За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 50

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

О 1

ОКУЛТИСТ Изучаващ различни направления на окултната наука. Този термин се използва от френските кабалисти (вж. произведенията на Елифас Леви). Окултизмът съдържа цялата сфера на психологични, физиологични, космични, физически и духовни феномени. От думата occultus, „скрит“ или „таен“. Поради това окултизмът се отнася към изучаването на кабала, астрология, алхимия и всички тайни науки.

ОКУТХОР (сканд.) Същото, което е Тор, „бог на гръмотевиците“.

ОКХАЛ (араб.) „Върховен“ жрец на друзите, посвещаващ в техните мистерии.

ОКХЕМА (гр.) Платонически термин, означаващ „проводник“ или тяло.

ОЛИМП (гр.) Планина в Гърция, обител на богове, съгласно Омир и Хезиод.

ОЛКЪТ, Хенри Стийл (1832-1907) Един от основателите на Теософското Общество. Роден е в Ориндж, Ню Джърси; в гражданската война получава званието полковник. През 1874 г. публикува статии за спиритизма в нюйоркския в. „Дейли график“. По този повод се среща с Блаватска, става неин най-близък сътрудник. През 1875 г. е избран за Президент на новооснованото Теософско Общество. През 1878 г. съпровожда Блаватска до Индия, където в Адиар установява главната квартира на движението; по-късно приема буддизма и пише „Буддистки катехизис“, дълго време най-важният източник за буддисти и окултисти в западния свят. Олкът издава до края на живота си списанието на Обществото – „Теософ“. Написва „Теософия, религия и окултни езици“ (1885) и тритомна история на движението – „Листа от стария дневник“. (А.)

ОМ или Аум (санскр.) Мистична сричка, най-свещената от всички срички в Индия. Това е „призоваване, благословение, уверение и обещание“ и е толкова свещено, че наистина би могло да бъде думата при „долно дихание“ на окултното, първоначалното масонство. Наблизо не бива да има никого, когато се произнася тази сричка с някаква цел. Тази дума обикновено се поставя в началото на свещени Писания и с нея започват молитвите. Това е сложна дума от три букви, А, У, М, които по народното вярване, символизират трите Веди, а също така и тримата богове – А (Агни), У (Варуна) и М (Марути), или Огън, Вода и Въздух (Ваю). В езотеричната философия това са трите свещени огъня или „тройният огън“ във Вселената и Човека, освен всичко останало. Окултно този „троен огън“ представлява висш Тетрактис, тъй като той е символизиран от Агни на име Абхиманим и неговото превръщане в тримата му сина: Павака, Павамана и Шучи, „които изпиват водата“, т.е. унищожават материалните желания. Тази сричка се нарича Удгитта и е свещена и при брамините, и при буддистите.

*Според някои тълкуватели е преминала в християнството като „Амин“.*

ОМИТО-ФО (кит.) Име на Будда Амитабха в Китай.

ОМКАРА (санскр.) Същото, което е Аум или Ом; наименование на един от дванайсетте лингама, който бил представен от тайното и изключително свещено светилище в Удждайна – вече несъществуващо от времената на буддизма.

ОМОРОКА (халд.) Съгласно Бероз, или по-точно Аполодор, „море“ и жената, която го олицетворява. Обаче като божествена вода Оморока е отражение на Мъдростта.

ОНЕХ (ивр.) Феникс, наречен така по Енох или Фенох. Тъй като Енох (също Хенох) буквално означава посвещаващ и наставник, оттук – йерофантът, който разкрива последната тайна. Птицата Феникс винаги се свързва с дървото, мистичното Абабел на Корана, Дървото на посвещението или знанието.

