За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 44

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

От време на време обаче се случва така, че демократичната свободомислеща преса бива принудена да погледне в лицето неприятния факт и даже сериозно да се занимае с него. Това се случва всеки път, когато вследствие на суеверния страх пред чародейството на някой човек той е изгорен като магьосник или вещица.

Такъв случай имаше преди три-четири години в Русия, когато съдиха и оправдаха цяло едно село (шестдесет души, ако не се лъжа) за изгаряне на една стара, малоумна жена, издигната от селяните съседи в достойнството вещица. С такъв също неприятен въпрос неотдавна трябваше да се занимава и мадраският печат. Само че англичаните се оказаха по-непреклонни от руските съдебни заседатели, в резултат на което миналата година четиридесет души курумби и бадаги тихомълком бяха обесени.

Всички помнят ужасната трагедия на Нилгири, станала в село Ебанауд, само на няколко мили от Утакаманд. Разболяло се детето на кмета и започнало бавно да умира. Тъй като в течение на предишния месец вече имало няколко тайнствени смъртни случая, то и болестта на детето веднага била приписана от бадагите на „змийския поглед“ на курумба. В отчаянието си кметът подал жалба до съда. Над нея английските съдии се смели три дни, а самия ищец изгонили от съда. Тогава бюргерите бадаги решили да се разправят сами със злите магьосници, като изгорят цяло село курумби до последния човек.

Те молили един тод да отиде с тях, за да подпали първи огъня: без тод нито един курумб нито в огъня ще изгори, ни във вода ще потъне. Тъй вярват те, и не можеш да ги увериш ib противното.

Съветът на тодите се съгласил: вероятно техните „биволи тъй решили“. В една тъмна ветровита нощ, съпровождани от един тод, бадагите запалили къщурките на джуджетата едновременно от всички страни. Нито един не се спасил. Щом някой от тях изскачал от огъня, бадагите го блъсвали в пламъка с вили или го убивали с брадви. Спасила се само една стара бабичка, която по време на залисията се скрила в храсталака. По-късно тя се оплакала в полицията и се стигнало до съд. Арестували много бадаги, а с тях и тода, първия престъпник от това племе. Но на властите не се удало да го обесят. В навечерието на смъртното наказание той пропаднал неизвестно къде. А пък двадесет души бадаги успели да умрат с надути кореми в затвора ...

Това се случи само преди няколко месеца. А точно такава драма се разигра преди три години в Катагиря. Защитниците и даже правителственият адвокат настояваха напразно за смекчаващи вината обстоятелства – дълбоката вяра на всички туземци в магията и – безнаказано извършваното над тях зло от курумбите. Те искаха ако не помилване, то поне отменяне на смъртното наказание. Всичко бе напразно. Ако се използва един по-научен термин, английските учени все пак могат и да повярват в съществуването на „уроки“ и в последствията от това, но британските съдии – никога. При това обаче законът, по който преди двеста години ежегодно са били осъждани хиляди магьосници на изгаряне и мъки, и до ден-днешен не е отменен в самата Англия. И когато се яви необходимост, този древен закон се изважда на бял свят, изтупва се от праха на забравата и се прилага към някой невинен, но непопулярен „престъпник“. Съвсем наскоро по този архаичен закон в Лондон беше осъден американският медиум Смедо. В Индия обаче този закон не важи. Той би могъл да стане дори и вреден, като покаже на туземците, че неотдавна и техните господари са тънели в безпросветно „суеверие“. Такава е силата на общественото мнение в Англия, че пред него мълчи дори самият закон!... Въпреки че в Индия се разиграват много подобни на тези ужасни драми, разказът за изгарянето на цяло село курумби, т.е. не на една злополучна вещица, както в Русия, а на сто шестдесет и седем души магьосници с техните жени и деца, е паметен за всеки жител на Утакаманд. Но не за това сега е думата. Нашата задача в този истински разказ е от по-особен характер. Тя не се ограничава с тълкуването на едно престъпление, извършено в припадък на безумен страх, породен от вярата във фаталната сила на магията. Нашата задача е да проникнем много по-дълбоко в този проблем.

Първо, като секретар на общество, поставило си за цел да изучава колкото е възможно по-дълбоко всички подобни сложни психологически въпроси1, аз искам да докажа, че в света няма „суеверие“, което да не почива върху твърдата основа на някаква истина. По-нататък, като проникна, както мисля, до корена на въпроса за магията, имам намерение да покажа с помощта на строг научен анализ и убедителни доказателства, че някъде под закрилата на закона това народно чародейство се изучава и от самите учени, че магия, месмеризъм, хипнотизъм са просто синоними, че всичко това са прояви на една и съща месмерическа сила или на хипнотизма, който сега не само се допуска, но даже се и преподава както в клиниката на доктор Шарко, тъй и в разни други научни центрове.

1 Параграф II от статута на Теософското общество гласи:: „Втората цел на Обществото е да изучава тайните на природата и присъщите на човека сили, скрити в него, т.е. естествените, може би атрофирани поради неупотреба психически сили.

Разбира се, не се и надявам, че ще разработя даже в най-общ вид такъв многосложен и труден въпрос в настоящия разказ. Надявам се обаче да покажа достатъчно ясно на тези, които са убедени в съществуването на тъй наречената месмерическа сила (пси-сила), колко са се заблуждавали хората в течение на толковa векове, като са гледали на този въпрос от два противоположни полюса. Думата ми е за онези, които са виждали в тази вътрешна сила на човека козните на дявола, както и за тези, които са отричали категорично съществуването на такава сила. Заблуждението на първите е повлякло избиването на стотици хиляди невинни хора, заблуждението на другите в нашия век влече образоващото човечество право към общественото мракобесие.

Нашето Теософско общество би трябвало заради истината да се нарече „Общество на недоволните от съвременната материална наука“. Ние протестираме против грубия материализъм на днешния ден, както и срещу неразумната вяра в „духовете“ на умрелите и възможността за пряка връзка между двата свята. Повечето членове на нашето Общество са хора от най-интелигентните европейски кръгове. Между тях има много имена, известни в съвременната наука и литература, и поради това ние си позволяваме да изказваме самостоятелно мнение по интересуващите ни въпроси без пряката санкция на официалните научни общества. Ние нищо не твърдим и нищо не отхвърляме. Предпочитаме да заемем тактиката на изчакване, без да изпускаме случая да ползваме всеки факт, който излиза вън от рамката на конвенционалната наука. Тези факти нека да се явят като жив упрек за бездействието на науката естествознание, която не желае и пръста си да мръдне за разясняването на тайните сили в природата. А пък от това разяснение зависи нравственото и физическото благосъстояние на милиони хора. С една дума, ние търсим не само неопровержими материални доказателства за същността на онова, което е известно на народа под името „магьосничество“, „врачуване“ и „уроки“, а сред образованите хора се нарича спиритизъм, месмеризъм и просто магия. Ние искаме да открием причините, породили тези поверия, и същността на психическата сила на човека, която физическата наука продължава с такова странно упорство да осмива и отрича, вместо сериозно да се заеме с нея и да се опита да я обясни, макар и повърхностно. Както мисли Шарко, без най-напред да се открие източникът на тази сила, без той да се изучи, е трудно, ако не и невъзможно, да се отъждествяват безчислените разклонения на тайната пси-сила.


  

МАГЬОСНИЦИТЕ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ, част 44

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

Направи своя избор
Напред