За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 61

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

БЕЛЕЖКИ КЪМ ТЕКСТА

1 Карпентър – известен физиолог.

1 Преводът на думата „Нилгири“ е съставен от две санскритскя думи: Нилам – „небесносин“ и Гири – „малина“ или „хълм“. Наречени са така поради яркия син цвят на тези планини, наблюдавани от долините на Майсур и Малабар. (Всички бележки в книгата са на Е. Блаватска.)

1 Както се смята, поради силната горещина и блатните изпарения над местността се разстила мъгла на височина от 3 до 4000 фута над морското равнище покрай цялата верига Куимбатурски планини. Постоянната синя мъгла, със съвсем ярък чуден цвят, през периода на мусоните се превръща в дъждовни облаци.

2 Това не е преувеличено описание на може би най-забележителната на света флора. Храсталаци от разноцветни рози израстват до височината на къщите и покриват покривите. Но най-забележителни от цветята са белите лилии с омайваща миризма. С големината на тиква, те растат в пукнатините на голите скали на отделни храсти с височина два-три аршина, покрити с цъфнали цветове.

1 Тази ужасна и почти неизлечима болест, която може да продължава с години, тук е нещо съвсем обикновено. Отначало започва да подпухва единият крак на човека от ходилото до под коляното, после другият крак, докато най-сетне и двата не заприличат на безформени слонски крака.

1 От думата „ане“ – слон, и вероятно защото от незапомнени времена тези планини изобилстват със слонове.

2 Ghвtas – „планини“.

3 Гхата – „планина“, а гири – „хълм“.

1 Азурите – духове певци, които услаждат ушите на боговете с песни, както гандарвите ги забавляват с музика. Писаките са духове-вампири. Всичките са деви (диви) и се разделят на много класове.

1 Така индусите наричат както всеки чиновник или ловец англичанин, така и тигъра. За невинния индус действително няма голяма разлика между двамата: може би само тази, че по първия, за негово щастие, при всеки национален опит пушката на злощастния туземец никога не хваща (т. е. не гръмва, не стреля).

1 Този водопад има 680 фута (207 метра) височина. Сега близо до него минава пътят за Утакаманд.

1 Колектор – събирач на природонаучни обекти (минерали, растения, животни).

1 Този орган на човешкото тяло, от английски сплин (spleen), действително играе голяма роля в Индия. Индуският далак е най-добрият приятел и защитник на английските врагове, които без него неминуемо биха увиснали на въжето. Той до такава степен е слаб и нежен според мнението на англо-индийските съдии и заседатели, че стига само да побутнеш туземеца по корема, да се докоснеш до него деликатно с европейското си пръстче, за да падне и умре! Индийските вестници отдавна вече вдигнаха шум за тази неизвестна до идването на британците деликатност на техния „сплин“. Особено ненадежден е далакът на раджите, което много огорчава англичаните. „Почти е невъзможно – разсъждават те – да се докосне някой чиновник до раджата или даже до своя китмагар (бюфетчик) без като напук да се пукне далакът му! Например веднъж един слабоумен раджа припаднал. Хванал го под мишци един „политически агент“, малко го пораздрусал, за да го свести. Едва успял да го тури на стола, и на оня му изскочила душата. Ами после, какво ще правиш с неговата провинция? Откъде ще Ј намериш нов раджа? Няма какво да се прави, ще трябва да поемеш нов товар – опекунство над осиротялата област!“ (Резюме от англо-индийския печат.)

1 Виж описанието на тези пет племена по-нататък, в Глава трета.

1 Синът му, мистър Е. О. Съливан, е известен на целия Мадрас. Той вече четири години служи като един от четиримата членове на мадраския генерал-губернаторски съвет и живее почти през цялото време в планините Нилгири.

1 Читите са вид леопарди, дресирани за лов на диви свине, мечки и сърни. В Индия те се използват често от ловците.

1 Действително на няколко места, особено в Утакаманд, не само скалите, но и земята бяха червени като кръв, но от наличието на желязо и други елементи. Когато вали дъжд, по улиците текат червено-оранжеви потоци.