ОНИКС От групата на кварцовите минерали; съществува черен и бял оникс. Ако има само бели линии по камъка, той се нарича сардоникс. Ониксът е един от най-старите скъпоценни камъни. Личното огледало на китайския император се изготвяло от оникс и никой от поданиците му нямал право да го види. Висшите еврейски свещенослужители са го носели на гърдите. В античността бил украшение на родените под знака на Сатурн, тъй като има силно изразено влияние на планетата. При другите предизвиква меланхолия, лоши сънища и безпокойства. При арабите черният оникс е носител на нещастия. Римският писател Плиний съобщава, че само роби и хора с ниско потекло са го докосвали. Ониксът може да направи своя притежател невидим. Античните лекари са изгаряли камъка и са приготвяли мазила и еликсири. Според Диоскурид те са лекували тумори, стомашни заболявания и възпаление на венците. Ониксът ускорява раждането, като помага по-бързо да се отдели детето от майката. Поради черния си цвят, лекува меланхолията; препоръчвал се в прахообразна форма за сърдечна слабост и очни страдания. Съвременно приложение: еликсирът влияе на бъбречните и сърдечните заболявания. (А.)

ОНОФР или Ун-нофре (егип.) Цар на страната на Мъртвите, подземният свят; в това си качество е същото, което и Озирис, „пребиваващ в Аменти при Унефер, царят на вечността, великият бог, проявен в небесната бездна“. (Химн на XIX династия.) (Озирис.)

ОПАЛ Безцветен минерал, воднист силикат. В зависимост от примесите може да добива всички цветове. Други наименования: слънчев, огнен, златен, млечен или восъчен опал. Произход на името му вероятно е санскр. (upala – „камък“) или гр. (оp – „око“), поради благоприятното му въздействие на зрението. И тъй като реагира много чувствително към околната среда с различни разцветки, играе важна роля в магията. Едно от приписваните му свойства е, че действува като „лош поглед“; който го носи, страда от нещастие и болести. Разрушителната му сила е толкова голяма, че може да раздели влюбени. Съвременно приложение: въздейства на гърлената чакра (висудха); еликсирът от тъмен опал е средство срещу депресии. Препоръчва се при заболявания на тестисите, на яйчниците и на панкреаса. Еликсирът от светъл опал помага при очни болести. (А.)

ОРАИ (гр.) Име на ангела-управник на Венера според египетските гностици.

ОРГОН Наименование на космическа енергия (чи, прана, од) от Вилхелм Райх през 1936 г. (производно от „оргазъм“). Той конструира апарат (оргонен акумулатор), с чиято помощ тази енергия може да се усили. Повишаването на „напрежението“ в човешкото тяло подобрява имунната система и повишава общия тонус, чийто спад се дължи на болести. Едновременно с това се провежда и психиатрична терапия, чиято цел е да се отстранят енергийните блокади. (А.)

Орден на Сребърната Звезда (Argenteum Astrum), основан от Алистър Кроули. Точковите триъгълници може да се интерпретират като символ за помирението на противоположностите и съжителството им в една висша хармония, да се разглеждат в сексуален контекст, както и да означават, че Орденът е тайно общество, свързано с древните мистерии. (А.)

ОРЕЛ Един от най-древните символи. При гърците и персите той бил посветен на Слънцето, при египтяните – под наименованието Ах – на Хор, а коптите се покланяли на орела под името Ахом. Гърците го смятали за свещена емблема на Зевс, а друидите – на висшия бог. Този символ е стигнал до наши дни, когато, следвайки примера на езичника Марий, който през ІІ в. пр. Хр. използвал двуглавия орел като знак на Рим, християнските короновани владетели на Европа направили двуглавия повелител на небето свещен за себе си и за своите потомци. Юпитер се задоволявал с едноглав орел, както и Слънцето. Двуглавият орел бил приет от императорските домове на Русия, Полша, Австрия, Германия и бившата империя на Наполеон.

ОРИГЕН (185-254) Прочут теолог от Александрия. (А.)

ОРИОН (гр.) Същото, което е и Атлас, държащ на своите плещи вселената.

ОРЛОГ (сканд.) Съдба, орис, чиито посредници били трите норни, древноскандинавските парки.

ОРМАЗД или Ахура Мазда (зенд.) Бог на зороастрийците или съвременните парси. Бидейки Светлина на Светлините, той бил символизиран със Слънцето. Езотерично е синтез на своите шестима Амеша Спенти, или Елохими, и творящ Логос. В маздейската екзотерична система Ахура Мазда е върховен бог и е идентичен с върховния бог на ведийския век – Варуна, ако се четат Ведите буквално.

