За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 14

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

А 7

АТОР (егип.) „Майка на Нощта“; изначалният Хаос в египетската космогония; богиня на нощта.

АТРАХАСИС (акад.) В акадийската митология герой от мита за потопа. След създаването на хората от богинята-майка Мами, възмутен от хорската суетност и шумност, бог Енлил решава да ги унищожи. След неуспешни опити Енлил изпраща потоп, който продължил седем дни и седем нощи и човечеството загива. Спасява се само Атрахасис, който по съвет на Ейя (Енки) построява голям кораб с името „ладия, запазваща живота“. Той натоварва на кораба своето семейство, занаятчии, зърно, цялото си имущество, а също така всички животни „които ядат трева“. (Вайвасвата.) (А.)

АТРИ, неговите Синове (санскр.) Клас питри, „предци на човека“, или така наречените праджапати, „прародители“; един от седемте риши, образуващи съзвездието на Голямата Мечка.

АТУМ В египетската митология бог на слънцето, демиург, оглавяващ хелиополската енеада, един от най-древните богове. В много текстове Атум се нарича вечерното, залязващото слънце. Изобразяван е като човек с двойна корона на главата (негов епитет е „властелин на двете земи“, т.е. на Горен и Долен Египет), въплъщавал се също така в образа на змия. (А.)

„АТХАРВА ВЕДА“ (санскр.) Четвъртата Веда; „магическо заклинание“, съдържащо афоризми, заклинания и магически формули. Една от най-древните и най-почитани книги на брамините.

*Смята се, че е от Х в. пр. Хр. За разлика от другите три веди, които са ортодоксални, канонични, първоначално тя е била просто Атхарва и едва по-късно е отнесена към жанра на ведите. Нейна сфера са обредите около домашното огнище.*

АТХАРМАН (др. инд.) Жрец, пръв добил чрез триене огъня – Агни и установил жертвоприношението, като по този начин прокарва пътищата, по които се ражда слънцето. В Древна Индия с това име наричали специална категория ведийски жреци, опериращи при жертвоприношенията с огъня и сома, смятало се, че те са потомци на Атхарман. Понякога с тази дума в Индия означават жреца въобще. Жреците-Атхарман са известни и в древноиранската традиция. (А.)

АТЯНТИКА (санскр.) Един от четирите вида пралая, или разтваряне. „Абсолютната“ пралая. (Велик век.)

АУДЛАНГ (сканд.) В древноскандинавските легенди – второто небе, сътворено от Божеството над полето на Ида.

АУДУМЛА (сканд.) Символ на природата в древноскандинавската митология. Кравата на Творението, „кърмачката“, от която потекли четири потока мляко, хранещи великана Имир, или Йоргелмир (материята в кипеж) и неговите синове, хримтурсите (ледените великани), преди появата на богове или хора. Тъй като тя нямало къде да пасе, лижела солта от ледените скали и по този начин създала Бури, „Твореца“, който на свой ред имал син Бор (родилият се), който се оженил за дъщерята на ледените великани и имал трима сина: Один – Дух, Вили – Воля и Ве – Святост. Смисълът на тази алегория е очевиден. Това е докосмичното единство на елементите, Духът – или градивната Сила – с Материята, охлаждаща се, но все още кипяща, която той формира в съгласие с вселенската Воля. Тогава се появяват Асите, „стълбовете и опорите на Света“ (Космократорите) и творят, както им заповядва Бащата на Всичко.

АУМ (санскр.) Свещена сричка; трибуквено единство; оттук – троица в едно.

АУР (халд.) Синтез на двата аспекта на астро-ефирната светлина; од – животодаващ и об – смъртоносна светлина.

АУРА (гр. и лат.) Фина, невидима същност или флуид, еманиращ от човешките или животинските тела и дори от вещите. Това е психическо изпарение, в което участват както умът, така и тялото, тъй като аурата е електро-жизнена и в същото време електро-ментална.

*Лат. „дъх“; наричана още од, оргон, биоплазма, биофотони или биоелектрически вълни. Изображение на това енергийно поле се вижда около телата (главите) на светци, апостоли, богове (ореол, глория, нимба). Вероятно произходът му е индийски. През ХІХ и ХХ в. са правени многократно опити да се докаже съществуването на аурата, която е била видима само за сензитиви. С откриването на Кирлиановата фотография (Кирлиан) става възможно да се фиксира енергийното поле. Най-голям принос за изясняване на явлението има теософията, чиито представители (Безан, Ледбитър) разграничават пет тела и техния аналог в аурата: духовно, причинно (каузално), ментално, астрално и етерно. Съвременните изследователи разглеждат аурата като излъчена енергия, която човек приема от космоса и чрез чакрите (чакра) препраща към всички части на тялото. Съществуват два възгледа: аурата се състои от остатъчна енергия, неусвоена от тялото; аурата е следствие на пречупените през жизнените процеси енергия и служи като защита. Различават се две форми: телесна аура, която плътно обгръща тялото и има бял, сребрист или синкав цвят, а при понижена енергия – сив; душевна аура, която се простира на 30 см извън тялото, прониква в телесната аура и има цветовете на дъгата – тя е отражение на душевните състояния.*

АУРАНАВАБХА (санкр.) Древен коментатор, който писал на санскрит.

АУРВА (санскр.) Мъдрец, на когото приписват изобретяването на „огненото оръжие“, наречено Агнеястра.

АУРВАТ, Хаурват (авест.) „Здраве“; в иранската митология (в „Авеста“) едно от божествата Амеша Спенти. Аурват е един от четиримата добри духове, съставляващи свитата на върховната божествена триада на Доброто (според Заратустра). Смята се за покровител на водата. (А.)

АФРИТИ (араб.) Наименование на местни духове, които мюсюлманите приемат за дяволи. Елементали, от които много се страхуват в Египет.

АХ (егип.) „Блажен“, „просветен“; в египетската митология един от елементите, съставящи човешката същност, задгробно въплъщение на човека. Според „Текстове на пирамидите“, където за първи път се споменава този термин, в Ах се превръща фараонът след смъртта. От епохата на Средното царство се смятало, че всеки умрял става Ах след извършването на специален обред. Ах и тялото на човека се смятали за единни по своята същност, но Ах принадлежи на небето, а тялото – на земята. Боговете и царете имали няколко Ах, обикновено седем. (А.)

АХАМ (санскр.) „Аз“; основа на Аханкара, Личността.

АХАМОТ (гност.) Името на втората, низша София. Езотерично и при гностиците старата София била Дух Свети (от женски род), или Шакти на Непознаваемия и Божествен Дух; докато София Ахамот е само персонификация на женския аспект на градивната мъжка Сила в природата; също така астрална светлина.

АХАН (санскр.) „Ден“; тялото на Брама в Пураните.

АХАНКАРА (санскр.) Идеята за „Аза“, Самосъзнание или тъждественост на Самия Себе си; „Аз“ е еготичният (еготизъм) и маявичен принцип у човека, резултат от нашето незнание, отделящо нашето „Аз“ от Вселенското Единно Аз. Личност, егоизъм.

*1. Аханкара Сатвическа – егоизъм, изразен в чувство на добродетел и правилност.

2. Аханкара Раджасическа – динамичен егоизъм.

3. Аханкара Тамасическа – егоизъм, изразен в невежество и инертност.*

АХАРИ (ивр.) Богове, над които Йехова е главен Бог (по мнението на евреите).

АХАТ (ивр.) „Един“, „първи“; женски; ахад – мъжки. Талмудска дума, отнасяща се към Йехова. Струва си да се забележи, че санскритският термин ак означава „един“, еката – „единство“; Брама го наричат ак или ека – един, първи – оттук е и тази еврейска дума и нейната употреба.

АХАТ или „черен кехлибар“ Битуминозни кафяви въглища, които могат да се обработват и полират. В магията е служел като талисман на търговци и пътници. Гръцки автори му приписват свойството да прогонва змии и препоръчват дима от горящ камък да се използва за лекуване на хистерия, но се споменава и за отровното въздействие на дима; сварен във вино, лекува зъбобол, възпаления и тумори. В късната античност е универсално лечебно средство: против глисти и главоболие, помага на родилки, подпомага сърдечната дейност и смесен с гроздов сок, стимулира перисталтиката. В съвременната терапия със скъпоценни камъни екликсирът се препоръчва при тумори. (А.)

АХЕЙЕ (ивр.) „Съществуване“; Този, който съществува; съответства на Кетер и Макропросопуса.

АХЕР (ивр.) Талмудичното име на апостол Павел. „Талмуд“ предава историята за четиримата Танаими, които влезли в Райската градина, т.е. които дошли за посвещение; това са Бен Асаи, който погледнал и загубил зрението си; Бен Зома, който погледнал и загубил разсъдъка си; Ахер, извършил кражба в градината и претърпял неуспех; и равинът Акиба, който единствен успял. Кабалистите уверяват, че Ахер е Павел.

АХЕРОН (гр.) Една от реките на Хадес в гръцката митология.

АХИ (санскр.) „Змей“; името на Вритра, ведийският демон на сушата.

АХЛА (егип.) Една от областите на Кернетер, адските сфери, или Аменти; тази дума означава „Поле на Покоя“.

АХОЗЕР (ивр.) „Отразени Огньове“; наименованието на низшите или второстепенните сили в кабала.

АХТИ (сканд.) „Дракон“ в Едите.

АХУ (сканд.) „Един“ и „Пръв“.

АХУМ (зенд.) Първите три принципа на седморния човек в „Авеста“; примитивният жив човек и неговите жизнени и астрални принципи.

АХУРА (зенд.) Същото, което е и асура, светец, подобен на диханието; при зороастрите или парсите е Властелин, даряващ светлина и разум, чийто символ е Слънцето (Ахура Мазда), и чийто тъмен аспект се явява Ариман – европейска форма от Ангра-Маню.

АХУРА МАЗДА (зенд.) Олицетворено божество, Принцип на Вселенската Божествена Светлина на парсите. От ахура или асура, дихание, „духовно, божествено“ в старата „Риг-Веда“, принизено от ортодоксалните брамини в а-сура, „не-бог“ – така, както маздейците разжалвали индуските деви – богове в деви – дяволи.

АХ-ХИ (сензар), АХИ (санскр.) или Змей Дхиан-Когани. „Мъдри Змейове“ или Дракони на Мъдростта.

АЦИЛУТ (ивр.) Висшият от четирите свята в кабала, отнасящ се само към чистия дух на Бога. (W.W.W.)

За друго тълкуване вж. Азилут.

АЧАРА (санскр.) Лични и социални (религиозни) задължения.

*Поведение, строг обичай, формално установен метод на самодисциплина, правило на живот.*

АЧАРЯ (санскр.) Духовен учител, гуру; например Шанкар-ачаря, буквално – „учител по етика“. Име, давано обикновено на посветените и означаващо „учител“.

АЧИТ (санскр.) Абсолютен не-разум; докато Чит – противоположното – е абсолютен разум.

АЧЮТА (санскр.) Това, което не подлежи на изменение или падение; противоположно на Чюта, „паднал“. Титла на Вишну.

АШ (ивр.) Огън, както физически, така и символично; на английски се пише като As, Aish и Ech.

АША ВАХИЩА (авест.) „Най-добър ред“. Арта Вахища – в иранската митология едно от божествата, съставящи върховната триада в седморката на Амеша Спенти. Съчетава функцията на духа на огъня и абстрактната същност на идеалния ред в света, общината и семейството, „праведност“, духовна персонификация на върховния жрец в зороастърските общини. На Аша Вахища, като на божество на праведността, противостои злото божество на лъжата – Друг. „Вендидад“ завършва с афоризъм, отделящ централно място на Аша Вахища в зороастризма: „Има само един път, този път е Аша, всичко останало е безпътица“. (А.)

АШВА (санскр.) „Кон“, образ на прана, динамичната сила на Живота; енергия, сила. (А.)

АШВАМЕДХА (санскр.) Жертвоприношение на кон, древен брамински обред.

*Митовете за ашвамедха отразяват реална церемония на жертвоприношение, засвидетелствана още през ведийско време (2000-3000 г. пр. Хр.). Цар, желаещ потомство, пускал на воля кон и заедно с войска го следвал, като подчинявал управниците на страните, където отивал конят. Походът продължавал година и бил прелюдия към ашвамедха. След това изграждали специално ритуално съоръжение – причинаванса; после избирали кон от определена порода и го принасяли в жертва (понякога условно). Престижът на ашвамедха бил толкова голям, че този, който е извършил сто такива ритуала, смятали за способен да разгроми Индра и да стане цар на вселената. В Упанишадите с тази дума се свързвало сътворението на света от частите на кон.*

АШВАТХА (санскр.) „Дървото Бо“ (Бодхи друма), дърво на познанието, фикус религиоза. (Дърво на живота.)

АШВИНИ (санскр.) или Ашвинау, двойствен; или Ашвини-Кумарау. Най-тайнствените и окултни божества, които „смущавали древните коментатори“. Те са „конници“, „божествени кочияши“, тъй като пътуват в златна колесница, носена от коне или птици, или животни, и „притежават много форми“. Те по същество са две ведийски божества, синове-близнаци на Слънцето и небето, което става нимфата Ашвини. В митологичния символизъм те са „ярки предвестници на Ушас, зората“, бидейки вечно млади и красиви, светли, подвижни и бързи като соколи“, „прокарващи пътя на прекрасната утринна зора към тези, които търпеливо са чакали цяла нощ“. Наричат ги също „лечители на Сварга“ (или девакхана), доколкото те лекуват всички страдания и мъки и премахват всички болести. Астрономично те са съзвездия. Възторжено са им се покланяли, както сочат техните епитети. Те са „породени от Океана“ (т.е. родени от пространството), или Абдхиджау, „увенчани с лотоси“, или Пушкара-шраджам и т.н. Яска, коментатор, казва в „Нирукта“, че „Ашвините представляват преход от тъмнина към светлина“ – космично, а ние можем да добавим – и метафизично. Мюир и Холдщюкър са склонни да виждат в тях древните „широко известни ездачи“ – несъмнено изхождайки от легендата, че „боговете отказали на Ашвините достъп до жертвоприношението, поради това, че те били в твърде близки отношения с хората“. Точно така, тъй като, както обяснява същият този Яска, „те се отъждествяват с небето и земята“, само че по съвсем различна причина. В действителност те са подобни на Рибхите, „първоначално прославените смъртни (но понякога също така и на непрославените), които с течение на времето са преведени в обществото на боговете“; и те проявяват отрицателен характер, „резултат от съюза на светлината и тъмнината“, просто защото тези близнаци в езотеричната философия са Кумара-Его, въплъщаващи се „Принципи“ в тази манвантара.

АШЕН и ЛАНГАН (колариански) Определени обреди за изгонването на зли духове, приличащи на изгонването на бесовете при християните; изпълняват се от коларианските племена в Индия. (Екзорцизъм.)

АШЕРА (ивр.) Среща се в Стария Завет, където тази дума обикновено се превежда като „горичка“, подразбирайки идолопоклонничество, но е възможно в действителност това да се отнася до обредите на полова развратеност; това е съществително от женски род. (W.W.W.)

АШИ, Арти (авест.) В иранската митология персонификация на успеха, изобилието, аналогична на римската Фортуна. „Ти, Аши, си телесно въплъщение на великата слава.“ Аши дарява богатите със земя, злато и сребро, прекрасни жени и дъщери. (А.)

АШИТА (санскр.) Собствено име; син на Бхарата; риши и мъдрец.

АШ ИГДРАСИЛ (сканд.) „Световно Дърво“. Символ на Света при древните скандинавци, „дърво на вселената, времето и живота“. То е вечно зелено, тъй като норните на Съдбата го пръскат всекидневно с водата на живота от извора Урд, извиращ в Митгард. Нидхьог, дракон на Злото и Греха, непрекъснато гризе неговите корени, но Аш Игдрасил не може да изсъхне, докато не се е разразила Последната Битка (Седмата Раса в Седми Кръг), когато животът, времето и светът ще изчезнат и ще се скрият.

АШМОГ (зенд.) Дракон или Змей, чудовище с камилска шия в „Авеста“; форма на алегоричния Сатана, който след Падението „загубил своята природа и име“. В древноеврейските (кабалистични) текстове е наречен „летяща камила“; очевидно и в двата случая – спомен или вярване в допотопните чудовища – наполовина птици, наполовина влечуги. (Митологични животни.)

АШМОЛ, Елиас (1617 -1692) Английски алхимик, розенкройцер и „свободен зидар“, един от най-известните учени на ХVІІ в. Член е на „Кралското общество“, което възниква от „Невидимия колеж“, група от англ. розенкройцери и на ложата на „Свободните зидари“. Чрез неговата дейност се стига до сливане на двете групи. От неговите многобройни публикации особено важна е книгата, в която представя произведения на английските алхимици. (А.)

