За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 200

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Такъв е acervulus cerebri.

Този блестящ „пясък“ е конкремент на самата сливица, така казват физиолозите. Вероятно не, отговаряме ние. Шишарковидната жлеза е това, което източните окултисти наричат Девакша, „Божествено око“. До днес това е главният орган на духовност в човешкия мозък, местопребиваването на гения, магичният Сезам, произнесен от очистената воля на мистика, който отваря на знаещия как да ги използва всички достъпи до истината. Езотеричната наука учи, че Манасът, умственото егo, не извършва пълното си съединение с детето, докато то не навърши шест или седем години; преди този период дори по каноните на църквата и закона детето не се смята за отговорно.1 Манасът става затворен, единен с тялото едва на тази възраст. Така че знаменитият германски анатом Венгел наблюдавал странно явление в няколко хиляди случая. Освен малкото, извънредно редки случаи, този „пясък“, или златисто оцветен конкремент, се открива при субектите едва когато те навършат седем години. При глупавите тези calculi са много малко; при родените идиоти те съвършено отсъстват. Моргагни,2 Грайдинг3 и Хам4 са били мъдри хора на своето поколение и днес също са такива, тъй като досега те са единствените физиолози, които установяват връзка между тези calculi и ума. Понеже при обобщение на фактите, че те отсъстват при малките деца, при престарелите и идиотите, става неизбежен изводът, че трябва да са свързани с ума.

1 В гръцката източна църква на детето не се разрешава да отива на изповед до седемгодишна възраст, след което то се счита за достигнало възрастта на разума.

2 „De Caus. Ep.“, том XII.

3 „Advers. Med.“, П, 322.

4 „De Lapillis Glandulae Pinealis in Quinque Ment Alien“, 1753.

Тъй като всеки минерал, растение и всеки атом е само сгъстен кристализиран Дух, или Акаша, Световната душа, то защо, пита окултизмът, фактът, че тези конкременти на Шишарковидната жлеза се оказали след анализа състоящи се от животинско вещество, фосфат на варта и карбонат, се изтъква като възражение против твърдението, че те са резултат от работата на менталното електричество върху околната материя?

Всичките наши седем чакри са разположени в главата и именно тези ръководещи чакри управляват седемте (тъй като има седем) главни плексуса в тялото, освен четириисет и двата по-малки плексуса, на които физиологията отказва това название. Фактът, че нито един микроскоп на обективен план не може да види такива центрове, не означава нищо; нито един микроскоп никога не е различил и няма да забележи разликата между двигателните и сензорните нерви-тръбички, проводници на всички наши телесни и психически чувства; и все пак логиката доказва, че такава разлика съществува. И ако терминът плексус в това приложение не представя на западния ум идеята, която този термин разкрива пред анатома, то наричайте ги Чакри или Падмами, или Колела, Лотосово сърце и Листенца. Помнете, че колкото и да е несъвършена физиологията, тя показва седморните групи по цялата външност и вътрешност на тялото; седемте отвора на главата, седемте „органа“ в основата на мозъка, седемте плексуса: устният, гърловият, кавернозният, сърдечният, надчревният, простатният и кръстовият и т.н.

Когато настъпи времето, на напредналите ученици ще бъдат дадени и най-малките подробности за ръководещите чакри и те ще бъдат обучени как да ги използват; преди това трябва да се изучат по-лесните предмети. Ако попитат дали седемте плексуса, или тантричните центрове на действие, са центровете, където вибрират седемте лъча на Логоса, то аз ще отговоря утвърдително, просто казвайки, че лъчите на Логоса вибрират фактически във всеки атом.

В тези томове почти е разкрито, че „Синовете на Фохат“ са по същество олицетворени Сили, общоизвестни като Движение, Звук, Топлина, Светлина, Сцепление, Електричество или Електрически флуид и Нервна сила или Магнетизъм. Тази истина обаче не може да научи ученикът да привежда в съзвучие и да свръзва Кундалини на космичния план с жизнения Кундалини, електрическия флуид с нервната сила, но ако това бъде направено, той непременно ще се убие, тъй като единият се движи със скорост около 90 фута в секунда, а другият със скорост 115 000 лиги в секунда. Седемте Шакти, съответно наричани Пара Шакти, Жнана Шакти и т.н., са синонимни със „Синовете на Фохат“, тъй като те по същество са техните женски аспекти. Обаче на този етап, понеже техните наименования биха внесли само бъркотия в ума на западния ученик, по-добре ще бъде да се запомнят английските им еквиваленти, както е преведено no-горе. Тъй като всяка Сила е седмична, тяхната обща сума ще бъде разбира се четирийсет и девет.