ОРФЕЙ (гр.) „Мургав“; митологията прави от него син на Еагър и музата Калиопа. Езотеричната традиция го отъждествява с Арджуна, сина на Индра и ученик на Кришна. Той странствал по света, учейки народите на мъдрост и науки и учредявайки мистерии. Самата история за това, как загубил своята Евридика и я намерил в подземния свят, или Хадес, е още една прилика с историята на Арджуна, който се отправил в Патала (Хадес или ада, но в действителност страната на противоположното полукълбо или Америка), срещнал там Улупи, дъщерята на царя на нагите и се оженил за нея. Това е толкова многозначително, колкото и фактът, че го смятали с мургав цвят на лицето дори гърците, които самите никога не са имали много светла кожа.

ОРФИЧЕСКИ МИСТЕРИИ или Орфики (гр.) Те последвали мистериите на Вакх (Бакхус), но доста се различавали от тях. Системата на Орфей е система на най-чиста нравственост и суров аскетизъм. Преподаваната от него теология, отново е чисто индуска. При него божествената Същност е неотделима от всичко, което и да е то в безкрайната вселена, всички форми са скрити в Нея от край време. В определени периоди тези форми са проявими от божествената Същност или се проявяват сами. Така, благодарение на този закон за еманацията (или еволюцията), всички неща участват в тази Същност и са части или членове, преизпълнени с божествена природа, която е вездесъща. Всички неща, излизайки от нея, трябва задължително да се върнат в нея; поради това са необходими безкрайни преселения или превъплъщения и очиствания преди да може да се състои това последно поглъщане. Това е чистата философия на веданта. И още – орфичното братство не употребявало животинска храна и носело бели ленени дрехи, а също така имало множество церемонии, приличащи на браминските.

ОСА (гр.) Хълм, място за погребения на великаните (алегорично).

ОСТЕОПАТИЯ (гр.) „Лечение на костите“; алтернативен лечебен метод, разработен от Ендрю Тейлър (1828-1917). Структурата и функциите на човешкото тяло са тясно свързани. Ако определени телесни функции се променят, това се отразява на цялата структура – аномалиите в гръбначния стълб се отразяват негативно на кръвния поток към артериите. Гръбначният стълб е в центъра на вниманието на остеопатите, но при смущения в дишането и храносмилането от значение е подвижността на гръдния кош, както и на всички крайници и стави. Лечението включва физически упражнения. Съществуват и други форми на остеопатия – т.напр. „черепна остеопатия“, при която се отстраняват блокади на черепните кости, които нарушават функциите на мозъка. (А.)

ОТКРОВЕНИЕ Философско понятие, което означава свръхсетивно непосредствено постигане на истината, достъпно само за избрани хора в момент на мистично просветление. А за онези, които не са способни за откровение, истината става предмет на вярата. Необходимо е да се прави разлика между откровение и интуиция. (А.)

ОТО „Ordo Templi Orientis“; тайно общество, вероятно образувано от германския индустриалец Келнер през 1904 г. Още в самото начало се използва сексуалната магия. След смъртта на Келнер начело на ордена застава Теодор Ройс (1855-1923); след негова среща с Кроули, който също интензивно се занимава със сексуална магия, през 1912 г. двата ордена се обединяват, като Кроули поема ръководството на английския клон на ОТО. За кратко време в ордена членува Щайнер. (А.)

ОУРОБОРОС (гр.) Символ на захапала опашката си змия, която при гръцките алхимици представя първичната материя и единството на космоса. Алхимикът, за да постигне опус магнум (философски камък), трябва да убие змията. В гностичните текстове слънцето е представено като дракон, захапал опашката си. В египетската митология също е представен този символ. Ин и ян също могат да се разглеждат като оуроборо (А.)

ОФАНИМ (ивр.) По-правилно – Ауфаним. „Колелата“, видени от Иезекиил и Иоан в „Откровение“ – сфери-светове. („Тайната Доктрина“, т. I.) Символ на херувимите или кароубите (асирийските сфинксове). Тъй като в Зодиака тези същества се представени от Телец, Лъв, Скорпион и Водолей, или Бика, Лъва, Орела и Човека, окултното значение на тези същества, свързани с четиримата евангелисти, става очевидно. В кабала те са група същества, отнасящи се към сефирота Хокма, Мъдростта. (Четирите животни.)

