За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН РЕЧНИК, част 65

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Младост

Като станете на 100 години, ще почнете да преповтаряте всички ваши минали глупости, защото старите хора не се занимават с нищо друго, освен с колелото на своя живот, както онзи кон, който прекарва колелото в градината. Старият човек все казва: “Едно време, като бях млад, тъй беше, иначе беше”. Не, никакъв смисъл няма в преповтарянето на живота. Вие и без да мислите, без да искате по-скоро да израстете, ще растете. Приятното в живота е да растеш, без да мислиш за това; да ставаш добър, без да мислиш, че си станал добър, но всеки момент да използваш благоприятните условия.

Младият извира, възрастният тече, старият се влива.

Младият се ражда, възрастният расте, старият умира.

Думата “умира” има две значения; у-ми-ра, значи, отива в друг свят, по-високо се качва, не се занимава вече с обикновени работи – счита ги детински. Умрял човек е тоя, който гледа от горе. Под “умрял” не разбирам заровен в земята. Заровеният не е умрял човек.

Младият пее, възрастният работи, старият пари събира.

Младият цъфти и връзва, възрастният зрее, старият плодове продава.

Младият на майка си пее, възрастният я утешава, старият я прославя.

Младият е Любов, възрастният – истина, старият – мъдрост.

Любовта дава, истината разпределя, мъдростта огражда.

Вие сега тъкмо сте хора да учите. Някои от вас сте на 40 – 45 години и казвате: “Остаряхме”. Аз не се лъжа, на стари хора не вярвам, те се преструват. Когато не искат да плащат дълговете си, минават за стари, краката им не държат, това не могат да направят, онова не могат да направят. Не може така. Стар човек е оня, който е на възраст пет-шест милиона години, като Витоша. Тя е на пет милиона години и е млада мома, готви се за женитба. Млада е още, не е женена. Някои от вас сега са на 45 години, а още на 20-ата година се ожениха. Витоша още не е женена, минава за млада, красива мома, а вие на 20 години се оженихте. Казвате: “Хайде да свършим и тая работа”. Да се ожени човек, това е най-важната служба, която може да приеме.

Докато човек е здрав, лесно се разрешават въпросите, но като заболееш и се молиш и не знаеш дали ще оздравееш, тогава? По някой път мислим, че Господ ни слуша. Я се помолете да не остареете! Можете да се молите колкото искате, но няма да бъдете млади като децата. Вие сте повярвали в едно нещо, което не съществува. Старост в света не съществува. Тогава под “стар” какво да разбираме? Всеки, който заболее, е стар.

Всякога, когато човек се събере с хора, които стоят умствено или духовно по-ниско от него, той остарява. За да се подмладите, дружете с хора, които стоят по-високо от вас.

Остаряването ето как идва: не мога, не мога, остарял съм, стар съм, грозен съм. Така постоянно затягаш спирачките, докато краката престанат да се движат и постепенно човек остарява.

Умът произвежда хормони, сърцето – също. Хормонът на мисълта и хормонът на чувството като се съединят в щитовидната жлеза образуват една нова клетка. Ако знаете как и къде да поставите тази клетка, ще се подмладите. Като знаете как да вкарате повече кръв в мозъка си, вие ще се подмладите.

Остаряват хората, защото не знаят как да хранят мозъка си, т.е. не знаят как да мислят. Понеже мисълта на хората е много еднообразна, в мозъка не може да нахлува много кръв. И затова остаряват. Като само се безпокои, а не мисли, кръвта отива на друго място, а не в мозъка, и човек остарява. Човек чувства нещата със симпатичната нервна система, вследствие на което се развива неговият стомашен мозък. Но не е все едно дали се развива главният, или стомашният мозък.

Когато човек престане да се движи, у него се събират утайки, в които няма живот. Почват да му внушават, че е остарял, после и той сам си внушава това. Когато ти внушават, че си остарял, запуши си ушите и не слушай какво ти се говори. Казвай: “Не разбирам”. Като дойде до старостта – памук в ушите!

Ние остаряваме, защото не разбираме дълбоките причини, чрез които се гради материята.

На какво се дължи нашето остаряване? Желязото в нас е ръждясало, златото е изчезнало, фосфорът е изчезнал и мисълта е престанала да действа.

Ако работиш повече, отколкото трябва, ти сам нарушаваш хармонията на своето тяло. Остарява човек, защото харчи повече енергия, отколкото приема, разточителен е в мисловно, сърдечно и физическо отношение.

Не трябва да нарушаваш равновесието в себе си. Капиталът, който имаш в себе си, не трябва да го докосваш. Можеш да даваш от лихвите, но капиталът всякога трябва да остава една и съща величина.

На какво се дължи остаряването? На пресилена работа, на образуване на сложни съединения, които се натрупват в тъканите, без да може организмът да ги усвои.

Старите хора в света са Божествени съкровищници. Те са съкровищници на Божествените придобивки. Светът е създаден за младите. Ако не станете като малките деца, не можете да влезете в Царството небесно. Като малки деца трябва да се учите. Пазете младостта, защото тя е едно Божествено качество. Не мислете за старостта. Когато забележите признаците на остаряване, кажете: “Ние остаряхме, за да се подмладим отново. Следващия път ще бъдем по-млади, отколкото бяхме сега.” Ако вие вечер, когато си лягате, кажете: “Аз утре ще се подмладя”, и това повтаряте всяка вечер, какво ще изгубите? Нищо няма да изгубите, ще спечелите. А вие всяка вечер при лягане казвате: “Остаряхме”. Мине една година, втора, трета, четвърта, двадесет, четиридесет, петдесет, шестдесет години все това – остаряхме. Деветдесет години минат, вече за другия свят се готвите и пак това повтаряте. А другият свят, за който вие се готвите, е свят за подмладяване. Като идете в оня свят, ще видите все стари хора, които седят и чакат да ги приемат.

Миналото е на старите, бъдещето е на младите, а настоящето е на учениците, които разбират истината в света. Ще ми разправят как живял едно време дядо ми. Туй е философия на старите баби. Дотогава, докато човек се учи и придобива, той, колкото и да е стар, ще живее. Престанеш ли да събираш туй богатство в себе си, ти остаряваш. Старостта не е нищо друго, освен процес, при който нищо не те интересува. В дома си не намираш смисъл, в жена си, в дъщеря си не намираш смисъл, в приятеля си не намираш смисъл, навсякъде всичко ти се вижда безсмислено, никаква деятелност не те интересува и най-после започват да се атрофират всичките ти органи.

Щом започнете да се дразните от малките неща, вие сте влезли вече в старостта. За да не остарявате, не се дразнете.

Младостта е едно Божествено благо. Старите хора с белите бради и коси, с бръчките, с немощта си са карикатури на природата. Младото е изявеното, красивото, пъргавото с хубавите линии, чело, лице, очи, нос, от което лъха нещо свежо и хубаво. От ангелите, Божиите служители, излиза нещо хубаво. Ние сме остарели преждевременно. Те са на милиони години и не са остарели, а ние на 10, 20, 60 години вече сме стари. Не бива да остаряваме така скоро.

Има нещо, което организира нашата Любов; новите фази на Любовта, а не старата Любов. Има нещо ново, което сега организира. То е подмладяването. Подмладяването е закон за организиране. Остаряването е закон на детронирането. Нещата са нагласени. Старите са разгласени, пък трябва да се нагласят. Един казва – остарях, друг казва – остарях. Онези, които са остарели, значи не са имали хубави условия. Онези, които казват “остарях”, значи не са мислили.

Остаряването се дължи на силни преживявания, на чувствата. Чувствата състаряват човека. Светлите мисли подмладяват.

Остарели сте, понеже сте взели известни идеи, които нямат никакво отношение към вас.

Кога хората почват да се прегърбват – когато остаряват. А старите хора съвсем се прегърбват. У младия, който се ражда прегърбен, има желание да се изправи. А у стария има обратен процес. Той си казва: “Остарях, остарях, остарях”. И се навежда, навежда. Детето казва: “Млад съм” и почва да се изправя. Това дете действа по законите на внушението на Божествения свят. Докато в тебе действа Божественото, ти си млад. Когато ти не се подчиняваш на Божественото, остаряваш. Остаряването е човешки процес. Като напуснеш Бога, ти си недоволен. Недоволен си от човешки работи. В Бога няма недоволство. Той е от всички доволен. Щом си с Него, ще бъдеш доволен от всичко. Щом не си с Него, ще бъдеш недоволен.

Никога не дръжте в ума си отрицателна енергия. Например някой ти казва: “Аз не съм много надарен. Нямам много големи дарби, с обикновени таланти съм, минал съм възрастта. За някое друго съществуване ставам.” В това няма никаква философия. Ти на колко си години? Че си бил на 20 – 30 години, възраст ли е това? 30 – 36 години, това са три юпитеровски години. Ако отидеш на по-далечните планети, няма даже да имаш и една година. А пък ако отидеш на Слънцето, което прави едно завъртане по своята орбита за 20 милиона години, на колко години си тогава? Слънцето, като се завърти за 20 милиона години, имаме една слънчева година. На Слънцето хората трябва да живеят много дълъг живот. Ние мислим, че 20 милиона години е грамадно нещо. Да не ви спъват годините, та да мислите, че сте остарели. В старостта има известни възможности, които в младостта ги няма. В младостта има известни възможности, които в старостта ги няма. Когато си млад, прави това, което възрастта изисква. И когато си стар, прави това, което възрастта изисква. И когато си стар, не мисли, че си остарял и че трябва да отидеш в другия свят. Ти и на стари години можеш да правиш чудеса!

Забелязал съм, че когато някой започне да остарява, изгубва смисъла на живота. Защото в старостта той се огъва. Старият човек се огъва към земята. Докато е млад, неговият материализъм е външен, а пък като започне да остарява, външно е идеалист, но отвътре е материалист. Това е голямото нещастие на старите хора. Той започва да се страхува. Парите и всичко друго държи във възел. Младият е материалист, но дава, щедър е. Има упование в себе си. А пък старият – не. Та мнозина сте попаднали в линията на вътрешния материализъм. Има едно външно безверие, но има и вътрешно безверие. Има едно външно безлюбие, но има и едно вътрешно безлюбие.

Младостта е тази част от живота, в която вие влагате вашия капитал. В старостта вие се ползвате от придобивките на този капитал. Това е знанието. Това са вашите придобивки. Аз считам, че на младини човек влага капитала си, а на старини събира приходите. Той е банка. Сега на младостта дават друго съдържание. Искат да правят отчет. Какъв отчет ще правиш, когато нищо не е вложено? Най-първо трябва да вложиш, да приложиш. След туй прилагане, на стари години ще се направи отчет. Влагане и събиране трябва. Не може да събираш, ако не си вложил. Най-първо трябва да вложите нещо в умствения свят, след това ще вложите в духовния свят, а трябва да вложите нещо и във физическия свят. Туй трябва да бъде една мощна сила. Младият трябва да има сила да вложи. Той трябва да посее нещо някъде. След време ще събира плодовете. Тогава само животът е нормален.

Каква е разликата между младия и стария човек? Младият винаги е малък, старият е винаги голям. Младият е семка, старият е дърво. Младият човек е цвят, старият е плод. Старият умира, младият оживява. Младият се подмладява, старият остарява. Тогава как ще определите какво е младостта и какво старостта? Младостта е едно качество и старостта е едно качество. Вие нито от младостта можете да се избавите, нито от старостта. То е смешно. Вие искате винаги да бъдете млади. Ако бъдете само цвят, без да станете плод, да завържете семка, какъв ще бъде вашият живот? Един цвят, който окапва, безплоден цвят. Младият, който не може да остарее, е един безплоден цвят.

Питам: тогава къде е смисълът? Според природните закони без смисъл животът е невъзможен. Младият е началото на живота, старият е краят. Следователно ти като млад започваш да живееш, а като стар свършваш. Младият казва, че старият е глупак. Старият пък казва на младия, че той е глупак. Тогава и старите са глупци, и младите са глупци. Може да трансформираш мисълта. И старият, и младият са мъдреци. Какъвто е младият, такъв е и старият. Какъвто е старият, такъв е и младият. Аз ви слушам понякога да казвате: “Той е стар човек, глупав”. Щом кажеш на стария човек, че е глупав, и ти си подобен нему.

Ако старият не може да се подмлади и ако младият не може да остарее, и двамата са глупаци. При остаряването се носи по-голям товар, ще помагате повече на хората.

Младият е цъфнала череша, възможностите на плода са скрити в него, а старият е узряла череша – плодовете са реализирани. Младият ще го помиришеш, старият ще го вкусиш.

Всичко онова, което Бог е създал, има своя смисъл. Трябва да се учите. На младите, докато станат възрастни, главите им са черни, а щом остареят, побеляват. Какъв е смисълът на белите и на черните коси? Защо побелява главата? Най-първо имаш коса с черен цвят, за да се научиш да събираш. Чашата има черен цвят, изпразнената чаша като се обърне надолу е бяла. Старостта е наука да раздаваш, тя е щедрост. Вие, които сте остарели, казвате: “Побеля ни главата, но няма какво да раздаваме”. Аз правя заключението: на млади години не сте събирали, затова сега няма какво да раздавате.

Какво е предназначението на стария човек? Да раздава. Какво е предназначението на възрастния? Постоянно да събира. В своето сърце събираме хубавите желания, в ума си раздаваме тия желания, които се превръщат в една изработена мисъл, която ние можем в една поетическа или религиозна форма да я раздадем. Има начини за раздаване на мисли.

В света има много малко стари хора. В небето има 24 старци. То не е за всяка уста попара. Казвате: “Остаряхме”. Не е за вас старостта. За вас може би трябва да минат няколко хиляди, няколко милиона години, за да остареете. Това е един интензивен живот; едва след няколко милиона години ще придобиете някои от чертите на старостта.

Сега младите се извиняват, че са неопитни, а старите – че са нервни. Господ никого не извинява, нито младите, нито старите. Които влязат в училището, трябва да се учат. Ако си стар и имаш съзнанието, че си стар, това е дисхармония. Ако мислиш, че си млад, и това е дисхармония. Щом помислиш, че си стар, това значи, че един ден ще се подмладиш. Ако мислиш, че си млад, това значи, че един ден ще остарееш. Това значи да подхвърляш една топка и да си играеш – млад – стар, млад – стар. А какво е млад и стар в музиката? Началото на музиката е младостта, а краят на музиката – старостта, т.е. младият е в началото, а старият – в края. Как разбираме музиката? Когато остарее музикантът, не го посрещат с ръкопляскане. Щом завърши концерта, всички се възхищават, публиката ръкопляска – “бис, бис”, да се повтори. Започват от началото да свирят. Значи няколко пъти може да остарее и да се подмлади човек, това е схващане в музикално отношение. Няма старост, както вие мислите. И в този смисъл в музиката под “млад човек” се подразбира човек, достигнал разцвета на своята възраст, а когато той развие до най-висока степен всички свои чувства и способности, това е старост. Тогава той е най-силен, най-мощен. А най-силното, най-мощното извън музиката го разбираме като най-старо, най-неспособно и казваме: “Стар човек!” Та щом влезете в хармонията, ще измените вашите схващания.

От 50 до 120 години работата е най-полезна и плодотворна, това е работа за вашето повдигане и за повдигането на цялото човечество.

Остаряването е остаряване по отношение на тялото, но по отношение на човешкия ум е подмладяване.

Ако сте остарели и сте станали добри, добре е. Ако сте остарели и сте станали умни, добре е. Ако сте остарели и силни сте станали, добре е. Но ако сте остарели и не сте станали умни, добри, силни, за какво ви е тази старост?

Шестдесет години – това е зенитът, върхът. Истинската работа започва от шестдесет години нататък.

Вечер не трябва да лягате, докато не отправите слънчевата енергия към центъра на Земята и от центъра на Земята не вземете земни енергии.

Сутрин ще направите обратно – всички земни енергии ще ги отправите към Слънцето и от него да възприемете слънчеви енергии. Дълголетието се дължи на тези методи. Някои мислят, че като ядат кисело мляко и чесън, ще продължат живота си. Това аз не го приемам. Млякото е полезна храна, но когато кравите са здрави. На белодробни болни да се дава козе мляко, защото козите не боледуват белодробно.

Човек, който знае как да се храни, живее дълъг живот – 100, 120, 130 години.

Адам, който знаеше закона, живя 900 години. След това животът почна да се съкращава, защото хората вече съгрешаваха и се хранеха с месна храна.

Престанете да мислите, че сте стари. 85-годишен бил някой и се смята за стар. Че какво са 85 години за космоса? Вие сте едно бебче още. Животът е вечно подмладяване. Ще отивате в Божествената работилница, ще се подмладявате, тук ще остарявате, пак ще се подмладявате и така няколко пъти, докато сами се научите да се подмладявате.

Дружете с хора оптимисти, с хора, които знаят да обичат.

Да се самоосъжда човек, това е остаряване, а да се поправя – това е подмладяване.

Искате ли да се подмладите, ще трябва да се откажете от гнева, роптанието, недоволството.

Мнозина казват: “Остаряхме, не знаем вече какво да правим”. Има едно бюро, което купува старостта. Който се чувства стар, да продаде старостта си. Който колкото години иска, може да ги продаде. Само така ще забогатее. Който иска да се подмлади, трябва да плаща. Значи, старият може да продаде няколко години, да стане млад. Като продава годините си, плащат му, като се подмладява, той плаща. Старият поумнява благодарение на младия. Старият работи за обновяване на човечеството. Младият работи за поумняване на стария. Обновяването и поумняването са два процеса, които взаимно се преплитат. Обновявайте се и поумнявайте! Това е задачата на всеки човек.

Разбирайте природата не както аз я разбирам, но както трябва вие да я разбирате. Не онова, което влезе в моите уста, но онова, което влезе във вашите уста. Не онова, което излиза от моите уста, но онова, което излиза от вашите уста. Не онова, което влиза в моите очи, но онова, което влиза във вашите очи. Не онова, което моята ръка може да направи за мен, но онова, което вашата ръка може да направи за вас. Това са основни работи, които трябва да спазвате. Новото седи в това, че всяко едно движение, всяко едно чувство, всяка една мисъл да бъде като една нишка, която придава и е нишка на освобождение. Там е подмладяването.

Използвайте закона за подмладяването. Сега сте остарели преждевременно, приличате на актьори на сцената, на които турят изкуствени бради. Той е млад човек, но като му турят брада, мустаци, дълги коси, прегърби се, напълно му подхожда да играе ролята на стар човек. А той съвсем не е стар. Като свърши представлението, хвърли брадата и мустаците, подмлади се. Докато изпълнява ролята си в продължение на 2–3 часа е стар, но след свършването приема своя образ. Ако някой от вас иска да стане стар, аз мога да го направя, а мога и стария да подмладя.

