За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 46

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Н

НААСЕНИ Секта на християнски гностици, наричани наасеяни или поклонници на змията; те смятали съзвездието на Дракона за символ на своя Логос или Христос.

НАБИА (ивр.) „Прозрение“, „предсказание“. Този най-древен и най-много уважаван мистичен феномен има название, дадено в Библията на пророкуването; справедливо е причислен към духовните способности като гадаенето, ясновидството, състоянието на транс и пророчеството. Но докато чародеите, гадателите и дори астролозите сурово са осъдени в книгите на Мойсей, пророкуването, ясновидството и набиата фигурират като специални дарове от небето. В ранните векове всички, които са ги притежавали, били наричани епопти (пророци – евапто) – гръцкото определение на посветените; наричали ги и небим, „множествено число от Небо, вавилонския бог на Мъдростта“. Кабалистът прави разлика между пророка и мага; единият е пасивен, другият активен; небир е този, който вижда в бъдещето и е ясновиждащ; небим – този, който притежава магически сили. Да отбележим, че Илия и Аполоний (Тиански) прибягвали до едно и също средство, за да се изолират от притесняващите ги влияния на външния свят, а именно – изцяло обвивали главата си с вълнена наметка, навярно защото тя създавала предпазно електрическо поле. (Магия и Мистика.)

НАБУ (халд.) Обикновено – Небу или Небо; халдейски бог на Тайната Мъдрост; от неговото име бил произведен библейският еврейски термин Набиим (пророци). На този син на Ану и Ищар се покланяли главно в Бориспа; но той имал и свой храм във Вавилон, над храма на Бел, посветен на седемте планети.

НАБХИПАДМА (санскр.) Пъпният център, лотос (чакра), същото, което е и Манипура. (А.)

НАВА НИДХИ (санскр.) „Девет Съкровища“; в мистиката – завършек на духовното развитие.

НАГ (санскр.) „Змей“; в индийския пантеон – наименование на Духовете-Змейове или Духовете-Дракони, а също така на обитателите на Патала, ада. Но тъй като Патала означава страна на противоположното полукълбо и е било име, дадено на Америка от древните, които познавали и посещавали този континент преди Европа да е чувала за него, то този термин явно е родствен на мексиканския нагуал, (сега) вещар и знахар. Нагите – това са бирманските Нати, богове-змейове или „дракони-демони“. Но в езотеризма, както вече стана дума, това е прозвище, давано на „мъдреците“ или адептите. В Китай и Тибет „Драконите“ се разглеждат като божества-покровители на света, а също и на определени области от земята и тази дума се обяснява като означаваща адепти, йоги и нарджоли. Терминът просто посочва техните огромни знания и мъдрост. Това се потвърждава и в древните сутри и животоописания на Будда. Винаги Нагът е мъдрец, надарен с изключителни магически сили – в Южна и Централна Америка, Индия, Халдея, също както в древен Египет. В Китай „поклонението“ на Нагите било широко разпространено и станало още по-изразено, откакто Нагарджуна („велик маг“, „велик адепт“), четиринайсетият буддиски патриарх, посетил Китай. Китайците смятат Нагите за „духове или богове-пазители на петте сфери, или четирите страни на света и центъра; пазители на петте езера и четирите океана“ (Ейтъл). Проследено до първоизточника и преведено езотерично, това означава, че петте континента с техните пет коренни раси винаги са били под защитата на „земни божества“, т.е. на Мъдрите Адепти. Преданията, че Нагите са измили Гаутама Будда при раждането му, запазили са го и когато умрял са охранявали останките на неговото тяло, отново посочват, че Нагите са просто мъдреци, архати и не са никакви чудовища или Дракони. Това се потвърждава и от безбройните разкази за приемането на буддизма от нагите. По този начин нагът на горското езеро в близост до Раджагрихи и много други „Дракони“ били покръстени от Будда в добрия Закон.

НАГА-ДВИПА (санскр.) „Остров на Драконите“; една от Седемте Части на Бхарата Варша, или днешна Индия, според Пураните. Не са останали никакви доказателства относно това, какви са били нагите (все пак – исторически хора), преобладаваща е теорията, че те са едни от скитските племена. Но за това няма доказателства. Когато брамините нахлули в Индия, те „открили племе от мъдри хора, полубогове, полудемони“ – гласи легендата; хора, които били учители на други племена и по същия начин станали наставници на индусите и на самите брамини. Нагпур по право се смята за запазен остатък от Нага-двипа. Сега Нагпур фактически се намира в Раджапутана, недалеч от Удейпур, Аджмера и др. И нима не е добре известно, че е било време, когато брамините са изучавали Тайната Мъдрост при раджапутите? Нещо повече, преданието твърди, че Аполоний Тиански бил обучен на магия от нагите на Кашмир.

