За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 183

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Точно така дясната и лявата ноздра – в които е вдъхнато „Диханието на Живота“3 и за които е казано, че съответстват на Слънцето и Луната като Брама-Праджапати и Вак, или Озирис и Изида – са родителите на натуралния живот. Тази четворка, а именно двете очи и двете ноздри, Меркурий и Венера, Слънцето и Луната, образуват кабалистичните Ангели-Пазители на четирите края на Земята. Същото е и в източната езотерична философия, която обаче добавя, че Слънцето не е планета, а централната звезда на нашата система, и че Луната е мъртва планета, от която всички принципи са си отишли, като при това и двете са заместители: първото – на невидима вътрешно-Меркуриалната планета; втората – на планета, която изглежда днес напълно е изчезнала от видимост. Те по същество са Четиримата Махараджи,4 „Четиримата Светци“, свързани с Карма-та и Човечеството, Космоса и Човека във всичките им аспекти. Те по същество са: Слънцето, или неговият заместител Михаил; Луната или, заместителят Гавриил, Меркурий – Рафаел, и Венера – Уриел. Надали се налага тук отново да повтаряме, че самите планетни тела, бидейки само физически символи, не се имат често предвид в езотеричната система, а като правило под тези имена се символизират техните космични, психични, физически и духовни сили. Казано накратко, това са седем физически планети, които са низшите Се-фироти на „Кабала“ и нашето тройно физическо Слънце – ние виждаме само отражението му – което е символизирано или по-скоро персонифицирано от Горната Триада или Сефиротния Венец.1

3 „Книгата Битие“, II, 7.

4 Supra, 1,172.

1 За потвърждение ние можем да се позовем на трудовете на Ориген, който казва, че „седемте управляващи даймони“ (гении или планетни управници) са; Михаил, Слънцето (подобен на лъва); вторият по ред – Бикът, Юпитер или Суриел и т.н,; и всички те, „Седмината на Присъствието“, са по същество Сефироти. Сефиротното дърво с дървото на божествените планети, както е дадено от Порфирий. или Дървото на Порфирий, както обикновено го наричат.

След това е добре отново да се посочи, че номерата, дадени на психическите принципи в диаграма I, изглеждат преобърнати, ако се сравнят с номерата на екзотеричните писания. Това е, защото номерата в тази връзка са напълно произволни – те се променят от всяка школа. Някои школи наброяват три, някои – четири, някои – шест, а други – седем, както постъпват всички буддистки езотерици. Както вече беше казано по-рано,2 от четиринайсети век езотеричната школа е била разделена на два отдела: единият за вътрешните лану, или висшите чела; другият – за външния кръг, или светските чела. В писмата, които е получил м-р Синет от един гуру, ясно е казано, че на него не може да бъде издадена истинската Езотерична доктрина, предавана само на приетите ученици от Вътрешния кръг. Числата и принципите не следват в редовна последователност като люспите на лука, а ученикът трябва сам да разработи за себе си подходящ номер за всеки от своите принципи, когато настъпи времето за практическото му обучение. Казаното no-горе ще наведе ученика на мисълта за необходимостта от познание за принципите по техните имена и присвоените им способности, независимо от каквато и да е система на номерация – по асоциация с техните съответни центрове на дейност, цветовете, звуците и т.н., докато те станат неделими.

2 Supra, I, 172.

Старият познат начин на броенето на принципите, даден в „Теософ“ и в ,.Езотеричен Буддизъм“, води до друго, видимо смущаващо противоречие, макар че в действителност такова тук няма. Принципите под номерата 3 и 2, т.е. Линга Шарира и Прана, или Джива, стоят в обратен ред в сравнение с реда, даден в диаграма I. Кратки размисли ще бъдат достатъчни, за да се обясни привидното разминаване между екзотеричната номерация и езотеричния ред, даден в диаграма I. Тъй като в диаграма I Линга Шарира е определена като носител на Прана, или Джива, а не по-високо, както се получава в екзотеричната номерация. Принципите не стоят един над друг и поради това не могат да бъдат взети в номерирана последователност; техният ред зависи от върховността и преобладаването на един или друг принцип и поради това той е различен при всеки човек.

Линга Шарира е двойник или протоплазмен прообраз на тялото, което е негово подобие. Именно в този смисъл в диаграма II тя е наречена родителка на физическото тяло, т.е. майка по зачатие от Прана, бащата. Тази идея е предадена в египетската митология чрез раждането на Хор, детето на Озирис и Изида, въпреки че подобно на всички свещени митове това има тройно духовно и седморно психофизично приложение, В заключение ще отбележим, че строго казано, като жизнен принцип Прана не може да има номер, тъй като тя насища всички останали принципи или целия човек. Поради това е напълно естествено всеки номер от седемте да е екзотерично приложим към Прана-Джива, така както езотерично е приложим към аурното тяло. Както е показал Питагор, Космосът не е бил създаден чрез или с помощта на числата, а геометрично, т.е. следвайки пропорциите на числата.

За тези, които не са запознати с екзотеричните астрологични свойства и с приписваните на практика на планетните тела, ще бъде полезно, ако ги дадем тук, подобно на диаграма II, във връзка с тяхното господство над човешкото тяло, цветовете, металите и т.н. и в същото време обясним защо истинската езотерична философия се разминава с тези астрологични твърдения.

Планети Дни Метали Части на тялото Цветове

Сатурн Събота Олово Дясно ухо, колена Черен1

и костна система

Юпитер Четвъртък Калай Ляво ухо, бедра, стъпала Пурпурен2

и артериална система

Марс Вторник Желязо Чело и нос, череп, полова Червен

функция и мускулна система

Слънце Неделя Злато Дясно око, сърце и Оранжев1

жизнените центрове

Венера Петък Мед Брадичка и бузи, и Жълт2

жизнените центрове

Меркурий Сряда Живак Уста, ръце, коремни Тъмносив със син вътрешности и нервна отблясък или

система кремав3

Луна Понеделник Сребро Гърди, ляво око, Бял4

течностната система,

слюнката, лимфата и т.н.

1 Езотерично – зелен, тъй като черният липсва в призмения лъч.

2 Езотерично – светлосив (light blие). Като цвят пурпурното е съединение на червено и синьо (blue) и в източния окултизъм синьото представлява духовната същност на пурпурния цвят, докато червеният е неговата материална основа. В действителност окултизмът прави Юпитер син, тъй като той е син на Сатурн, който е със зелен цвят, и светлосиньото като призмен цвят съдържа много зелено. Отново, в аурното тяло ще има много цветове на Низшия Манас, ако даденият човек е материален сладострастник, точно както в него би се съдържал много по-тъмен оттенък, ако Висшият Манас преобладава над Низшия.

1 Езотерично Слънцето не може да съответства на окото, носа или някой друг орган, тъй като то не е планета, а централна звезда, както е обяснено. То било прието за планета от астролозите на християнския период, които не са били посветени. Освен това истинският цвят на Слънцето е син и то изглежда жълто само вследствие на ефекта на абсорбция на изпаренията (главно метални) на неговата атмосфера. На нашата Земя всичко е Майа.

3 Езотерично – индиго или тъмносин (dark blue), който е допълнение на жълтия в призмата. Жълтият е прост или първичен цвят. Тъй като Манасът е двоен по своята природа – както и неговият небесен символ, планетата Венера, която едновременно е и утринна, и вечерна звезда – разликата между Висшия и Низшия принцип на Манас, чиято същност е произлязла от Йерархията, управляваща Венера, е обозначена с тъмносин и зелен. Зеленият, низшият Манас, напомня светлината на слънчевия спектър между жълтото и тъмносиньото. Висшия Духовен Манас, индигото – това е интензифицираният цвят на небето, за да се посочи влечението на Манаса нагоре към Буддхи, или небесната Духовна Душа. Този цвят се получава от indigofera tinctoria, растение, притежаващо най-висши окултни свойства в Индия, често прилагано в Бялата Магия и окултно свързано с медта. Това се вижда от факта, че това растение приема меден блясък, особено ако бъде потъркано в някое твърдо вещество. Друго свойство на този оцветител е това, че той не се разтваря във водата и дори в ефира, тъй като е по-лек от всички известни течности. Никой символ на Изтока не е бил приеман без логична и нагледно доказвана причина. Поради това източните символолози от най-далечни времена свързвали духовния и животинския ум на човека: единият с тъмносиньото (нютоновото индиго) или чисто синьото, свободно от зеленото, другият – с чисто зеленото.

3 Езотерично – жълт, тъй като цветът на Слънцето е оранжев и Меркурий сега е най-близо до Слънцето по разстояние, както и по цвят. Планетата, на която Слънцето е заместител, е била още по-близо до Слънцето, отколкото сега е Меркурий, и е била една от най-съкровените и висши планети. Казано е, че тя е станала невидима към края на третата раса.

4 Езотерично – виолетов, вероятно защото виолетовият е цвят, приеман от слънчевия лъч, преминал през много тънка сребърна пластинка, а също защото Луната свети към Земята със светлина, заимствана от Слънцето, също както човешкото тяло свети с качества, заимствани от неговия двойник – въздушния човек. Също както астралната сянка започва серията на човешките принципи на земен план, чак до низшия животински Манас, така виолетовият лъч започва серията на призмените цветове от края нагоре до зеления, като при това и двата са – единият като принцип, другият като цвят – най-пречупваните от всички принципи и цветове. Освен това, същата тази велика окултна тайна е свързана с всички съответствия както на небесните, така и на земните тела, цветове и звуци. Ако се изразим по-ясно, съществува същият закон за връзка между Луната и Земята, астралното и живото тяло на човека, както между виолетовия край на призматичния спектър и индигото и синьото. Но за това скоро ще кажем повече.


  

Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 183

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229

Направи своя избор
Напред