ОФИОЗЕНИ (гр.) При кипърските заклинатели – наименование на отровните змии и други влечуги и животни.

ОФИОМОРФОС (гр.) Същото, което е Офис-Христос, но в неговия материален аспект. При гностиците Змеят представлявал „Мъдрост във Вечността“.

ОФИС (гр.) Същото, което е Хнуф или Неф, Логос; добър змей, или Агатодемон.

ОФИС-ХРИСТОС (гр.) Змеят Христос на гностиците.

ОФИТИ (гр.) Братство на гностици в Египет и една от най-ранните секти на гностицима или гнозиса (мъдростта, знанието), известно като „Братство на Змея“. То процъфтявало в началото на ІІ в. и макар да се придържало към някои принципи на Валентин, имало свои собствени окултни обреди и символизъм. В техните мистерии показвали и почитали жива змия, представляваща принципа на Христос (т.е. божествената превъплъщаваща се Монада, а не Иисус-човека), като символ на Мъдростта, София, олицетворение на всеблагия и всемъдрия. Гностиците не са били християнска секта в общоприетото значение на тази дума, тъй като Христос на дохристиянската мисъл и гнозис не бил богочовекът Христос, а божественото Аз, сляло се с Буддхи. Техният Христос бил „Вечен Посветен“, Странник, отразен в стотиците офитски символи няколко хилядолетия преди т. нар. „християнска“ ера. Той може да се види върху „надгробния паметник на Белцони“ от Египет във формата на крилат змей с три глави (атма-буддхи манас) и с четири човешки крака, посочващи неговия андрогинен характер; върху стените към погребалните покои на Рамзес той се среща под формата на змей с криле на ястреб – ястребът и соколът са слънчеви символи. „Небето е разчертано от безброй змии“ – пише Хершел за египетската звездна карта. „Меиси (Месия?), което означава Свещено Слово, бил добър змей“ – пише Бонвик в „Egyptian Belief“. „Този змей на добрината, с глава, увенчана с корона, поставяли на върха на кръста и бил свещеното знаме на Египет“. Евреите го заимствали в своя „меден змей на Мойсей“. Затова, обяснявайки значението на своя Офис, офитите се обръщали именно към този „Лечител“ или „Спасител“, а не към Иисус и не към неговите думи: „Както Мойсей издигнал в пустинята змея, така и на Сина Човешки предстои да бъде въздигнат“. Тертулиан, умишлено или не, смесил едното с другото. Четирикрилият змей е богът Хнуф. Добрият змей носел кръста на живота на шията си или висящ от устата му. Крилатите змейове станали Серафими (Сераф, Сараф) на евреите. В гл. 87 на „ритуала“ (Книга на Мъртвите) човешката душа, превърнала се в Бата, всезнаещият змей, казва: „Аз съм змеят Ба-та, на много години, Душа на Душата, излюпвана и раждана ежедневно; Аз съм Душата, която слиза на земята“, т.е. Азът.

ОЦ-ХИИМ (ивр.) Дърво на Живота или по-точно – на Животите; наименование, дадено на десетте сефирота, когато те са подредени в диаграма с три колонки. (W.W.W.)

ОЧИ (божествени) „Очите“, които Властелинът Будда отворил в себе си на двайсетия час от своето будуване, седейки под дървото Бо (Бодхи друма), когато достигнал състоянието на Будда. Те по същество са очите на прославения Дух, за който материята повече не е физическо препятствие и който е способен да вижда всичко в пространството на безграничната Вселена. На последвалото нощта утро, в края на третата стража, „Милосърдният“ достигнал Висше Знание.

ОШАДИ ПРАСТХА (санскр.) „Място на лекарствени растения“; Тайнствен град в Хималаите, който е споменаван още от ведийския период. Преданието гласи, че там са живели мъдреци, велики адепти на лекарското изкуство, които използвали само треви и растения, както постъпвали и древните халдейци. Този град се споменава в „Кумара Самбхава“ на Калидаса.

OEAIHU или Oeaihwn Начинът на произнасяне зависи от ударението. Това е езотеричен термин за обозначение на шест в едно или мистичните седем. Окултно наименование, „състоящо се от седем гласни“, вечно съществуващото проявление на Вселенския Принцип.


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 50

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред