За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 34

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Й

ЙЕРАРХИЯ Духовната йерархия има следният вид (вдясно са наименованията на езотеричното християнство):

1. Серафими – Духове на любовта.

2. Херувими – Духове на хармонията.

3. Престоли – Духове на волята.

4. Господства (Кириотетес) – Духове на Мъдростта.

5. Сили (Динамис) – Духове на движението.

6. Власти

(Ексузиаи, ивр. Елохими) – Духове на формата.

7. Архаи – Духове на личността.

8. Архангели – Духове на огъня.

9. Ангели – Духове на здрача (синове на живота).

Първа йерархия: Серафими, Херувими, Престоли.

Втора йерархия: Господства, Сили, Власти.

Трета йерархия: Архаи, Архангели, Ангели.

Йерархията на Архангелите с периодите на действие включва (според Рудолф Щайнер):

1. Орифиил – 200 г. пр. Хр. до 150 г. сл. Хр.

2. Анаил – 150 до 500

3. Захариил – 500 до 850

4. Рафаил – 850 до 1190

5. Самаил – 1190 до 1510

6. Гавраил – 1510 до 1879

7. Михаил – 1879 до 2300 (А.)

ЙЕРАТИЧЕСКИ Свещен, жречески. (А.)

ЙЕРОГРАМАТИЦИ „Преписвачи на съкровени писания“; така наричали тези египетски жреци, на които се поверявало преписването и четенето на съкровените и свещени записи. Те били наставници на неофитите, готвещи се за посвещение.

ЙЕРОФАНТ От гръцката дума „йерофантес“; „този, който разяснява свещени понятия“; разкриващият свещеното знание и главният сред посветените. Звание, давано в храмовете на древността на висшите адепти, които били учители и тълкуватели на Мистериите и посветени в заключителните велики Мистерии. Йерофантът олицетворявал Демиурга и разяснявал на кандидатите за посвещение (неофит) различните феномени на Творението. „Той бил единственият тълкувател на езотеричните тайни и доктрини. Било забранено дори да се произнася неговото име в присъствие на непосветени. Той седял на източната страна и носел на шията си златно кълбо като символ на властта. Наричали го също Мистагог.“ (Кенет Р. Х. Маккензи, IX, P. T. S., в „The Royal Masonic Cyclopaedia“.) На еврейски и халдейски език той се наричал Петър, разкриващ и обясняващ; оттук Папата, като приемник на древните Мистерии, седи на езическия престол на св. Петър.

ЙЕХОВА (ивр.) „Еврейското име на Божеството J’hovah – това е съединение на две думи, а именно Jah (y, i или j, Yodh, десетата буква на азбуката) и hovah (Havah или Ева)“, казва изтъкнатият специалист в кабалистиката мистър Дж. Ралстън Скинър от Цинцинати, САЩ. И още: „Думата Йехова или Jah-Eve има основно значение – съществуване или битие под формата на мъже-женско“. Кабалистично то наистина означава точно това и нищо повече; и както неведнъж е доказвано, то е двойствено. Така 26 стих в IV глава на „Битие“ в неговия изопачен превод звучи: „...тогава започнали да призовават името на Господа“, докато правилно е да се чете така: „...тогава започнали хората да се наричат с името Jah-hovah, или мъже и жени“ – което те станали след разделянето на половете. В действителност това е описано в същата глава, когато Каин – мъжът или Jah – „въстанал против Авел, своя (сестра, а не) брат и го убил“ (пролял неговата кръв – е в оригинала). Глава IV на „Битие“ наистина съдържа алегоричен разказ за този период в антропологичната и физиологичната еволюция, който е описан в „Тайната Доктрина“ като трета коренна раса на човечеството. По-нататък в „Битие“ следва глава V, в качеството й на маскировка, тъй като би трябвало да следва VI глава, в която синовете Божии вземали за жени дъщерите човешки или на исполините. Тъй като това представлява алегория, намекваща за тайната на Божествените Аз, въплътили се в човечеството, след което тези безчувствени раси „станали могъщи хора ...славни хора“ (VI, 4), овладявайки разума (манас), който те преди това не притежавали.