НАГАЛФАР (сканд.) В скандинавската митология – кораб, направен от ноктите на мъртвите; на него мъртвите пристигат от тяхното царство Хел, за да вземат участие в битката преди края на света с боговете и ейнхериите (дружината на Один от падналите в бой воини). Нагалфар управлява бащата на хтоничните (хтония) чудовища Локи (според „Пророчеството на Вьолва“, „Старата Еда“) или великанът Хрюм (според „Младата Еда“). (Еда.) (А.)

НАГАРАДЖА (санскр.) Обикновено – името, давано на всички предполагаеми „Духове-пазители“ на езера и реки; „Цар на Дракони“. В буддистките хроники всички те са показани като приели буддиския монашески живот, т.е. като станали архати от йоги, каквито били преди това.

НАГАРДЖУНА (санскр.) Архат, отшелник (родом от Западна Индия), покръстен в буддизъм от Капимала, четиринайсетият Патриарх; сега се смята за Бодхисатва-Нирманакая. Той бил прочут със своята диалектична изтънченост в метафизични спорове; бил първият учител на доктрините на Амитабха и представител на школата на махаяна. Приемайки го за най-велик философ на буддистите, към него се обръщали като към „едно от четирите слънца, огряващи света“. Той се родил през 223 г. пр. Хр. и отправяйки се в Китай след своето покръстване, на свой ред покръстил цялата тази страна в буддизъм.

НАГАСАРИ В индуиската митология на Западна Индонезия и Малайзия – световно дърво, от което при участието на мъжкото божество се ражда двойката първопредци – Дармадева и Дармадеви, създадени съответно от Вишну и Брама от цветовете на Нагасари. Нагасари, като символ на вечността и духовното начало, в преплитане с дървото на раджас (символ на царската власт и световната мъдрост) съставя образа на космическото дърво, световната ос. (Дърво на живота.) (А.)

НАГКОН ВАТ (сиам.) Величествени руини в провинцията Сиамрап (Източен Сиам), ако те могат да се нарекат руини. Изоставено съоръжение с огромни размери, което, заедно с великия храм на Ангкортхама, представлява най-добре запазилите се останки от миналото в цяла Азия. След пирамидите това е най-окултното съоръжение в цял свят. С продълговата форма, 796 фута дълго и 588 широко, то изцяло е построено от камък, включително и покрива, но без цимент, подобно на пирамидите в Гиза, и камъните лягат толкова плътно, че местата, където се съединяват, дори и сега е трудно да се различат. То има централна пагода, висока 250 фута от втория етаж и четири по-малки пагоди на четирите ъгъла, приблизително по 175 фута всяка. По думите на пътешественика Франк Винсет („The Land of the White Elephant“, с. 209) „по стил и красота на архитектурата, целостта на плана, величествената и фина резба и скулптурите, великият Нагкон Ват в днешно време няма нищо, което да го превъзхожда, нито дори да е равно на него“. („Разбулената Изида“,т. I.)

НАГУАЛ Титла на главния вещар (вещарство) или „знахар“ сред някои племена на мексиканските индианци. Те винаги имат даймон (демон) или бог в образа на змия – а понякога някое друго свещено животно – който уж ги вдъхновява.

НАДЖО (индус.) Вещица, магьосничка.

НАДИ (санскр.) „Тунел“; според инд. представа в тялото на човека са разположени 118 канала, по които протича енергията. В момента на смъртта душата напуска тялото през един от тези канали. Един от най-важните е сушумна. (А.)

НАЗАЛНА РЕФЛЕКТОТЕРАПИЯ Разработена в първата половина на ХХ в. от лекарите Флиз, Бониер и Асуро. В основата е схващането, че различните органи на тялото имат свои съответствия (точки) в лигавицата на носа. Чрез този метод особено успешно се лекуват сексуални заболявания. (А.)

НАЗАР (ивр.) „Избран“; безбрачни монаси, споменати в Стария Завет. Те не встъпвали в брак и не употребявали вино по време на своя обет, носели дълги коси (коса), които отрязвали при посвещението си. Павел навярно е принадлежал към този клас посветени, тъй като сам казва (Гал., I, 15), че е бил отделен или „избран“ от момента на своето раждане; че косите му били отрязани в Кенхрея – „по обета“ (Деяния, XVIII, 18), т.е. той бил посветен като назар, след което станал „майстор строител“ (мъдър строител) (I Коринт., III, 10). Иосиф наричат назар (избран) (Битие, XLIX, 26). И Самсон и Самуил били назари, както и много други. (А.)

НАЗАРЕИ (ивр.) Същото, което са християните на св. Иоан, наричани мендеяни или сабеяни. Тези назареи, които напуснали Галилея преди няколкостотин години и се заселили в Сирия, на изток от Ливанската Планина, също наричат себе си галилейци, макар че определят Христа като „лъже-Месия“ и признават само св. Иоан Кръстител, когото наричат „Велик Назар“. Набатеяните, с много малка разлика, се придържали към същата вяра, към която се придържали назареите и сабеяните. Нещо повече – ебионитите, сред които, според Ренан, били всички оцелели роднини на Иисус, видимо са били последователи на същата секта, ако може да се вярва на св. Иероним, който пише: „Аз получих разрешение от назареите, които в Бероя и Сирия го ползват (Евангелието от Матея, написано на еврейски), да го преведа. ...Евангелието, което ползват назареите и ебионитите и което неотдавна аз преведох от еврейски на гръцки.“ (Иероним, „Comment. to Matthew“, кн. II, гл. XII, и Иероним, ЮDe Viris Illust.“, гл. 3.) Впоследствие това предполагаемо Евангелие от Матея, от когото и да е било написано, „представлявало материал“, както се оплаква Иероним (пак там), „не за построяване, а за разрушаване“ (на християнството). Но фактът, че ебионитите, истинските първоначални християни, отхвърляйки всички останали апостолски писания, ползвали само това Евангелие (еврейското, от Матея), е твърде многозначителен. Тъй като, както заявява Епифаний, ебионитите твърдо вярвали, заедно с назареите, че Иисус бил само човек „от семето на човек“. Освен това от „Кодекса на назареите“, част от който е „Евангелието от Матея“, ние знаем, че тези гностици, независимо дали са галилейци, назареи или не-евреи, в Кодекса си наричат Иисус, в своята ненавист към астролатрията, Набу-Мешиха, или „Меркурий“. Това не свидетелства за твърде ортодоксално християнство нито при назареите, нито при ебионитите; а явно напротив – доказва, че християнството на ранните векове и съвременното християнско богословие са две напълно различни неща.

НАИН (сканд.) „Гном на Смъртта“.

НАМАХ (санскр.) На пали – Намо. Първата дума на ежедневното призоваване на буддистите, означаваща: „аз смирено се доверявам, или покланям, или благодаря“ на Властелина; както например – „Намо тассо Бхавато Арахато“, отправено към Властелина Будда. Свещенослужителите (както буддистите, така и даоистите) се наричат „Познавачи на намаха“, тъй като тази дума се използва в богослуженията и молитвите, при призоваването на Триратна и с малко изменение в окултните призовавания към бодхисатвите и нирманакаите.

НАМБЕР НИП Елф, могъщ Крал на Ризенгебирг, най-могъщият от гениите в скандинавския и германския фолклор.

НАМТАР (шумер.) “Отрязващ“, „режещ“, т.е. съдба, в шумеро-акадийската митология – персонификация на съдбата. Посланик и везир-съветник на богинята на подземното царство Ерешкигал. Съпруга на Намтар е Хушбиша, а също и Намтарту (акадийско паралелно образуване на женски род от името Намтар). Намтар е злобно същество, враждебно на хората, носещо им смърт. (А.)

НАНА (сканд.) Прекрасната жена на Балдур, който се сражавал със слепия Хьод („този, който властва над тъмнината“) и бил убит от Хьод с помощта на магическото изкуство. Балдур е олицетворение на Деня, Хьод – на Нощта, а прекрасната Нана – на Зората.

НАНДА (санскр.) Един от царете на Магадха, чиято династия била свалена от Чандрагупта.

НАНДИ (санскр.) Свещеният бял бик на Шива и негов вахан (проводник).

НАРА (санскр.) „Човек“; първоначален, вечен човек.

*В древноиндийската митология божествен мъдрец (риши), винаги в двойка с риши Нараяна. В „Рамаяна“ Рама предсказва бъдещото раждане на Нара и Нараяна за благото на човечеството. В „Махабхарата“ Арджуна и Кришна са смятани за въплъщения на Нара и Нараяна. В Пураните Нара-Нараяна са провъзгласени за двуединно въплъщение на Вишну, синове на Дхарма и Ахимса (или Мурти, дъщеря на Дакша). Според пураничния мит, Нара и Нараяна изплашили боговете със своя аскетизъм и Индра изпратил при тях апсарите, за да смутят аскетите с красотата си. Но Нараяна откъснал цвете, поставил го на бедрото си (uru) и на бял свят се появила девата Урваши, която затъмнила със своята красота всички апсари на Индра.*

НАРА (санскр.) Водите на Пространството или Велика Дълбина – оттук е името на Нараяна или Вишну.

НАРАДА (санскр.) Един от седемте велики Риши, Син на Брама. Този „Прародител“ е един от най-тайнствените персонажи в браминския свещен символизъм. Езотерично Нарада е Властелин на събитията в продължение на различни кармични цикли и олицетворение, в определен смисъл, на великия човешки цикъл (кръгове и цикли); Дхиан Коган. Той играе голяма роля в браманизма, който му приписва няколко от най-окултните химни на „Риг Веда“, при това в този свещен труд той е описан като „от рода Канва“. Той е наречен Дева-Брама, но като такъв притежава характер, различен от този, който приема на земята – или Патала. Дакша го заклел да се ражда от време на време на тази земя заради неговото влияние върху 5 000 и 10 000 синове на Дакша, които той убедил да останат йогини и да запазят обета на безбрачието („Махабхарата“). Но това е алегория. Той бил изобретател на вината – разновидност на лютня, и велик „законодател“.

НАРАКА (санскр.) В популярната представа – ад, „тъмница под земята“. Горещите и ледените адове, които на брой са по осем, са по същество само символи на глобусите на нашата седморна верига, като е добавена „осма сфера“, която, както предполагат, се намира в Луната. Тези „адове“ се наричат животворящи адове, понеже, както се пояснява, всяко същество, умирайки в един, веднага се ражда във втори, после в трети и т.н.; във всеки един животът продължава 500 години (маскировка на броя на циклите и въплъщенията). Тъй като тези адове съставят една от шестте гати (състояния на чувстващото съществуване) и тъй като се казва, че хората отново се раждат в един или друг, съответно на техните кармични заслуги или прегрешения, маскировката става очевидна. Нещо повече, тези Нараки са по-скоро чистилища, отколкото адове, доколкото от всеки един може да се получи освобождение с помощта на молитви и застъпничество от жреците – точно както е в римокатолическата църква, която в това отношение изглежда доста точно е изкопирала китайската ритуалност. Езотеричната философия проследява всеки ад преди живота на земята, в една или друга форма на чувстващото съществуване.

НАРА СИНХА (санскр.) „Човек-лъв“; Аватар на Вишну.

НАРАЯНА (санскр.) „Витаещ над Водите“ на пространството; титла на Вишну в неговия аспект на Свети Дух (Дух свети), реещ се над Водите на Творението. (Вж. „Ману“, кн. II). В езотеричния символизъм това означава първично проявяване на принципа на живота, разпространяващ се в безграничното Пространство.

*Име на божествен мъдрец (риши), винаги в двойка с друг риши – Нара.*

НАРДЖОЛ (тибет.) Светец; прославен адепт.

НАРКОТИЦИ дроги Повечето съвременни окултни автори се обявяват против използването на психоактивни вещества. Тяхното отричане започва едва в края на ХIХ в. Ивестно е, че в миналото някои индиански племена са превърнали в най-висша наука отглеждането и обработването на съдържащи опиати растения. Мненията относно легитимността на опиатите в окултната дейност са твърде противоречиви и неясни. Авторите засягат рядко този въпрос в дълбочина и обикновено не отиват по-далеч от изказваните съждения на своите съвременници-фармаколози. Алистър Кроули е най-известният окултист на ХХ в., който открито приема и защищава употребата на опиати. Прави опит за подробно класифициране на различните опиати от гледна точка на Дървото на Живота или Кабала. (Дроги.) (А.)

НАРОС или Нерос (ивр.) Цикъл, описан от изтоковедите като състоящ се от 600 години. Но какви години? Имало три вида Нероси: голям, среден и малък. Само последният се състоял от 600 години. (Нерос.)

НАСТИКА (санскр.) Атеист или по-точно този, който не се покланя на боговете и идолите или не ги признава.

НАСУ (авест.) “Труп“; в иранската митология – демон на смъртта. Представя се в облика на отвратителна трупна муха, „долитаща от север“ наскоро след смъртта на човека, изповядващ зороастризъм, за да завладее душата и да оскверни тялото му („Вендидад“, 7, 2; 8, 71). Роднините на починалия трябва да противодействат на Насу като припяват свещени текстове и произнасят на глас имената на Амеша Спенти. (А.)

НАХАШ (ивр.) „Непълноценен“; Дявол или Змей (наг), съгласно западните кабалисти.

НАХБКУН (егип.) Бог, който обединява „двойниците“ (двойник): мистичен термин, отнасящ се към човешките невъплътени принципи.

НАЧАЛА (гр.) В християнството – един от деветте ангелски чина. Споменава се в Новия Завет. По класификацията на Дионисий Ареопагит (V – нач. VI в.) – седмият чин, съставящ заедно с архангелите и ангелите третата триада. (Йерархия.) (А.)

НАЯДИ (гр.) В гръцката митология – нимфи на изворите и ручеите. Техният брой е около 3 000; „никой от хората не би могъл да назове имената им. Знае името на потока само този, който обитава наблизо.“ Наядите са древни божества, наред с хтоничните (хтония), те се споменават заедно със сатирите, куретите, корибантите, телхините и др. Те са пазителки на водите и притежават благодетелни функции. Има Неяди-лечителки, къпането в техните води носи здраве. Водите на изворите, където обитават Неядите, притежавали очистителни и прорицателни функции и дори способността да даряват безсмъртие. (А.)

НЕБАН или НЕЙБАН (кит.) Същото, което е и нирвана, ниппанг в Тибет.

НЕБЕСЕН АДАМ Синтез на Дървото на сефиротите или всичките Сили в Природата, одушевяващ ги с божествена същност. В диаграмите седмият от низшите сефироти, Малкут – Царство на Хармонията – представлява стъпалата на идеалния макрокосмос, чиято глава достига до първата проявена Глава. Този Небесен Адам е natura naturans, абстрактният свят, докато Адам на Земята (Човечеството) е natura naturata, или материалната вселена. Първият е присъствие на Божеството в неговата всемирна същност; вторият – проява на разумност на тази същност. В истинския „Зохар“ – а не във фантастичната и антропоморфна карикатура, която ние често намираме в писанията на западните кабалисти – няма и частица от този личен бог, който толкова силно изпъква в мътния покров на Съкровената Мъдрост, известна като Петокнижие на Мойсей.

НЕБО (халд.) Същото, което е индуският Будха, син на Сома – Луната, и планетата Меркурий. (Набу.)

НЕВЕСТА Десетият сефирот, Малкут, нарича се от кабалистите Невеста на Микропросопуса; тя е последният Хе на Тетраграматона; по подобен начин Християнската Църква нарича себе си Невеста Христова. (W.W.W.)

НЕВИННИ Прозвище, дадено на посветените и кабалистите преди християнската ера. „Невинните“ на Витлеем и Лада (или Лида), които, няколко хиляди на брой, били изтребени от Александър Ианей (100 г. пр. Хр. или приблизително тогава), дали началото на легендата за 40 000 невинни деца, убити от Ирод при търсенето на младенеца Христос. Първото представлява малко известен факт, второто – измислица, както убедително е доказано от Ренан в „Живота на Иисус“.

НЕВРОЛИНГВИСТИЧНО ПРОГРАМИРАНЕ (НЛП) Психотерапевтичен метод, разработен от американския психолог Бандлер и лингвиста Гриндер. При НЛП се анализира „езика“ на нервната система и се прави опит да се съставят закономерности при даден проблем или заболяване. Показателно е поведението на пациента, изразено чрез говора и движението на очите. Причината за появяването на психични проблеми е неосъзнатото блокиране на енергийни източници в човека, които влияят на неговото поведение. Задачата е подобни поведенчески модели да се коригират (отстранят), като се осъзнае тяхната структура и се приложат психофизиологични закономерности. Новите мисловни схеми и поведенчески модели се внушават на пациента и се възприемат от него. Това се осъществява в състояние на лек транс. (А.)

НЕДОСТАТЪК На езика на окултистите и буддистите – съставна част от кармата. Достойнствата и недостатъците се пораждат от авидя, или отсъствието на видя, божествено озарение. След като архатът достигне съвършено просветление и абсолютна власт над своята личност и низша природа, той престава да твори „достойнства и недостатъци“.

НЕИЗРЕЧЕНОТО ИМЕ При евреите – заместител на „тайното име“ на тяхното племенно божество Eh-yeh, „Аз съм“ или Йехова. Третата заповед забранява да се употребява „напразно“ последното име и евреите го заменили с името Адонай или „Господ“. Но протестантите, които без разлика превеждат Йехова и Елохим – което също е заместител per se и обозначение на низшето божество с думите „Господ“ и „Бог“ – в това отношение станали повече католици и от самия папа и въвели забрана и на двете имена. Сега обаче нито евреите, нито християните явно не помнят и дори не предполагат окултната причина, поради която определението на Йехова или YHVH станало осъдително; повечето западни кабалисти явно също не знаят това. Истината е, че името, което те изтъкнали като „неизречено“, съвсем не е такова. То е „непроизносимо“ или по-точно име, което не бива да се произнася по символогични причини. Преди всичко „Неизреченото Име“ на истинския окултист съвсем не е име и най-малко е името на Йехова. Последното означава, дори и в неговия кабалистичен, езотеричен смисъл, андрогинна природа, YHVH, или притежаващ и мъжка, и женска природа. Това са просто Адам и Ева, или мъж и жена, обединени в едно, и във вида, в който се пише и произнася сега, самото то се явява заместител. Но равините не желаят да си спомнят даденото в „Зохар“ указание, че YHVH означава – „не така, както Аз съм написан, Аз се чета“ (fol. III, 230 а). Трябва да се знае как да се дели Тетраграматон ad infinitum, преди да се стигне до звука на наистина непроизносимото име на еврейския бог на тайната. Надали е нужно да се повтаря, че източните окултисти имат свое собствено „Неизречено Име“.

НЕЙЛОС (гр.) Реката Нил; също божество.

НЕЙТ (егип.) Нейтес. Царица на Небесата; богиня на Луната в Египет. Различно я наричат Ноyт, Henme, Нyp (за символизма вж. Hoyт).

НЕЙШКАРМА (санскр.) Спиране на кармичното действие; състояние на покой на целия кармичен комплекс, който движи преражданията на индивида; освобождение от кармичния закон. (Карма.) (А.)

НЕКРОМАНТИЯ (гр.) Съживяване на образите на умрели, което от древните и съвременните окултисти се разглежда като практика на черната магия. Ямблих, Порфирий и други теурзи (теургия) рязко осъдили тази практика не по-малко, отколкото направил това Мойсей, който осъдил „вещарите“ на своето време на смъртно наказание – а тези вещари били просто некроманти – както е в случая с вълшебницата от Аендор и Самуил.

НЕОКОР (гр.) При гърците – страж на Храма.

НЕОПЛАТОНИЗЪМ „Нов платонизъм“ или платоническа школа Еклектична, пантеистична школа по философия, основана в Александрия (Александрийска школа) от Амоний Сакас, начело на която стоял неговият ученик Плотин (189-270 г.) Тя се стремяла да примири ученията на Платон и системата на Аристотел с източната теософия. Нейно главно занимание била чисто духовната философия, метафизиката и мистицизма. В по-късните години била въведена теургията. Това било последното усилие на големите умове да пресекат все повече нарастващото невежествено суеверие и сляпа вяра на онези времена; последната рожба на гръцката философия, която в края на краищата била разбита и осъдена на смърт от грубата сила.

*Идеите на Платон приели в неоплатонизма формата на учение за мистичната еманация (излъчване, изтичане) на материалния свят от духовното Първоначало. Материята е само низше звено в йерархията на Вселената, еманация на „световната душа“ над която се издига Духът, а още по-високо – Първосъщността или Единното. Според неоплатониците висшето стъпало на философията се достига не чрез опита и разума, а чрез мистичен екстаз. Неоплатоническата школа първоначално възникнала в Египет, в Александрия. Плотин основава неоплатоническа школа в Рим. В Сирия съществувала школата на Ямблих. Последната неоплатоническа школа била организирана от Прокъл в Атина и просъществувала до 529 г. (Александрийска школа.)*


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 46

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред