит той играе ролята на ангел-лечител, изпратен от Бога и се нарича един от „седемте свети ангела“; заедно с Гавраил наказва въстаналите ангели Шемихазай и Азазел (книга на Енох); заедно с другите архангели той е просветител, учи Ной да разпознава лечебните треви, предава на Адам книгите с тайни знания. Като тях Рафаил съкрушава злите духове, въвличащи хората в порок и престъпления, особено изпращащите болести. Отгласи от представите за Рафаил като лечител се проследяват в описаната от Целс и Ориген символика на гностичната секта на офитите, представящи седемте архангела в образите на животни, сред тях – Рафаил в образа на змия (дракон), свързана в редица митологии с лекуването. Кабалистичните представи поставят Рафаил начело на една от висшите ангелски йерархии – офаним. (А.)

РАХАСЯ (санскр.) Наименование на Упанишадите. Буквално – съкровената същност на знанието.

РАХАТ Същото, което е архат; адепт, който чрез придобиване на божествено знание и сили, става напълно освободен от всички желания на този план.

РА’ХМИН СЕТ (ивр.) Според кабала „душите-искри“, съдържащи се в Адам, влезли в три извора, чиито горни течения били трите му сина. Така, докато „душата-искра“ (или Азът), наричана Хезед, влязла в Авел и Гебура – в Кай-йин (Каин), Ра’хмин влязъл в Сет и тези трима сина били разделени на седемдесет човешки рода, наричани „основни корени на човешката раса“.

РАХУ (санскр.) Дайтя (демон), чиято долна част била подобна на опашката на дракон. Той станал безсмъртен, като откраднал от боговете малко Амрита – еликсир на божествения живот – заради която те били океана от мляко. Тъй като не бил способен да лиши Раху от безсмъртие, Вишну го прогонил от земята и го превърнал в съзвездието Дракон, като при това неговата глава се нарича Раху, а опашката – Кету; астрономично – горните и долните точки на пресичане на орбитите. Заедно с този придатък той оттогава постоянно води война с разкрилите неговото коварство – Слънцето и Луната и казват, че ги поглъща (по време на затъмнения). Разбира се, тази легенда има мистично и окултно значение.

РАШИ-ЧАКРА (санскр.) „Зодиак“.

РЕБИС За алхимиците Ребисът е символ на Двуполовото същество, първата отвара на минералния дух, смесен с неговото вещество, чиято двойна природа удовлетворява сама себе си, раждайки царската рожба, по-съвършена от своите родители. (А.)

РЕИНКАРНАЦИОННА ТЕРАПИЯ англ. Past-Life Therapy За разлика от терапията чрез ново-раждане и от терапиите, в чиято основа са преживяванията в утробата на майката, реинкарнационната терапия обхваща още по-широк период – основните събития от предишните животи, които играят ключова роля при психосоматичните заболявания. Чрез хипноза и психодрама пациентът се пренася в минали прераждания, преживява отново възловите събития, които са довели до кармични обвързаности и скрити, неосъзнати проблеми. (А.)

РЕИНКАРНАЦИЯ (лат.) „Отново ставащ плът“; наименование за странстванията на душата след смъртта към ново съществуване. Важна роля играе учението за кармата, която определя начина и формите на въплъщението – животни, растения, адски същества и богове. В зависимост от действията, мислите и чувствата в този живот, освободената от плът душа може свободно да избере бъдещото си въплъщение или да бъде насочена без право на избор към среда, която ще й позволи да поправя старите грешки. Човек се преражда безброй пъти; освобождаването от този кръговрат (сансара) е целта на много световни религии: индуизъм, буддизъм, на египтяните, питагорейците, на вярванията и религиите на традиционните общества и народи. Основно се различават две форми на инкарнация: 1. Странствания на душите. Всяко същество има душа, която се въплътява в ново тяло. 2. При буддизма прераждането не е свързано с душата (атман). Странстващата индивидуалност (но не личност, тъй като буддизмът не приема съществуването на Аза) е съставена от различни елементи, подложени на постоянни промени. Ранното християнство приема доктрината за реинкарнацията. Ориген от Александрия твърди, че душата е съществувала преди създаването на материалния свят. Смисълът на живота е облагородяването на душата чрез прераждания, за да може тя отново да се обедини с божественото. Основа за подобно съждение за него е пасажът в Послание към коринтяните в Новия завет. (Превъплъщение.) (А.)

РЕЙКИ (яп.) „Универсална жизнена енергия“; друго наименование – „лъчева техника“. Психотерапия, разработена от японеца Микао Ушуи (1865-1929). Според него всеки човек съдържа „искрата на универсалната енергия“ в себе си, която може да се активира чрез полагане на ръце. Рейки е вид проводник на космическите енергии. Чрез определен начин на полагане на ръцете се лекуват дадени области на тялото и заболявания. Терапията може да се провежда самостоятелно или с чужда помощ; лекуват се както хора, така и животни, и растения. Обучението съдържа три степени. (А.)

РЕЙХЛИН, Джон Наречен „Баща на Реформацията“; приятел на граф Мирандола Пико, учител и наставник на Еразъм, Лютер и Меланктон. Той бил изтъкнат кабалист и окултист.

РЕК-ГЕТ-АМЕН рекгетамен (егип.) Наименование на жреците, йерофантите и учителите по магия, които, според Ленорман, Масперо, Шамполион и пр., „можели да се издигат във въздуха, да ходят по него, да живеят под вода, да издържат на голямо налягане, безболезнено да понасят наранявания, да четат в миналото, да предсказват бъдещето, да стават невидими и да лекуват болести“ (Бонвик, „Religion of Magic“). И същият автор добавя: „Допускането до мистериите не давало магически сили. Те зависели от две обстоятелства: на-


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 55

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред