За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 45

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

М 4

МОРМОНИ Наименование на привържениците на „Църквата на Иисус Христос от последния ден“, основана от Джоузеф Смит през 1830 г. Смит твърди, че чрез откровения от най-висши йерархии, той е единственият удостоен от хората. По този начин са създадени основополагащите и свещени за мормоните книги: „Книга на мормона“, „Учението и заветите“, „Скъпоценният бисер“ и „Вдъхновеният от Бога превод на Библията“. Митологичните разкази от виденията свързват Ерусалим с американските земи, като един от потомците на юдеите е праведният Морони. До 1978 г. в църквата се приемат само бели мъже, като ново „откровение“ позволява да се приемат и мъже от други раси. Първите мормонски общини срещат съпротивата на околните, като в подобен конфликт е убит и Смит. В края на ХІХ в. се заселват в Солт Лейк Сити и са официално признати в щата Юта. По някои данни днес църковната общност наброява повече от 8 милиона души. Доктрината на мормоните твърди, че човешката душа е съществувала до сътворението на света и че бог е произлязъл от човека и човекът може да достигне божествена същност. В религиозната практика особено важно е да се придобие личен мистичен опит, да се следват традициите на християнската първоапостолска църква. (А.)

МОТ (финик.) Същото, което е ilus, тиня, предвечен хаос; дума, употребявана в тиренската космогония.

МОУ или Мут (егип.) Богиня-майка; изначална богиня, тъй като се казва, че „всички богове се родили от Мут“. Астрономично – Луната.

МОХАМЕД Мухамед, Мухамад, Магомет, Магомед (араб.) В мюсюлманската традиция – образ на основателя на исляма и мюсюлманската държава (около 570-632). Представата за Мохамед съставя неговата дейност като религиозен проповедник, отхвърлил езическите вярвания и противопоставил им учението за единния и всемогъщ бог. Предполага се, че Коранът – главната свещена книга на исляма – е сборник от проповедите, предадени от Аллах на Мохамед. (А.)

МОХИНИ (санскр.) “Подлудяваща“, „чаровница“, в индуската митология – един от аватарите на Вишну, който се въплътил (въплъщение) в прекрасна жена. Според пураничната легенда Вишну приел формата на Мохини по време на биенето на океана от боговете и асурите, когато асурите поели появилата се от океана чаша с амрита и започнали да спорят на кого от тях принадлежи правото на първата глътка. Пленените от красотата на Мохини асури й предоставили тя да реши спора, като се задължили безпрекословно да се подчинят. Мохини наредила първи да отпият боговете, а след това, измамвайки асурите, които напразно чакали реда си, изчезнала заедно с чашата. Друга легенда разказва, че красотата на Мохини толкова възхитила Шива, че той помолил Вишну отново да приеме тази форма. Обзет от желание, Шива прегърнал Мохини-Вишну и в резултат на това в света се появило божество, наречено на името на двамата богове – Вишну (Хари) и Шива (Хара) – Харихара. (А.)

МУ (сензар) Мистична дума в северния буддизъм. Тя означава „унищожение на изкушението“ при изпълнение на упражнения от йога.

МУДРА (санскр.) Нарича се мистичен печат. Система от окултни знаци, образувани от пръстите. Тези знаци имитират древните санскритски букви на магическата сила. Първоначално са били използвани в школата йогачаря на северните буддисти, по-късно били приети от индуските тантрици (тантризъм), които често злоупотребяват с тях за целите на черната магия.

МУКТА и МУКТИ (санскр.) Освобождение от чувствения живот; ощастливен или освободен; кандидат за мокша; освобождение от плътта и материята или живота на тази земя.

МУЛАДХАРА-ЧАКРА (санскр.) „Корен“, „основа на съд“ или „обител“; четирилистна чакра в основата на гръбначния стълб между ануса и половия орган; представя елементът земя и е седалище на кундалини. Разтварянето на Муладхара дава познание за карма и целите на реинкарнацията, абсолютно здраве и контрол над цялото тяло, пробужда тока на „огъня кундалини“, който отива нагоре към другите чакри. Цвят – червен, форма – квадрат. (А.)

МУЛАПРАКРИТИ (санскр.) Парабрахманична основа, абстрактен божествен женски принцип – недиференцираната субстанция, акаша; „корен на Природата“ (Пракрити) или Материята.

