За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
БЛАВАТСКА Е. П. Свидетелства на очевидци, част 85

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

35. ОСНОВАВАНЕ НА ТЕОСОФСКОТО

ДРУЖЕСТВО

В писмо до доктор Хартман от 13 април 1886 г. Блаватска пише: „Бях изпратена в Америка с определена цел и неслучайно попаднах при Еди. Там се запознах с Олкът, който проявяваше жив интерес към духовете. По-късно той изпита същото силно влечение и към Учителите. Беше ми възложено да му обясня, че спиритичните феномени, ако не бъдат подкрепени от философията на окултизма, крият опасности и въвеждат в заблуждения. Аз му доказах, че всяко действие, което медиумите извършват с помощта на духовете, други хора могат да постигнат и без тяхна помощ, прилагайки единствено силна воля. Всеки, който притежава способността да действа чрез органа на астралното си тяло (без да напуска телесната си обвивка), може да чете мисли, да предизвиква звън от камбанки, да заставя мебелите да почукват и да проявяват други физически феномени. Аз придобих тази способност на четиригодишна възраст, което е добре известно на моите роднини. Можех да премествам мебели и да принуждавам различни предмети да се носят във въздуха, поддържайки ги с невидимите си астрални ръце; всичко това го можех още преди да съм чувала за Учителите.

Аз му разкрих цялата истина. Разказах му, че познавам Адепти, „Братя“, не само в Индия и зад пределите на Ладак, но и в Египет и Сирия („Братята“ се намират там и досега). Имената на Махатмите не бяха известни по онова време, знаеха ги само в Индия. Както и да ги наричат: розенкройцери, кабалисти, йоги – всички те са Адепти; мълчаливи, тайнствени, уединени, пазещи тайната и доверяващи се на малко хора (както и аз), доказващи в течение на седем-десет години своята абсолютна преданост, запазващи безмълвие дори и пред смъртна заплаха. Аз изпълних Техните изисквания и станах това, което съм... Всичко, което ми беше разрешено да кажа, е истина. Близо до Хималаите съществува многонационален център на Адептите. Таши Лама Ги познава и те действат заедно. Някои са пряко свързани с Тях, но повечето от средните лами не ги познават поради невежеството си. Моят Учител и К. Х., а също и други които познавам лично, се намират именно там. Те са свързани с Адептите на Египет, Сирия и даже на Европа.“ [18, октомври, 1907]

„Аз бях първата в Съединените щати, която съобщи за съществуването на Учителите и посочи имената на двама члена на Братството, които дотогава бяха абсолютно неизвестни в Европа и Америка (с изключение на няколко мистици и посветени от различни епохи), но пазени в тайна и много уважавани из целия Изток и особено в Индия.“ [18, октомври, 1907]

„Учителя ме изпрати в Съединените щати, поставяйки ми задачата да направя всичко, за да прекратя некромантията и неосъзнатата черна магия на спиритистите. Трябваше да се срещна лично с всеки от вас и да изменя начина ви на мислене, което и направих. Дружеството беше създадено и постепенно в него се утвърдиха началата на Тайната доктрина – най-древната школа по Окултна философия, която в миналото е реформирана от Гаутама Буда. Това учение не можеше да се предаде за кратко време. То трябваше да се влива постепенно, капка по капка.“1 [18, октомври, 1907]

1 Из писмото до полковник Олкът от 6 декември 1887 г.

Създава се впечатлението, че почвата за бъдещото движение в САЩ е била подготвяна специално. В своя албум Блаватска запазва изрезка от статията „Прозелити от Индия“, в която се съобщава, че през 1870 г. в Съединените щати са били изпратени двама мисионери – Мулджи Текърси и Тулсидас Ядарджи.