1 По Фаренхайт.

1 По време на мусонните дъждове, особено на югозападния мусон, атмосферата постоянно, повече или по-малко, е пълна с гъсти изпарения. Мъглата, която се образува отначало по върховете, с постепенното намаляване на дневната горещина и настъпването на вечерната влага и с по-ниското спускане на парите се разстила по всички скали на подножието. Към това трябва да се прибавят и постоянните блатни изпарения от горите, където гъстотата на дърветата запазва цяла година почвата влажна и където блатата и езерата никога не изсъхват, както това бива в долините. Затова Нилгирийските планини, заобиколени отвсякъде с издадени напред и надвиснали скали, задържат през по-голямата част от годината парите, които после се превръщат в мъгла. Зад нейния предел атмосферата в планините винаги е съвършено чиста и прозрачна: мъглите се виждат само отдолу, а на големи височини те не се виждат. Но при все това мадраските учени не могат и досега да разрешат загадката за чудно ясния небесен цвят както на мъглите, така и на самите планини.

1 А досега има само един широк път – Силурският от Метополам. Всички други са опасни и по тях могат да минават само пешеходци и индуси с техните малки понита.

1 Туземният шикари, ако не е мохамеданин, за нищо на света няма да убие маймуна. За него тя е свещена навсякъде в Индия.

1 Всяко индийско семейство, макар и принадлежащо към една и съща секта и каста с останалите, си избира свое особено, именно семейно божество от 33-те милиона в народния пантеон. За това божество, макар и на всички известно, членовете на семейството никога не споменават, защото смятат, че всяка произнесена за него дума пред чужди хора може да наруши канала за комуникация със свръхестествената сила, а оттам и нейното покровителство.

1 The Tribes of the Nilgherri Hills, c. 60.

1 Пак там, стр. 272.

1 Виж Глава трета.

1 Сега, когато вече узнаха, че кохтите познават тайната на оръжейната стомана, всички си поръчват при тях ножове и дават да им източват оръжието си. Един прост груб нож, направен от кохт, струва няколко пъти по-скъпо от най-добрия шефилдски образец.

1 До това време, т. е. до 1883 г., въпреки всички усилия на мисиите не е имало още нито един пример на тод, приел християнството.

1 За краткост всички го наричат Ути. Тъй ще го наричаме и ние.

1 Тъй величаят себе си англичаните в Раджистан, където те официално именуват такурите и раджите „барони“ – the feodal arons of Rajistan, а сами при всеки удобен случай им напомнят, че те са техни господари.

1 The Nilghirri Toddas.

1 Една част от тези материали се печата от 17 юни 1820 г. до 15 декември 1821 г. в „Мадраски вестник“.

1 В добавка тези планинци доказват своя немски произход с това, че варят пиво и правят колбаси. Пък и милицията им, свикана от тях по време на война, била облечена в брони и ризници, с шлемове и се явила даже с кръстове на дясното рамо.

1 Макар тодите да не са чергарски народ и да живеят в къщи, като избират за своите биволи най-добрите пасбища, те често се местят от едно поселище в друго.

1 Свещено и твърде строго пазено от тях жилище, понякога подземно, което се намира зад биволския обор. Тирири е храм, посветен на някакъв култ, известен само на тодите.

2 Едно време отците йезуити се мъчеха да докажат, че тодите, както древните манихейци, се кланят на „светлината“, на слънцето, на луната и даже на огъня в обикновена лампа. Но това първо, съвсем не доказва тяхното манихейство, а второ, то не е вярно. Тодите се смяха на тази идея в разговора си с мисис Морган и мен. Те, напротив, чувстват отвращение към лунна светлина.

1 Oeuvres et travaux des missionnaires. Pйres Jйsuites sur les cotes du Malabar (стр. 233).

1 Тъй англичаните наричат всички планински градчета в Индия като например Симла, Дарджилинг, Мисури и пр., където пращат офицерите и войниците на лечение.

1 Почтеният генерал е свободомислещ човек, който изпитва дълбоко уважение към тъй наречения научен агностицизъм на школата на Хърбърт Спенсър и други подобни философи.

2 Извлечения от доклада на генерал-майор Морган, одобрен от главния съвет на Теософското общество, „Изследване на рeлигиите, нравите, обредите и суеверията на планинските дравидски племена“. Този доклад на един от главните членове на съвета и председател на Тодабетското теософско общество в Утакаманд беше прочетен публично пред 3000 души по време на годишното събрание на членовете на 27 декември 1883 г. в Адиар (Мадрас). Семейството на генерал Морган е известно в цяла Южна Индия. Както той самият, така и жена му се ползват с голямо уважение пред властите и цялото европейско общество. Наричам ги с техните истински имена и фамилия и ги посочвам за свидетели с тяхно съгласие. Отечествените скептици поканвам да се отнесат за по-нататъшни сведения до самия генерал, ако искат да узнаят мнението на учения англичанин за магьосничеството на мулу-курумбите.

1 Дъщеря на генерал-губернатора на Траванкор в Травандрум, където тя се е родила.

1 Лек = 100 000 рупии.

1 Безбрачен аскет, отшелник.

2 Полола – пазител; а капилол – буквално „по-малък пазител“.

1 The Toddas, what is known of them.

1 Фактът, че Крукс отдавна вече принадлежи към Теософското общество, вероятно още повече ще навреди на неговата репутация между учените. Но тежко на Кралското общество! Неговите членове започват един след друг да следват примера на великия химик, присъединявайки се ту към Психическото, ту към Теософското общество. Лорд Карнарвън Балкарес, професорите Уолъс, Сиджуйк, Барет, Олевър Лодж, Балфур, Стюарт и пр., и пр. са всички или „психисти“ или „теософи“, а често пъти и едното, и другото. Ако Кралското общество продължава да отстранява своите членове за такива постъпки, то скоро ще остане само портиерът му.

1 The Hill-Tribеs of Nilghirri. Capt. Harkness.

1 На много места в „Пураните“ се срещат разкази за същите тези царе, със същите названия на царствата и личните имена, които носят в „Рамаяна“. В тези разкази те обаче вече не са „маймуни“, a xopa.

1 Тук, разбира се, не е място да се доказва това. Но си струва да се прочетат негодуващите протести на такива учени санскритолози като махратския брамин Теланга, човек с европейско образование, и доктора по философия Ранджендра Лал Митра, които съвсем не са фанатици, за да се види до какви хронологически грешки стига Вебер.

1 Т.е. преди 199 или 200 тодски поколения, което представлява най-малко 7000 г. Аристотел и други гръцки мъдреци твърдят, че Троянската война е станала 5000 г. преди тяхното време. Оттогава са минали повече от 2000 г. и заедно с тези стават 7000 г. Разбира се, историята отхвърля тази хронология. Но какво доказва това? Нима всемирната история до Р. Хр. и нейната хронология са основани на нещо друго освен на хипотези, превърнати в аксиоми от вероятности и предположения?

1 Бадагските брамини така го наричат. Те казват, че „цар на Изтока“ е Рама.

1 Тодите показват на запад, когато говорят за страната, където отиват техните покойници. Метц нарича запада „фантастичния рай на тодите“. От това някои посетители на Нилгири са си въобразили, че тодите се кланят на слънцето като персите.

1 Умозаключение на професорите Вебер и Макс Мюлер. А при това известно ни е от историята, че финикийците са имали оживена търговия с Индия 1000, ако не и 1500 г. преди Р. Хр., а пък Панини, по думите на тези санскритолози, е живял 200 г. до Р. Хр.

1 Това пише капитан Харкнес в своето съчинение от 1837 г. Ние не можахме да намерим развалините на този храм; мисис Морган мисли, че авторът е смесил тодите с бадагите.

1 Тъй като курумбите се делят на няколко клона и са получили името си заради своя много малък ръст, поради което и други дребни племена се наричали с това име – курумб, то нилгирийското племе е получило за отличие от другите името „мулу-курумби“ или трънни-джуджета (от думите мулу – „трън“ и курумба – „джудже“), защото те обикновено живеят в най-непроходимите и глухи лесове, където преобладават тръните.

1 Авторът би трябвало да отбележи, че бадагът бяга само от онзи курумб, който изпитва вражда към него. От другите той няма защо да бяла. Но ако курумбът се гневи някому, той става наистина опасен.

1 Т.е. пияници.

1 Параграф II от статута на Теософското общество гласи:: „Втората цел на Обществото е да изучава тайните на природата и присъщите на човека сили, скрити в него, т.е. естествените, може би атрофирани поради неупотреба психически сили.

1 Най-често в разредения въздух на планините, както виждаме това в Шотландия, където дарът на предвиждането, на ясновидението и духовидението е присъщ почти на всеки планинец.

1 Никой, надявам се, а още по-малко нашите учени, няма да отрича доисторическата древност на халдейските маги, египетските иерофанти и индийските брамани. А всички тези народи от памтивека вярват в чародейството и магията.

2 С появяването на съчинението на Леард „Ниневия и Вавилон“ върху книгата на Енох и науката, наречена „магия“, която е била част от религиите на всички древни народи, падна нова светлина. Върху чашите, стомните и другите съдове от теракот, намерени в развалините на Вавилон и Ниневия, са прочетени надписи, в които има описания на талисмани против магия, зли духове, болести, уроки и скоропостижна смърт, както и имена на духове. В оригинала всичко това е съставено на халдейски, разбъркан със староеврейски думи и написано с букви от сирийски, палмирски и старофиникийски език. Между другите думи там е открита употребяваната днес от християнската църква древна магическа дума „алилуя“. Някога с нея са започвали и свършвали всички заклинания от магията.

1 Този род треска не сваля човека до последната минута. Болестта се проявява като непрекъсната силна жажда. Може да се каже, че умира на крака.

1 Вж. Assam News, 29 май 1884 г.

1 Вярвам в невинността на Рохпар, защото съм се запознала в Индия с този род магьосничество. Откраднаха ми златен часовник и брошка и те бяха намерени същия ден от петгодишно момиченце, за чиято ръка факирът привърза такава пръчка. Момиченцето бе докарано от село специално за случая, тъй като то било по-особено. А пък факирът или бавът (баща) не взе даже и възнаграждение за своя труд.

1 Ние лично видяхме това в Париж, а една близка роднина, като посетила Салпетиер, възнегодувала против двама ученици на доктор Шарко, които се забавлявали по такъв начин с едно беззащитно болно момиче.

2 Думите са взети от протокола на дело, разгледано в кошагирския съд, по обвинение на един бадаг в кражба. Бадагът привежда този факт за свое оправдание.

1 Journal of medicine (август 1884 r.).

1 Бетлър е известен ловец в Мадрас, родом от Канада. Заедно с У. Дейвидсън няколко години те пътешествали по поръчение на орнитоложкото общество.

1 Вж. Transaction of the Society for Psychical Research, списание на обществото (Trubner, London), Proceedings of the S. P. R. (юлската книжка). Реч на председателя на Психическото общество професор Балфур Стюарт.

1 М. Edmund Gurney.

2 Вж. Proceedings of the S. P. R. за юли (Трюбнер, Лондон).

1 Сомнамбулите са също хипнотизирани. По-могъщата сила взема надмощие и управлява по-слабата като своя собствена.

1 Три години преди смъртта си Жюл-Фавр изпратил на 20-годишна каторга един италианец – магнетизатор. Под предлог, че лекува и извършва опити, този негодяй избирал момичета от богати семейства, привеждал ги в състояние на пълен транс и ги подчинявал на волята си. След това ги карал да обират родителите си в негова полза, като не помнят извършеното. Освен това той им заповядвал да му правят нощни визити в стаята, която той заемал, където ги обезчестявал.


МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 61

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

Направи своя избор
Напред