*Другото име на авякта пракрити. Намира се в покой като върховния брахман и има неговата форма, но като потенциална сила съдържа трите гуни.*

МУЛУК-ТАУС (араб.) От Малух, „Властелин“, по-късна форма на Молох, Мелек, Малаяк и Малахим, „вестоносци“, ангели. Това е Божество, на което под формата на паун се покланят иезидите (иезеди), секта в Персия, ласкаво наречени от християнската теология „поклонници на дявола“. Властелинът „Паун“ не е нито Сатана, нито дявол, тъй като това е просто символ на стооката Мъдрост; птицата на Сарасвати, богинята на Мъдростта; на Картикея, кумара, девствениците на мистериите на Юнона и всички богове и богини, свързани със съкровеното Учение.

МУМИЯ Наименование на човешки тела, балсамирани и запазени по древен египетски метод. Процесът на мумификация представлява най-древният обред в страната на фараоните и бил смятан за една от най-свещените церемонии. Освен това мумифицирането било процес, свидетелстващ за значителни познания по химия и хирургия. Мумиите, чиято възраст е 5 000 и повече години, стоят пред нас толкова добре запазени, както са били и тогава, когато за пръв път излезли от ръцете на парашистите.

МУМУКШАТВА (санскр.) Желание за освобождение от превъплъщение и от оковите на материята.

„МУНДАКЯ УПАНИШАДА“ (санскр.) „Езотеричното учение на Мундаки“, съчинение с огромна древност.

МУНДАЛНА АСТРОЛОГИЯ (лат.) мундус – „свят“ Част от астрологията, практикувана 1 000 години преди рождената астрология. За разлика от астрологията на индивида, тя предсказва съдбата на страни, народи, градове, за войни, епидемии и т.н. Хороскопи на държави се изработвали още от арабите, но първи англичаните ги прилагат за прогностични и политически цели. (А.)

МУНИ (санскр.) Светци или мъдреци.

МУНКАР И НАКИР (араб.) В мюсюлманската митология – малаика (ангели), които разпитват и наказват мъртвите в гробовете. Вярващите те оставят на мира до възкресението, а неверниците бият толкова дълго, колкото пожелае Аллах. (А.)

МУРТИ (санскр.) Форма или знак, или лик, например „Тримурти“ – „три Лика“ или Образа.

МУРТИМАТ (санскр.) Нещо присъщо или въплътено в друго и неотделимо от него; подобно на влажността на водата, която е съ-съществуваща и едновременна с нея. Употребява се по отношение на някои атрибути на Брама и други богове.

МУСПЕЛ (сканд.) Великан в Еда, бог на Огъня и баща на Пламъците. Тези зли синове на добрия Муспел, след като заплашвали със зло в Пекхейм (Муспелхейм), в края на краищата се събрали в страшна армия и уредили „Последния Бой“ на полето Вигред. Муспел е представен като „Световен Огън“. Концепцията на Тъмния Суртур (черния дим), от който изригват езиците на пламъка, свързват Муспел с индуския Агни.

Мут, МА (егип.) Богиня на низшия свят, друга форма на Изида, тъй като тя е природа, вечната майка. Тя била властелин и Управник на северния вятър, предвестник на приливите на Нил, поради което е наречена „отварящ ноздрите на живия“. Изобразяват я като донасяща анкх, или кръста, емблема на физическия живот, на своите поклонници и я наричат „Господарка на Небето“.

МУШХУШ (акад. „огнено-червен дракон“), Мушруш, Сируш. В акадийската митология – дракон, едно от чудовищата, създадени от Тиамат; емблема на бог Мардук. Съчетавал чертите на лъв, орел, змия и скорпион. (А.)

МЪДРОСТ „Самата същност на мъдростта се съдържа в Не-Битието“ – казват кабалистите; но те отнасят този термин и към Словото или Логос – Демиургът, който призовал вселената към съществуване. „Единната Мъдрост е в Звука“ – казват окултистите, при което отново под Звук, който е субстрат на Акаша, се разбира Логос. В „Зохар“, „Книга на Великолепието“, се казва: „Това е Принцип на всички Принципи, тайнствена Мъдрост, венец на всичко, което е от Всевишния“. („Зохар“, III, fol. 288; „Кабала“ на Майер.) И това се обяснява така: „Над Кетер е Айн или Енс, т.е. Ейн, Ни-що“. „Така се нарича, защото ние не знаем и не можем да узнаем това, което е в този Принцип, тъй като... това е по-висше от самата Мъдрост.“ (III, fol. 288.) Това доказва, че истинските кабалисти са съгласни с окултистите в постановката, че същността или нещото, което пребивава в принципа на Мъдростта, е по-висше от самата висша Мъдрост.

МЬОЛНИР (сканд.) Чукът на Тор, направен за него от гномите; с него този бог покорявал както хора, така и богове. Същият вид магическо оръжие, каквото е и Агнеястри на индусите, оръжие на огъня.


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 45

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред