За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 146

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

РАЗДЕЛ XXXIX

ЦИКЛИ И АВАТАРИ

Ние вече обърнахме внимание на фактите, че записът за живота на Спасителя на Света е емблематичен и трябва да се чете в неговото мистично значение и че цифрите 432 имат космично еволюционно значение. Ние смятаме, че тези два факта проливат светлина върху произхода на екзотеричната християнска религия и проясняват много от мрака, който обвива нейното начало. Тъй като, нима не е ясно, че имената и дейците в синоптичните Евангелия и в Евангелието на св. Йоан не са исторически? Нима не е очевидно, че съставителите на жизнеописанието на Христос – желаейки да покажат, че раждането на техния Учител е било космично, астрономично и пророчески предопределено събитие – са се опитвали да го съгласуват с края на съкровения цикъл, 4320? Когато фактите се съпоставят детайлно, това им съответства толкова малко, колкото и другият цикъл от „трийсет и три слънчеви години, седем месеца и седем дни“, също изтъкнат като потвърждение на тази претенция, слънчево-лунен цикъл, в който Слънцето за сметка на Луната печели една слънчева година. Съчетаването на тези три цифри 4, 3, 2 с цифрите съгласно съответния цикъл в Манвантарата е било и е предимно индуско. То остава тайна, дори независимо от това, че някои от неговите значителни черти са разкрити. То се отнася например до Пралая на расите в тяхното периодично разтваряне, преди което специален Аватар трябва да се спусне и въплъти на земята. Тези цифри са били усвоени от всички древни народи, като народите на Халдея и Египет, а преди тях били използвани при атлантите. Очевидно някои от по-учените сред ранните отци на църквата, които, бидейки все още езичници, са се ровили в тайните на храмовете, са знаели, че тези цифри имат отношение към аватарната или месианската тайна и са се опитвали да приложат цикъла към раждането на своя Месия; това не им се е удало, тъй като въпросните цифри се отнасят към съответните завършеци на коренните раси, а не към определена личност. Освен това, при лошо насочените им усилия се е получила грешка от пет години. Възможно ли е, ако техните претенции за важността и всемирността на това събитие са били правилни, да се позволи на такава съществена грешка да се промъкне в хронологичното изчисление, предопределено от самия Бог и начертано от неговия пръст в небесата? И още – какво биха правили езическите и дори еврейските посветени, ако тези претенции по отношение на Исус бяха правилни? Могли ли са те, пазители на ключа към съкровените цикли и Аватари, наследници на цялата арийска, египетска и халдейска мъдрост, да не познаят своя велик „Въплътен Бог“, единен с Йехова,1 своя Спасител на последните дни, този, когото все още очакват всички народи на Азия като свой Калки Аватара, Майтрея Будда, Сосиоша, Месия и т.н.?

1 На 1326 места от „Новия Завет“, където се споменава думата „Бог“, нищо не посочва, че в Бога се съдържат повече същества от един Бог. Напротив, на 17 места Бог се нарича единствен Бог. Местата, където Отецът се нарича така, са само 320. На 105 места към Бога се обръщат със звучни титли. На 90 места всички молитви и благодарности са адресирани към Отеца; 300 пъти в „Новия Завет“ се обявява, че Синът е по-долу от Отеца; 85 пъти Исус се нарича „Син Човешки“; 70 пъти го наричат човек. В Библията няма нито едно място, където да е казано, че Бог съдържа в себе си три различни Същества или Личности и все пак представлява едно Същество или Лице – „Лекции в Швеция“ на д-р Карл фон Бергон.

Простата тайна се съдържа в следното: има цикли вътре в по-големи цикли и всички те се съдържат в една Калпа от 4 320 000 години. Именно в края на този цикъл очакват Калки Аватара – Аватарът, чието име и характерни черти представляват тайна; Той ще се появи от Шамбала, „Града на Боговете“, който за някои народи се намира на запад, за други на изток, а за трети – на север или юг. И това е причината, че – започвайки от индуските Риши, та до Вергилий, от Зороастър до най-последната сибила – всички, от времето на началото на петата раса, са пророкували, възпявали и обещавали циклично завръщане на Девата – съзвездието Дева – и раждането на божественото дете, което трябва да върне на нашата земя Златния Век.

Никой, колкото и да е фанатичен, не притежава толкова голяма наглост да твърди, че християнската ера е върнала на хората Златния Век – оттогава Девата наистина е навлязла във Везни. Хайде да проследим, възможно по-накратко, християнските традиции до техния оригинален източник.

Преди всичко те разкриват в няколко изречения от Вергилий пряко пророчество за раждането на Христос. Но в това пророчество е невъзможно да се открият някакви черти на днешния век. В знаменитата четвърта еклога, половин столетие преди нашата ера, Полио моли музите на Сицилия да му пеят за великите събития.

„Настанала е сега последната ера на песента Кумеанска и голям ред от векове (този ред, който отново и отново се повтаря в хода на нашето световно въртене) започва отново. Завръща се Девата на Звездите и царството на Сатурн отново се обновява. Сега ново потомство се спуска от небесните сфери. Целомъдрена Луцина, усмихни се благосклонно на момчето-младенец, който ще доведе докрай днешния Век на Желязото1 и ще установи по целия свят Века на Златото... Той ще раздели живота на Боговете и ще види герои, намиращи се в обществото на Боговете, и сам ще бъде видян от тях и целия миролюбив свят... След това стадата няма да има нужда да се страхуват от огромния лъв, змеят също ще умре и лъжливото растение на отровата ще загине. Ела, скъпо дете на Боговете, велик потомък на Юпитер!... Това време е близко. Виж – земята се тресе, приветствайки със своето кълбо теб – и сушата, и мopemama, и величествените небеса.“2

1 Кали Юга, Черният или Железен Век.