Те възвестили необходимостта от реформи. Други се отправили към Европа и Австралия. Връщайки се, тези мисионери донесли вестници, показващи състоянието на християнските общества – убийства, насилие, кражби, фалшификации, алкохолизъм, самоубийства, съпружеска невярност, детеубийства и т.н. Към тази статия Блаватска оставя в своя албум следния коментар: „Х. .С. Моначези е един от основателите на Т. Д. (4 октомври 1875 г.). Нашата първоначална програма е ясно формулирана от Хърбърт Моначези. Християните и учените трябва накрая да опознаят по-добре Индия. Мъдростта на Индия, нейната философия и постижения трябва да станат известни в Европа и Америка, а англичаните трябва да бъдат убедени да се отнасят с по-голямо уважение към коренното население на Индия и Тибет.“ [9, стр. 28] Подобни статии, пробуждащи интереса на Запада към духовните ценности на Изтока, продължили да се появяват в американската преса: „Мисията на Вонг Чинг Фу“, „Катехизис на будиста“, „Необикновеният езичник“, „Будистката община“ и др.

В своята книга „Страници от стария дневник“ полковник Олкът пише: „Вече можехме да пристъпим към основаването на Теософското дружество. Условията за неговото формиране бяха създадени чрез активните дискусии за спиритизма, както и чрез прокарването на някои източни идеи в моите репортажи за Еди през август 1874 г. във в. „New York Sun“, особено след като Е. П. Б. и аз се срещнахме в Читъндън и използвахме пресата за излагането на нашите неортодоксални възгледи. Публикуването на острите Ј писма, разказите за нейните магически способности и няколкото съобщения за съществуването на свръхчовешки духовни същества, доведоха до запознанството ни с ярки, интелигентни хора, проявяващи подчертан интерес към окултизма. Сред тях имаше учени, филолози, писатели, археолози, клерикали с разкрепостено мислене, юристи, лекари, няколко знаменити спиритисти и един или двама журналисти от столичните вестници, които страстно желаеха да представят нашето дело в пресата.

Разбира се, необходима беше голяма смелост, за да се хвърли предизвикателство към човешките предразсъдъци и във века на научния скептизицъм да се отстояват законите на древната Магия. Именно тази смелост привлече вниманието на обществеността и постепенно (в хода на дискусиите, които сплотиха нашите привърженици) се стигна до създаването на организация за окултни изследвания.

След като през май 1875 г. опитът за формиране на „Клуб Чудесата“ се провали, следващата възможност се появи на 7 септември същата година. Това стана в Ню Йорк, на Ирвинг плейс 46, в стаята на Е. П. Б., където мистър Фелт изнесе лекция пред няколко наши приятели. Този път успехът беше на наша страна и малкото зрънце, на което беше съдено да стане гигантско дърво, покриващо с клоните си целия свят, попадна върху плодородна почва и даде кълнове... (В онази вечер) мистър Фелт ни разказваше за „Забравения египетски Канон на пропорциите“. Ние, разбира се, от все сърце му благодарихме за тази извънредно интересна лекция и след това се впуснахме в оживена дискусия.

В хода на тези обсъждания ми мина идеята, че би било добре да се организира някакво дружество за продължаване на окултните изследвания – това явно трябваше да се обмисли добре. Тогава аз написах на едно листче: „Не би било зле да се формира някакво дружество, ангажирано с изучаването на подобни въпроси“, и го предадох чрез мистър Джадж на Е. П. Б. Тя прочете бележката и одобрително кимна. След това аз станах, казах няколко встъпителни думи и развих тази тема. Присъстващите посрещнаха идеята с одобрение... По предложение на мистър Джадж аз бях избран за „председател“... Беше вече късно през нощта и ние отложихме заседанието до следващата вечер, когато трябваше да бъде съставен и формалният учредителен акт. На всички беше предложено да търсят единомишленици, готови да участват във формиращото се дружество. Аз пазя официалния отчет за заседанието (проведено на 8 септември), който ще цитирам: „ ... В резултат на предложението на полковник Хенри Олкът за организиране на Дружество за изучаване на окултизма, кабалата и т.н., присъстващите дами и господа1 проведоха заседание и приеха решение, според което полковник Олкът заема председателското място. Мистър У. К. Джадж бе избран за секретар. По предложение на Хърбърт Моначези беше решено комитет от трима души, назначени от председателя, да разработи основния закон и съответно постановление и да докладва за това на следващото заседание... (Заседанието било насрочено за 18 септември.)

1 Те са били седемнадесет души.


  

БЛАВАТСКА Е. П. Свидетелства на очевидци, част 85

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102

Направи своя избор
Напред