На обсъждания днес от науката въпрос, дали звукът е способен да предизвиква ефектът на светлината и цветовете в добавка към своите звукови впечатления, преди много векове окултната наука е дала отговор. Всеки импулс или вибрация на някое физическо тяло, произвеждащо известно вибриране на въздуха – т.е. причиняващо сблъсък на физическите частици, чийто звук е способен да въздейства на слуха – произвежда в същото време съответна искра светлина, която приема определен цвят. Тъй като в царството на съкровените Сили чуваемият звук е само субективен цвят, а възприеманият цвят – само нечуваем звук; и двете произлизат от една и съща потенциална субстанция, която физиците обикновено са наричали ефир, а сега споменават под различни други наименования; но която ние наричаме пластично, макар и невидимо ПРОСТРАНСТВО. Тази хипотеза може да изглежда парадоксална, но съществуват факти, за да бъде доказана. Например пълната глухота не отстранява възможността да се различават звуците; в медицината са регистрирани случаи, които доказват, че тези звуци чрез съзнанието са се възприемали и предавали на органа на зрението на пациента във вид на хромативни впечатления. Самият факт, че междинните тонове на хроматичната музикална гама преди са се писали в цветове, говори за несъзнателния спомен за древното окултно учение, според което цветът и звукът са два от седемте корелативни аспекта на едно и също нещо, на наш план, т.е. първата диференцирана субстанция на Природата.

Ето пример за връзката на цвета с вибрациите, достойна за вниманието на окултистите. Не само адептите и напредналите чела, но също така и по-ниска категория психици, такива като ясновидците и психометрите, могат да виждат психическата аура с различни цветове около всеки индивид, съответстваща на темперамента на личността вътре в нея. С други думи, тайнствените записи вътре в аурното яйце не са достижение само на трениралите адепти, но понякога и на родените психици. Всяка човешка страст, всяка мисъл и качество са обозначени в тази аура със съответните цветове, оттенъци и някои от тях се улавят no-скоро от чувствата, могат да се почувстват, отколкото да се видят. Също така най-добрите от тези психици, както е показано от Галтън, могат да виждат цветовете, произвеждани от вибрациите на музикалните инструменти, като при това всяка нота предизвиква впечатление за различен цвят. Както струната вибрира и издава чуваемата нота, така и нервите на човешкото тяло вибрират и трептят в съответствие с различните емоции под общия импулс на циркулиращата жизненост на Праната, произвеждайки по този начин вълнообразни движения в психическата аура на личността, които имат като свой резултат цветни образи.

Така човешката нервна система като цяло може да се разглежда като Еолова арфа, отзоваваща се на ударите по нея на жизнената сила, което не е абстракция, а динамична реалност, и в проявяването на цветове изразява най-фините оттенъци на индивидуалния характер. Ако тези нервни вибрации са достатъчно интензифицирани и са във вибрационна връзка с астралните елементи, резултатът ще бъде звук. Как тогава може някой да се съмнява в съществуването на връзка между микрокосмичните и макрокосмичните сили?

След като показах, че тантричните трудове в трактовката на Рама Прасада и други йогични съчинения от същия характер, които от време на време се появяват в теософските списания – забележете, че трактати по истинската раджа йога никога не се публикуват – водят до черна магия и са особено опасни, за да бъдат използвани като ръководства при самообучението, надявам се, че учениците ще бъдат предпазливи.

Нека имаме предвид, че до днес няма два авторитета, съгласни по въпроса за действителното местонахождение на чакрите и падмите в тялото, и отчитаме, че цветовете на татвите във вида, в който са дадени, са преобърнати. Например:

а) Акаша е направена черна или безцветна, докато, съответствайки на Манаса, тя е с цвета на индиго;

б) Ваю е направена синя, а съответствайки на Низшия Манас, тя е зелена;

в) Апас е направена бяла, докато, съответствайки на астралното тяло, тя е виолетова със сребрист луноподобен бял субстрат.

Теджас, червен, е единственият цвят, който е даден правилно. От такива съображения, повтарям, е лесно да се разбере, че тези несъгласуваности са опасни маскировки.

По-нататък, практическото приложение на Петте дихания има като резултат смъртна вреда – физиологично и психично, както вече беше показано. Наистина оправдава своето име Пранаяма, или смърт на диханието, тъй като тя свършва за упражняващия се с нея със смърт – морална винаги и много често физическа.


  

Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 200

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229

Направи своя избор
Напред