За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
БЛАВАТСКА Е. П. Свидетелства на очевидци, част 97

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Разпродажба на уникати

Мадам Блаватска, авторката на „Разбулената Изида“, живя в Ню Йорк повече от пет години. Нейният живот е преминал главно в източните страни и тя е една от малкото европейки с либерални възгледи, тръгнала по пътя на ориенталистиката не само в изучаването на обичаите, но и на религията.

Нейният дом през последните две години стана движещ център за съвременната мисъл и привлече вниманието на целия свят. В изследванията на спиритизма тя разглеждаше феномените като реални и ги обясняваше дори с по-удивителна философия от тази на самите спиритисти.

Под нейното ръководство беше основано Дружество, обединило хората, които действително вярваха в магията и имаха успехи в нейното изучаване. Историята на Розенкройцерите се повтори в Ню Йорк. Дружеството беше тайно, но обществеността получи достатъчно точна представа за неговата философия, което възбуди силен негативизъм и присмех в някои кръгове. Наемайки квартира на 8-о авеню и на 47-а улица, мадам Блаватска я беше обзавела по най-любопитен начин – във всяка стая тя беше поставила старинни трофеи от своите пътешествия. Всевъзможни рядкости – от сиамски идоли до парижки дреболии препълваха хола, а препарирани животни и хербаризирани тропически растения се кипреха по ъглите. Домът Ј беше винаги отворен и за приятелите Ј, и за приятелите на нейните приятели; това беше Дом на Свободата. Дискусиите на религиозни и философски теми тук винаги бяха в реда на нещата, всеки беше свободен в своите изказвания и това не се смяташе за нечия привилегия. В дома Ј пристигаха гости от всички краища на света, но чести посетители бяха и някои от най-известните хора на Ню Йорк.

„Разбулената Изида“, публикувана преди около една година, спечели вниманието на обществеността с предизвикателството, което хвърли към догматизма на религията и на съвременната наука и привлече много учени в „Ламасери“. Сред нейните най-близки приятели бяха философът д-р Д. А. Вайс и проф. Алекс Уайлдър; княгиня Раковиц (сега съпруга на нюйоркски журналист) и графиня Пашкова влизаха в числото на титулувалите Ј гости. Армейският (U. S.) генерал Дабълдей, Джон Л. О Съливан, бившият португалски министър и неговата съпруга намираха там общи теми за разговор с епископи на методистката църква, католически свещеници, художници, артисти, писатели-атеисти, журналисти, спиритисти, лекари, масони и други изтъкнати личности.

Генерал Чейл Лонг (изследовател на Африка, приятел на чичото на мадам Блаватска – генерал Фадеев, руския военен и дипломат, любимец на Великия княз Александър) беше редовен гост в „Ламасери“. Масони от висок ранг също често се появяваха там, тъй като тази дама към своите разностранни интереси беше прибавила и познаването на масонството, ненадминато от много Велики Майстори. Тя е получила диплом от Англия, изпратен й от Джон Йъркър, за висше посвещение по Обреда на Мемфис.

Социалната значимост на тези вечери в малкия Ј хол спомогна в значителна степен за успеха на движението. Дружеството придоби световна известност. Английски, немски, турски, индийски и руски вестници многократно споменаваха за него. Доколкото филиали на Дружеството възникнаха по целия свят, беше установена връзка и с Аря Самадж в Индия – голяма реформаторска сила във Ведичното дружество. Мадам Блаватска признава своите връзки с тайните общности на Изтока; тя често казваше, че веднага след като изпълни своята мисия в Америка, ще отпътува обратно за Индия. Според нея това време вече е настъпило и заминаването Ј няма да бъде отложено нито с ден. Затова аукционното знаменце се развяваше пред нейната врата – до момента не всички нейни уникати са продадени по най-високата им цена.“ [22]

Въпреки своето американско гражданство, мисис Блаватска винаги си е оставала истинска руска патриотка. Нейната сестра Желиховска пише: „Когато започна войната между Русия и Турция, за Елена Петровна вече нямаше покой. Нейните писма, написани през 1876–1877 г., са изпълнени с тревога за съотечествениците и страх за близките и роднините, вземащи активно участие във военните действия.1 Тя забрави своите антиматериалистични и антиспиритични статии и насочи огън и жупел срещу враговете на руската нация...

1 Нейния чичо Ростислав Андреевич Фадеев, братовчед Ј Александър Юлиевич Вите и сина на сестра Ј Вера – Ростислав Николаевич Яхонтов.

Когато узна за прочутата реч на папа Пий IX, в която той поучаваше вярващите, че „ръката Божия може да ръководи и меча на башибозука“ и даде своята благословия на мюсюлманско оръжие, вдигнато срещу езическата ортодоксална Гръцка църква, Блаватска направо се поболя. След това обаче нейното възмущение се изля в серия толкова язвителни статии, че привлече вниманието на цялата американска преса, а папският нунций в Ню Йорк (шотландският кардинал Мак-Клоски) намери за необходимо да изпрати свещеник за преговори с нея. Той нищо не спечели от тази стъпка, а Блаватска писа за нея в следващата си статия, молейки този прелат да бъде толкова любезен, че да се обърне към нея чрез пресата и тогава тя вероятно ще му отговори...

Всички спечелени от нея пари от статии в руските вестници, както и първите приходи от публикацията на „Разбулената Изида“, бяха изпратени в Одеса и Тифлис за ранените войници и техните семейства или в Червения кръст. През октомври 1876 г. тя даде нов пример за своите ясновидски способности. Тя имаше видения за това, което става в Кавказ и на границата с Турция, където нейният братовчед Александър Вите (тогава майор от Нижгородския драгунски полк) едва избегнал смъртта. Елена спомена за този факт в едно от писмата до своите роднини. Когато тя, както и по-рано, ни описваше призраци на хора, предупреждаващи я за своята смърт няколко седмици преди това да може да бъде узнато от официални източници, ние не бяхме особено учудени.“ [12, януари, 1895]

Научавайки за смъртта на Императора (цар Александър II), тя пише на мадам Желиховска:

„Господи! Какъв е този ужас? Краят на света ли е настъпил у вас? Или сатаната се е вселил в изчадията на нашата руска земя? Или са обезумели нещастните руски хора? Какво ще стане сега? Какво ни чака?! О, Господи! Атеистка съм аз според вас, будистка, отцепничка, републиканска гражданка – а ми е толкова тежко. Тежко ми е. Жалко за царя-мъченик, за царското семейство, жалко за цялата православна Рус! Гнуся се, презирам, проклинам тези подли изверги – народоволците. Нека всички ми се смеят, но аз, американската гражданка, чувствам към незаслужената, мъченическа смърт на Самодържавния ни цар такава жалост, такава тъга и срам, че в самото сърце на Русия хората не могат да почувстват това по-силно“.

Елена Блаватска била радостна, че сп. „The Pioneer“ (в Аллахабад) публикувало статията Ј за смъртта на царя и съобщила за това на своята сестра: „В нея дадох всичко, което можах да си спомня, и представи си, те не изхвърлиха нито една дума, а дори някои други вестници я препечатали. В началото обаче на моята скръб много хора ме питаха: „Какво значи това? Нима вие не сте американка?“ Аз така се разгневих, че изпратих нещо като остро възражение в „Бомбей нюзпейпър“:

„Не като руска поданичка сложих аз траура – писах в отговор – а като рускиня по рождение. Аз съм единица от многомилионния народ, облагодетелствана от този кротък и милосърден човек, по който цялата моя родина се облече в траур.

С това аз искам да изкажа любов, уважение и искрена скръб по смъртта на Царя на моите баща и майка, на сестрите и братята ми в Русия!“ Тази моя остра реакция ги застави да замълчат, но преди това два или три вестника решиха да използват възможността да поиздевателстват над „Theosophist“ заради неговото траурно оформление.1

1 Сп. „Theosophist“ излязъл в траурно оформление – това е било знак на внимание от страна на Олкът към нейните чувства.

Сега те знаят причината и могат да вървят по дяволите.“


  

БЛАВАТСКА Е. П. Свидетелства на очевидци, част 97

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102

Направи своя избор
Напред