АШОКА (санскр.) Прочут индийски цар от династията Мориа, царувал в Магадха. В действителност е имало двама Ашоки – според хрониките на северния буддизъм, макар че първият Ашока – дядо на втория, наречен от професор Макс Мюлер „Константин на Индия“ – е по-известен под името Чандрагупта. Първия наричали Пиядаси (пали), „превъзходен“, и деванам-пия, „любимец на боговете“, а също така Калашока, името на неговия внук било Дхармашока – Ашока на добрия закон – заради неговата преданост към буддизма. Освен това, според същия източник, вторият Ашока никога не е бил привъженик на браминската вяра (браманизъм), а от самото си раждане е бил буддист. Неговият дядо бил този, който отначало бил покръстен в новата вяра, след което заповядал да се начертаят върху колони и скали множество едикти – обичай, който следвал и неговият внук. Но именно вторият Ашока е бил усърден привърженик на буддизма; той издържал в своя дворец от 60 до 70 000 монаси и свещенослужители и издигнал по цяла Индия 84 000 дагоби и ступи, управлявал 36 години и изпращал мисии в Цейлон и целия свят. Надписите на различни едикти, които той провъзгласил, разкриват най-благородни етични мисли; особено едиктите в Алахабад, във форта, върху така наречената „колона на Ашока“. Тези изречения са величествени и поетични, изразяват милосърдие както към животните, така и към хората и възвишения възглед относно мисията на управника по отношение на неговия народ, което с голям успех би могло да се следва в нашата епоха на жестоки войни и вивисекции.

АШРАМ (санскр.) Свещена обител, манастир или хижа на отшелници за аскетични цели. Всяка секта в Индия има своите ашрами.

*Четирите ашрама – формирано в епохата на ранните Упанишади учение за начина на живот през различните възрасти на човека, според което нормалният живот е сто години и се дели на четири периода (ашрами): брахмачария, грихастха, ванапрастха, санняса. Като цяло системата на ашрамите е насочена към създаването на своеобразно равновесие между действения и съзерцателно-аскетичния живот на човека.*

АШУР (халд.) Град в Асирия; древно местонаходище на библиотека, където Джордж Смит извадил от земята най-ранните от известните таблички, чийто произход той датира около 1500 г. пр. Хр. и които са наречени „Ашур Киле Шергат“.

*Централно божество на асирийския пантеон. Първоначално е бил бог-покровител на град Ашур. Ашур притежава чертите на много божества: той е изпълнител на съдбите, бог-съдия, военно божество и дори божество на Мъдростта. Негова емблема е крилат слънчев диск.*

АЩАДИША (санскр.) Пространството с осем посоки. Въображаемо деление на пространството, представено от октаедър, а в други случаи – от додекаедър.

АЩАР ВИДЯ (санскр.) Най-древният индуски труд по магия. Макар и да съществува твърдението, че това съчинение в пълен вид се намира в ръцете на някои окултисти, все пак изтоковедите го смятат за изгубено. Днес са се запазили много малко негови фрагменти, но дори и те са твърде силно изопачени.

АЩА СИДДХИ (санскр.) Осемте постижения в практиката на хатха-йога.

АЮ, Айю (санскр.) “Жизнена сила“; персонаж на ведийската митология, явно свързан с жизнената сила. Аю е „юноша“, роден след другите, притежаващ поетичен дар. Той е свързан с Ману, Агни, Урваши, въобще с боговете. Това име в множествено число означава клас същества, произлизащи от Аю, понякога явно – човешкия род. Именно те запалват Агни, откриват и очистват сомата, доят „великата крава“. (А.)

АЮРВЕДА (санскр.) „Веда на Живота“.

*Също – „Наука за Живота“, медицинската наука на древна Индия, която е на повече от 5 000 години, сочеща пътя за запазване на здравето и продължаване на живота. Основните принципи са: правилно хранене (според класическата Аюрведа: „Ние сме това, което ядем“; употребявайки здрава храна, ние правим тялото чисто и здраво), разпределяне на деня, като се отчитат сезоните и други обстоятелства, медитация, физически упражнения. Аюрведа учи, че ключът към управление на тялото лежи в човешкото съзнание; ползвайки този ключ, е възможно напълно да се контролират функциите на организма, по собствено желание да се избавяме от болестите и да поддържаме добро здраве по-успешно от използването на други пътища за въздействие, които са извън съзнанието.*


  

ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК, част 14

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78

Направи своя избор
Напред