2 Вергилий, „Еклоги“, IV.

Именно в тези няколко изречения, наречени „Сибилини пророчества за пришествието на Христа“, неговите последователи днес виждат пряко предсказание на това събитие. А сега, кой ще се осмели да твърди, че от времето на раждането на Христос или от времето на установяването на така наречената християнска религия някаква част от горните цитати може да се представи за пророческа? Дали е завършил досега „Последният Век“ – Векът на желязото, или Кали Юга? Точно обратното, тъй като той се проявява в пълната си сила точно сега – не само защото индусите употребяват това наименование, а по всеобщ личен опит. Къде е тази „нова раса, която се е спуснала от небесните сфери“? Била ли е това расата, която е излязла от езичеството и е преминала в християнството? Или това е нашата днешна раса с народите, винаги нажежени до червено за сражение, ревниви и завистливи, готови да се нахвърлят един срещу друг, проявявайки такава взаимна ненавист, от която биха се изчервили от срам кучетата и котките – народи, винаги лъжещи се и мамещи се помежду си? Нима нашият век е този обещан „Златен Век“, в който няма вече нито змийска отрова, нито смъртоносни растения и където всички ние живеем в безопасност под ласкавата власт на богоизбраните управници? И най-развинтената фантазия на наркомана едва ли е способна да създаде по-несъответстващо описание, ако то трябва да се приложи към нашия или към който и да е век от първата година на нашата ера. Какво да кажем за взаимното избиване между сектите, на християните – от езичниците, и на езичниците и еретиците – от християните; ужасите на средните векове и инквизицията; Наполеон с неговите времена на „въоръжен свят“ в най-добрия случай, а в най-лошия – потоците от кръв, пролети за господството над акрите земя и шепата езичници; милионите въоръжени войници, готови за битка; дипломатическият корпус, играещ ролите на Каин и Юда; и наместо „ласкава власт на божествен управник“ цари всеобща макар и непризната власт на Цезаризма, „сили“ наместо „права“ и като следствие от това – поява на анархисти, социалисти, подпалвачи и разрушители от всякакъв вид?

Както виждаме, Сибилското пророчество и вдъхновената поезия на Вергилий остават по всички точки неизпълнени.

„От узрели хлебни класове жълтеят полетата“; но такива те са били и преди нашата ера“, „и червеникави гроздови чепки ще висят, по храстите на къпината, и медна роса ще (или може да) сълзи от грапавия дъб“; но досега това не е било. Ние трябва да търсим друго тълкуване. Какво е то? Сибилината пророчица говорела както са говорили хиляди други пророци, макар че малкото записи, които са оцелели, се отхвърлят от християните и невярващите и техните тълкувания се допускат и приемат само сред посветените. Сибила намеквала за циклите въобще и специално за великия цикъл. Да си припомним как Пураните потвърждават казаното no-горе и сред останалите – „Вишну Пурана“:

„Когато установеният ред, преподаван от Ведите и учрежденията на законите, почти изчезне и краят на Кали Юга („Железният век“ на Вергилий) бъде близък, аспектът на това божествено Същество, който съществува по силата на своята собствена духовна природа в характера на Брама и дори се явява началото и края (Алфата и Омегата)... ще слезе на земята; той ще бъде роден в семейството на Вишнуяшаса, изтъкнатият брамин от Шамбала..., надарен с осемте свръхчовешки сили. Чрез своята непобедима сила той ще унищожи... всички, чиито умове са посветени на враждата. Тогава той ще възстанови праведността на земята и умовете на тези, които ще живеят в края на (Кали) Века, ще се пробудят и ще станат прозрачни като кристал.1 Хората, които ще бъдат така преобразени по силата на това специално време, ще станат семената на човешките същества (Шишта, останали живи след бъдещия катаклизъм) и ще дадат рождение на раса, която ще следва законите на Крита (или Сатя) Юга (века на чистота или „Златния Век“). Тъй като е казано: „Когато Слънцето и Луната, и Тишя (астеризмите),2 и планетата Юпитер бъдат в един дом, тогава Векът на Крита (Златният) ще се върне“.3

1 Казано е, че в края на съществуването на нашата раса, чрез страдания и недоволство хората ще станат по-духовни. Ясновидството ще стане общо притежание. Ние ще се приближим към духовното състояние на третата и втората раса.

2 Вж. том, I, книга 2, стр. 106 на дадения труд, където това място е представено малко по-различно. – бел. прев.

3 „Вишну Пурана“, IV. XXIV, 228, прев. Уилсън.

Астрономичните цикли на индусите – тези, които са се преподавали публично – били разбрани достатъчно добре, но езотеричното им значение и приложение към трансцеденталните обекти, свързани с тях, винаги е оставало само мъртва буква. Количеството на циклите е било огромно; то се простирало от цикъла на Маха Юга, от 4320000 години, до малките седем и петгодишни цикли, като при това последните са се състояли от пет години, наричани съответно самватсара, париватсара, идватсара, ануватсара и ватсара; всеки е притежавал съкровени атрибути или свойства, прикрепени към тях. Вридхагарга дава тяхното описание в трактата, който сега е собственост на един Трансхималайски Матхама (или храм); в него е описана връзката между този петгодишен цикъл и Брихаспати цикъла, основан на съчетанието на Слънцето и Луната във всяка шейсета година: цикъл дотолкова тайнствен, доколкото и значителен за националните събития въобще и за арийския народ на индусите в частност.


  

Тайната доктрина Том 3 ЕЗОТЕРИКА, част 146

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229

Направи своя избор
Напред