За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 54

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Членовете на Обществото пристъпват към работа разумно и внимателно. За да изясни и докаже реалността на тези феномени, „Обществото за психически изследвания“, което разполага с големи средства от годишния внос на членовете и пожертвованията, е уредило цяла мрежа от международни комитети, съставени от безпристрастни хора, учени и не-спиритисти. Спиритистите не се приемат в тези комитети. Тези изследователи имат само една задача: да събират сведения за странни явления и случаи на „двойници“ не от спиритисти или хора, склонни към спиритизма, а от личности, известни със своята правдивост, no-скоро заинтересовани да докажат противното, от хора образовани, с положение в обществото, и главно – от очевидци на такива явления. По такъв начин само през първата година и само в Англия са събрани 7000 случая.

За проверяването на тези случаи се правят истински следствени комисии, в които ролята на следователи играят учени, адвокати и съдии. След това протоколите се предават за разглеждане от големите учени, които, като изберат най-забележителните от явленията, ги анализират, като извършват лично научни опити с медиуми по системата на Крукс и Цьолнер.

Пси-изследователите направиха така, че само с помощта на фактите малко по малко спечелиха на своя страна и някои от първите английски и френски учени. Сега Обществото се намира под председателството на известните професори Балфур Стюарт и Седжуик от Кеймбридж, а в него работят професор Оливър Лодж (изгряваща звезда в химията), професор Барет и пр. – всички членове на Кралското общество.

Би било интересно да се знае например с какво явление те се занимават преимуществено тази година. Ако надникнете в тяхното научно списание, ще видите: събиране на факти от очевидци за видени от тях привидения!!! Да, наистина, по този въпрос, по който Кралското общество не даваше и дума да се издума, английските учени днес дискутират много сериозно.

Член-кореспондентите и комитетът на „Обществото за психически изследвания“ приемат по своите правила свидетелства за разни констатирани явления само от очевидци, които обезателно трябва да бъдат: а) лица добре известни и уважавани от всички в околността; б) по възможност не спиритисти; с) лица, почтени във всяко отношение. Без да се гледа на всички тези ограничения, числото на наблюдаваните привидения би надминало очакванията и на самите „спиритисти“. Кой е могъл да допусне, че само в добрата стара Англия извън спиритическите кръжоци ще се явят толкова „привидения“?

Психическото общество на учените-изследователи завърши своята тригодишна дейност със събирането на около 3000 напълно доказани посещения на двойници. На последното ежемесечно заседание на Обществото в Лондон под председателството на професор Балфур Стюарт се четоха протоколи и лекторите разсъждаваха върху характера на тези явления. Залите бяха претъпкани с публика, предимно от аристокрацията, която в Англия се интересува живо от странстващи мъртъвци. Освен аристократи там присъстваха множество теософи и спиритисти. Защитниците на теорията за „духовете“ тържествуваха; теософите мълчаха и чакаха.

Речта на секретаря – мистър Едмънд Гърни – беше показателна1:

– Ние търсим засега — говореше той2 – първопричината за тези явления не в трансцеденталната физика, а в областта на физическата психология... Нашето внимание и изследвания в настоящия момент са насочени към явлението „явяване на призраци пред живи хора“, т.е. на това, което ние всички знаем отдавна под името „двойници“. Временно сме оставили настрана случаите на явяване на умрели ... Ние трябва да избираме между теорията на спиритистите и тази на теософите. Едните виждат в привиденията духове на умрели, другите – двойници на живи или на току-що умрели хора. Досега резултатите от нашите изследвания по-скоро накланят везните към теориите и ученията на теософите, отколкото към обясненията на спиритистите.

1 М. Edmund Gurney.

2 Вж. Proceedings of the S. P. R. за юли (Трюбнер, Лондон).

Научното доказателство за съществуването на двойници у живите хора трябва да установи и реалността на посочените от нас факти за посещение на курумбите в „астралното“ тяло на своите жертви и след това да докаже и самото магьосничество. Само тогава, без да губи нито своето условно, нито фактическото си значение, магьосничеството може да премине в сферата на доказаните от науката факти и да бъде напълно разобличено и разбрано. Това би било огромна крачка напред в историята на цялото човечество. Тогава светлината на истината ще озари всички тъмни ъгли на вековното суеверие. Много загадъчни, необясними и поради това отхвърляни факти от областта на тъй наречените „спиритически“ явления тогава ще добият по-правдоподобен и естествен колорит. Магьосничеството с неговите магове и вещици ще се окаже такова, каквото си е: психо-физиологическо явление, което би трябвало отдавна да заеме първо място в изследванията на биолозите.

Да допуснем за минута, че такъв полуматериален двойник съществува у човека. След това да си спомним за реалността и силата на множеството видени от нас хипнотически или месмерически явления. Почти в цялата им палитра те са доказани от научните наблюдения. Тогава нека да видим в какво се състои логическата невъзможност на „магията“ и нейните явления.

Какво нещо наистина е магията? Да започнем с тъй нареченото „урочасване“ или „уроки“. То е просто едно предаване по невидим и неуловим път на болести, нещастия, смърт на хора и животни. Отричайки тази възможност, биолозите и физиолозите имат толкова право да отхвърлят нея, колкото и другия факт, в който те обаче вярват: в предаването по един също така неуловим и досега необяснен от тях процес на заразните болести. Като допускат хипотезата за невидими зародиши във въздуха, за бактерии и други подобни предположения, защо да не допуснат същото нещо и в областта на „психизма?“ Ако те допускат съществуването на някаква психическа сила, излъчвана от очите на човека, която може да бъде насочена от него със силата на волята или при помощта на метал към друг човек да завладее неговите мисли и органи, както става при хипнотизма, то какво право имат същите тези учени тогава, без да са изучавали похватите на магията, да отричат възможността същата тази сила да действа и при нея?

Длъжни сме да заявим направо: злото, причинявано от тъй наречената магия, не е празна приказка. То съществува и скоро ще бъде доказано, както беше доказана хипотезата, така дълго отричана преди. А когато това свойство на човека бъде признато от науката, то и законът ще съумее да сложи край на злоупотребите с него.


  

МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 54

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

Направи своя избор
Напред