ЙЕХОВА ОТ НИСА (ивр.) Андрогин от Ниса (Дионис). Евреите се покланяли на Вакх-Озирис, Дио-Нис, под това име, и на многообразните Иови от Ниса, която е Синай на Мойсей. Всеобщата традиция предава, че Вакх (Иакх, Бакхус) израснал в пещерата Ниса. Диодор помества Ниса между Финикия и Египет и добавя, че „Озирис израснал в Ниса... той бил син на Зевс, и неговото име е съставено от името на неговия баща (именителен падеж – Зевс, родителен – Диос) и наименованието на местността: Дио-нис“ – Зевс, или Иов от Ниса, Йецира (ивр.) Третият от четирите кабалистични свята, отнасящ се към Ангелите, „Светът на Формирането“ или Олам Йецира. Също така го наричат Малахая или „Ангелски“. Това е обител на всички управляващи Гении (или Ангели), които ръководят планетите, световете и сферите.

ЙИМА (зенд.) Във „Вендидад“ – първият човек и в своя аспект на духовен прародител на човечеството – същото, което е Яма. Други негови функции не се посочват в книгите Зенд, тъй като много от тези древни фрагменти са загубени, унищожени или по някакъв друг начин скрити от невежите. Йима не е бил роден, тъй като той представлява трите първи човешки коренни раси, първата от които „не е родена“; но той е „първият човек, който умира“, тъй като третата раса, тази, която одушевили разумните, Висши Аз, била първата, в която хората се разделили на мъже и жени и „човекът живеел и умирал и се раждал отново“. („Тайната Доктрина“, т. II, Раси.)

ЙТС, Уилям (1865-1939) Известен англ. поет и един от ръководителите на ордена на „Златната зора“, в който постъпва през 1890 г. Имал е силното желание да привнесе в ордена системата на келтските богове. Но Матърс, който по-скоро е магически настроен, дава предпочитание на Кроули. След разделянето на ордена преминава към противниците на Матърс и поема тяхното ръководство. (А.)

ЙОГА (санскр.) 1. Една от шестте даршани или школи на Индия; школа по философия, основана от Патанджали, макар че истинската доктрина на йога, тази, за която се говори, че е помогнала да се подготви света за проповедите на Будда, напълно обосновано се приписва на по-древния мъдрец Яджнавалки, автор на „Шатапатха Брахмана“ към „Яджур Веда“, „Брихад Араняки“ и други известни трудове. 2. Практика по медитация, като средство, водещо към духовно освобождение. С нейна помощ се придобиват психо-духовни сили и предизвиканите екстатични (екстаз) състояния водят към чисто и правилно възприемане на вечните истини, както във видимата, така и в невидимата вселена.

Също така – наименование на този, който практикува йога.

*Разкрита е статуя на човек в позата на йога от 2500 г. пр. Хр. Класическата форма е представена от Патанджали в 194 кратки изречения – йогасутра. Т.нар. „път на йога“ се състои от осем степени (астанга).*

ЙОГАМАЯ (санскр.) Силата на Параматман да твори световните форми, които са преходни и затова са само относително реални. Те възникват при сливането на пуруша и авякта пракрити. (А.)

ЙОГАНАНДА, Парамаханса (1893-1952) Мукунда Лаи Гхош; на 15 години постъпва в орден и получава името Йогананда. През 1920 г. заминава за САЩ, където основава център за йога. Интензивно се занимава с по-нататъшната разработка на Кундалини-йога. Между неговите книги популярна става „Автобиография на един йога“. (А.)

ЙОГА-НИДРА (санскр.) Дрямка, полусънно състояние. Йога, развиваща съзнанието по време на сън. (А.)

ЙОГАЧАРЯ (санскр.) Мистична школа, „Средната колесница“ „Учител (ачаря) по йога“, този, който е овладял доктрините и упражненията на екстатичната медитация, чиято кулминация е махасиддхи. Не е правилно да се смесва тази школа с тантра, или школата на махатантра, основана от Саманта Бхадра, тъй като съществуват две школи по йогачаря: едната езотерична, другата – народна. Доктрините на втората събрал и снабдил с коментари Асамгха в VІ в. на н. е. и неговите мистични тантри и мантри, неговите формули, литании, заклинания и мудри, ако се прилагат без гуру, разбира се, по-скоро ще послужат за целите на вещарството и черната магия, отколкото на истинската йога. Тези, които се наемат да пишат по обсъждания предмет, обикновено са учени мисионери и въобще мразят източната философия. От такива хора не може да се очакват непредубедени възгледи. Така например, когато в „Sanskrit-Chinese Dictionary“ на Ейтел четем, че отброяването на мантрите (които той нарича „заклинания“!) „трябва да се съпровожда от музика и движения на пръстите (мудра), при което може да се достигне състояние на ментална неподвижност (самадхи)“, то всеки, който макар и малко е запознат с истинската практика на йога, може само да свие рамене. Посоченият автор смята, че движенията на пръстите, или мудра, са необходими за достигането на самадхи, „което се характеризира с това, че няма нито мисъл, нито унищожаване на мисълта и което се състои от шесткратно телесно и ментално щастие (на йога), вследствие на което става овладяване на свръхестествена чудотворна сила“. Никога не е излишно да се предупреждават теософите за подобни фантастични и предубедени мнения.

ЙОГИ (санскр.) Това не е „състояние на шесткратно телесно и ментално щастие като резултат на екстатична медитация“ (Ейтел), а състояние, което, ако бъде достигнато, от този момент прави практикуващия пълен господар на собствените му шест „принципа“, тъй като сега той е потопен в седмия. Това му дава пълен контрол – благодарение на неговото познаване на Себе си и Себе си – над своите телесни, интелектуални и ментални състояния, които, без да имат възможност вече да пречат или въздействат на неговото Висше Аз, му предоставят свободата да съществува в първоначалното му чисто и божествено състояние.

ЙОГИН (мн.ч. йогини) Индивидът, който практикува или се стреми към йога (също и йога). (А.)

ЙОД (ивр.) Десетата буква на азбуката, първа в четворния символ на сложното име Jah-hоvah (Йехова) или Jah-Eve (Яхве), на хермафродитната сила и съществуване в природата. Без по-късните гласни думата Йехова се пише като IHVH (буквата Йод може да се обозначи с всяка от трите английски букви Y, I или J, в зависимост от това, какво се изисква в дадения случай) и е мъже-женска. Както е показано в кабала, буквата Йод е символ на лингама, или мъжкия член в неговата естествена тройна форма. Втората буква Хе има за свой символ йони, утробата или „прозорец-отвор“, както е казано в кабала; символ на третата буква Вау е жезълът или гвоздеят (епископският жезъл води произхода си оттук), още една мъжка буква; а четвъртата е еднаква с втората; пълното значение е – да бъде или да съществува в една от тези форми или и в двете. Така тази дума или наименование е предимно фалическа. Това е името на войнствения Бог на евреите, „Властелинът на Сонмите“; името на „агресивния Йод“ или Зад, на Каин, който убил своя роден брат Авел и пролял неговата (нейната) кръв. Това наименование, избрано от християнските автори сред много други, било несполучливо за тяхната религия, заради неговите асоциации и първоначалното му значение; това в най-добрия случай е число, а в действителност – член. Тази буква Йод преминала в God и Gott.

ЙОНИ (санскр.) Утроба; женски принцип.

*“Източник“, „женски полови органи“; в древноиндийската митология и различни течения на индуизма – символ на божествената пораждаща сила. В рамките на индийската култура поклонението на йони най-отчетливо се проследява в митологията и обредността на шиваизма и свързаните с него аспекти, където йони се почита в съединение със съответстващия й мъжки символ – лингам (творческото начало) като природна енергия, съдействаща за неговата проява. Тази двойка символизира Шива и неговата съпруга Парвати, а обект на поклонението e каменно изображение, на което йони служи за основа на издигащия се от нея фалос (лингам).*

ЙОРГЕЛМИР (сканд.) „Кипяща глина“; същото, което е Имир, великан, неуправляемо, буйно, неустойчиво същество, символ на предвечната материя, от чието тяло, убивайки го, синовете на Бор създали новата земя. Той е също така причина за потопа в скандинавските балади, тъй като се хвърлил в Хинунгагап, зеещата бездна; неговото тяло запълнило тази пропаст, кръвта преляла и произвела великото наводнение, в което потънали всички хримтурси, ледените великани; само един от тях, ловкият Бергелмир, се спасил със своята жена в лодка и станал баща на новата раса на великаните. „И в това време имало на земята исполини.“

ЙОРМУНГАНД (сканд.) Името на змея Митгард в Еда, чийто брат е вълкът Фернир, а сестра е ужасното чудовище Хел – трите деца на злия Локи и Ангробода (носителка на болка), страшна великанка. Световният змей на древните скандинавци, чудовището, сътворено от Локи, което дава форма на постоянно разлагащите се еманации на тялото на убития великан Имир (материята на нашия глобус), и който на свой ред поражда постоянна еманация, служеща като завеса между небесата и земята, т.е. астралната светлина.

ЙОТУНИ (сканд.) Титани или великани. Мимир, който учел Один на магия, „трижди мъдрият“, бил йотун.

ЙОТУНХЕЙМ (сканд.) Страна на хримтурсите, ледените великани.


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 34

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред