За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 225

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

КАМА РУПА

Кама Рупа в края на краищата се разпада и преминава в животните. Всички животни с червена кръв са произлезли от човека. Животните със студена кръв са произлезли от материята на миналото. Кръвта е Кама Рупа.

Белите кръвни телца са боклукчиите, „поглъщачи“; те се просмукват от Астрала чрез далака и са от същото естество, от което е и Астралът. Те са послеродени Чхая. Кама се намира навсякъде в тялото. Червените кръвни телца – това са капки на електрическия флуид, потта на всички органи, просмукваща се от всяка клетка. Те са потомство на Фохатичния Принцип.

СЪРЦЕТО

В сърцето има седем мозъка, Упадхи и символи на седемте Йерархии.

ОГНЬОВЕТЕ

Около шишарковидната жлеза непрекъснато танцуват огньове, но когато Кундалини за миг ги озари, може да се види цялата Вселена. Дори и по време на дълбок сън Третото око се отваря. Това е полезно за Манаса, който го използва, макар че самите ние не помним.

ВЪЗПРИЕМАНЕТО

В отговор на въпроса за седемте стадия на възприемане Е. П. Б. е казала, че мисълта трябва да бъде съсредоточена върху най-висшия, седмия; опитът, той да бъде прескочен, ще докаже, че това е невъзможно на този план. В мозъка няма нищо, което да поведе мислещия по-нататък и ако мисълта трябва да се издигне по-нагоре, това трябва да бъде мисъл без мозък. Нека очите бъдат затворени; волята да е насочена към това, да не позволи на мозъка да работи, и тогава тази точка може да се прекрачи, ученикът щe премине на следващия план. Всички тези седем стадия на възприемане предшестват Антахкарана; ако вие можете да минете зад техните граници, то вие се намирате на Манасичен план.

Старайте се да си въобразите нещо, което да превъзхожда силата на вашата мисъл, да кажем натурата на Дхиан-Коганите. След това направете мозъка пасивен и преминавайте границата; вие ще видите бяла лъчезарна светлина, сребриста, но опалова като седеф; след това по нея ще тръгнат цветни вълни като се започне от най-нежно виолетово, през бронзови оттенъци на зеленото до индиго с метален блясък и този цвят ще остане. Ако видите това, вие вече сте на друг план. Трябва да преминете седем стадия.

Когато се появи цветът, погледнете го и ако той не е добър, го отхвърлете. Нека вашето внимание се спира само върху зеленото, индигото и жълтото. Това са добри цветове. Тъй като очите са съединени с мозъка, цветът, който най-лесно ще видите, ще бъде цветът на личността. Ако вие виждате червен, той е само физиологичен и не трябва да се има предвид. Зелено-бронзовият – това е Низшият Манас; жълтобронзовият – това е Антахкарана; индиго-бронзовият – това е Манас. Следва да се наблюдават тези цветове и когато бронзово-жълтият прелее в индиго – вие се намирате на Манасичен план.

На Манасичен план вие виждате Ноумените, същността на феномените. Вие не виждате хора или други съзнания, но сте достатъчно заети да задържате своето собствено. Тренираният ясновиждащ може да види Ноумените винаги. Адептът вижда Ноумените на този план, действителността, поради това той не може да бъде излъган.

В медитацията начинаещият може да се колебае напред и назад между два плана. Вие чувате тиктакането на часовника на този план, след това на астрален – душата на тиктакането. Когато часовникът е спрян, тиктакането продължава на висшите планове, в астралния, след това в ефира, докато и последната частица от часовника не спре. Това е същото, което става и с мъртвото тяло. изпращащо от себе си еманации, докато и последната молекула не се е разложила.

В медитацията няма време, защото няма последователност на състоянията на съзнанието на този план.

Виолетовият – това е цвят на Астрала. Вие ще започнете с него, но не бива да се спирате там; старайте се да отидете по-нататък. Когато виждате виолетова пелена, това означава, че вие несъзнателно сте започнали да формирате Маяви Рупа. Фиксирайте вашето внимание и ако се отдалечавате, дръжте се чрез съзнанието си здраво за това Маявично тяло, не го губете от поглед, дръжте се с всички сили.

СЪЗНАНИЕТО

Съзнанието, което е само животинско, се формира от съзнанието на всички клетки на тялото, като се изключат клетките на сърцето. Сърцето – това е царят и най-важният орган в тялото на човека. Дори и главата да бъде отделена от тялото, сърцето все още ще бие трийсет минути. То ще бие няколко часа, ако бъде завито в памук и държано на топло. Мястото в сърцето, което последно умира, е местопребиваването на живота, център на всичко, Брама, първата точка, която живее в зародиша, и последната, която умира. Когато заравят в земята потопения в транс йога, именно това място на сърцето е нещото, което живее, макар че цялото останало тяло е мъртво, и докато това място е живо, йогата може да възкръсне. Това място потенциално съдържа ума, живота, енергията и волята. По време на живота то излъчва призмени цветове, пламъчни и опалови. Сърцето е мястото, където се съсредоточава духовното съзнание, точно както мозъкът е мястото за съсредоточаване на разсъдъчното съзнание. Но това съзнание не може да се ръководи от личността, точно както и неговите енергии не могат да бъдат насочени от нея, докато не действа заедно с Буддхи-Манаса; а дотогава то я ръководи – ако може. Оттук идват угризенията, укорите на съвестта; те идват от сърцето, а не от главата. В сърцето се намира единственият проявен Бог, двамата други са невидими и това е нещото, което представя Триадата, Атма-Буддхи-Манас.

В отговор на въпроса може ли така да се концентрира съзнанието в сърцето, за да се уловят подсказванията на Духа, Е. П. Б. е казала, че който и да е човек, можещ така да се концентрира, би бил едно с Манаса, би присъединил Кама-Манас към Висшия Манас. Висшият Манас не може непосредствено да насочва човека, той може да действа само чрез Низшия Манас,

У човека има три главни центъра – Сърце, Глава и Пъп; всеки два от тях могат да са + или – един спрямо друг, съответно на относителното преобладаване на центровете.

Сърцето представя Висшата Триада; черният дроб и далакът представят Четворката. Слънчевият сплит – това е мозъкът на стомаха.

На Е. П. Б. задали въпроса могат ли трите висши центъра да представят Христос, разпнат между двамата разбойници; тя отговорила, че това може да послужи като аналогия, но че с тези образи не бива да се злоупотребява. Никога не бива да се забравя, че Низшият Манас е същият по своята същност, какъвто е и Висшият, и той може да стане единен с него, отхвърляйки Камичните импулси. Разпването на Христос символизира саможертвата на Висшия Манас, Бащата, който изпраща своя единствен Син в света, за да поеме върху себе си нашите грехове: митът за Христос е произлязъл от Мистериите. По същия начин е произлязло жизнеописанието на Аполоний Тиански; това е било премълчавано от отците на Църквата като следствие от поразителната прилика с живота на Христос.

Психоинтелектуалният човек целият е в главата с нейните седем врати; духовният човек – в сърцето. Гънките са образувани от мисълта.

Третото стомахче, докато човек е жив, е запълнено със светлина. а не с течност, както е след смъртта.

В мозъка има седем кухини, които по време на живота са напълно празни, и именно в тях трябва да се отразяват виденията, ако трябва да останат в паметта. В окултизма тези центрове се наричат седем съзвучия, гама на божествените съзвучия. Те са запълнени от Акаша, всяка със своя собствен цвят в съответствие със състоянието на съзнанието, в което вие се намирате. Шестата – това е шишарковидната жлеза, която е куха и празна по време на живота; седмата – това е цялото; петата – това е третото стомахче; четвъртата – хипофизата. Когато Манасът е съединен с Атма-Буддхи или когато Атма-Буддхи е съсредоточено в Манаса, той действа в трите висши кухини, излъчвайки се, изпращайки сияещ ореол, който може да се види при много светите личности.

Малкият мозък е центърът, складът на всички сили; той е Кама на главата. Шишарковидната жлеза съответства на утробата; нейните крачета – на фалопиевите тръбички. Хипофизата е само неин слуга, нейният факлоносец, подобно на слуга, бягащ с факел пред каретата на принцеса. Доколкото това се отнася до главата, човекът е андрогин.

В човека се съдържат всички елементи, които съществуват във Вселената. В Макрокосмоса няма нищо, което да липсва в Микрокосмоса. Както вече беше казано, шишарковидната жлеза по време на живота е напълно куха; хипофизата обаче съдържа различни есенции. В шишарковидната жлеза гранулите се утаяват в кухината след смъртта. Малкият мозък доставя материалите за мисленето; фронталните дялове на главния мозък са оформители-завършители на тези материали, но те самите не могат да творят.

Ясновидството е съзнание на осезанието; така например четеното на писма, психометрирането на субстанцията и т.н. може да се осъществят с помощта на ямичката на подгръдната кост (под лъжичката). Всяко чувство притежава свое съзнание и вие можете да имате съзнателност чрез което и да е чувство. Съзнателността може да бъде на плана на зрението, независимо от това, че мозъкът е парализиран, очите на парализирания човек ще изразяват ужас. Същото е и по отношение на чувството слух. Тези, които физически са слепи, глухи или неми, всички те притежават психически дубликати на тези чувства.


  

Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 225

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229

Направи своя избор
Напред