Казвам: радвайте се. Когато четете един поет, радвайте се на неговата поезия. Когато четете един философ, радвайте се на неговата философия. Когато срещнете един готвач, който знае хубаво да готви, радвайте се на онова, което е сготвил. На художника, на инженера, на музиканта, радвайте се. Всеки от тях има в себе си скрита разумна енергия, която природата е вложила във всяко едно същество, защото иска всички нейни дела да бъдат завършени. Следователно участвайте и вие в делата на природата. Радвайте се на онова, което тя твори, и се учете от нея. Не искайте преждевременно да изместите природата в себе си и да заемете нейното място. Когато я заместите, вие ще остареете. Всички хора, които са заместили природата, са остарели.

Не дръжте нито своите, нито чуждите погрешки в ума си – това е един метод за подмладяване.

Човек остарява от леност, а се подмладява от учене и работа.

Майката и бащата могат да се подмладят, ако децата им ги обичат.

Щом престанат хората да те обичат, ти остаряваш. За да се подмладиш, ти обикни.

За да не остарява, човек трябва постоянно нещо да работи, да не стои нито миг без работа.

За да се подмладите, трябва да знаете как да учите и как да служите.

Започни да служиш на ближните съзнателно и с Любов. Ето един от законите за подмладяването.

Ако се прокарат през човека от 10 000 до 50 000 волта електричество, всички болести у него ще изчезнат, лицето му ще се освежи и подмлади. Страстите като огън разрушават и тялото, и душата, а не електрическият ток. Високият волтаж пречиства и обновява.

Човек, който иска да учи, всякога се подмладява. Човек, който има Бога в себе си, се подмладява.

Жалко е, когато човек не може да събуди в себе си никаква хубава мисъл. Жалко е, когато у него не могат да се явят красиви подтици. Защо? Защото няма външни стимули. Момъкът се въодушевява от някоя млада мома и може да пише. Старият не се въодушевява от младата мома и не може да пише. Старият се въодушевява от идеята за Бога и пише. Младият не се въодушевява от тази идея, не може да пише. Забелязано е, че когато поетите остаряват, те започват да пишат за Бога. Да мислиш за Бога, и това е любовна работа. Когато старият започне да мисли за Бога, той вече се подмладява. Ето защо, иска ли човек да се подмлади, той трябва да намери такъв обект за мисълта си, който да не остарява.

В човека има неща, които никога не съхнат и никога не окапват. Те остават в човека от младини до старини. Външно човек може да остарее, да побелее, но вътрешно той остава малко дете. Следователно дръж се за това, което не остарява. Това, което остарява, дай на хората.

Една крива философия гласи, че младите мислели по един начин, а старите – по друг начин. В живота има място и за младите, и за старите. И младият трябва да живее. Не е лошо онова, което мисли младият. Не е лошо и онова, което мисли и старият. Лошото у стария е, че той не мисли като стар човек, и младият понякога не мисли като млад човек. Младият човек се отличава с една черта, която той всякога трябва да има: младият човек прилича на един извор, който постоянно извира и който не трябва да пресъхва. Младият трябва да бъде извор, който блика, а пък старият трябва да бъде като запалена свещ, която гори. Всеки ще отиде при извора, ще утоли жаждата си; всеки ще отиде при светлината да намери своя път в нощта. Като казваме, че обичаме старите хора, ние ги обичаме заради светлината. Тя ме интересува в стария човек, не неговото тяло, неговата брада. От тази брада един ден, като влезе в гроба, нищо няма да остане; и от лицето му нищо няма да остане. Благородството му къде ще намериш? Аз подразбирам онази светла, трезва мисъл на стария, която не умира. Аз подразбирам онази светла мисъл на младия, която не умира и е като жива вода. Когато правих своите изследвания, опити, аз съм срещал някои млади – като те погледне, внася живот, като те погледне, нещо благородно излиза. Някой път погледна някое дете, преждевременно остаряло. Много деца има остарели, те имат лица не на деца. То отсега е замислено как ще живее. Още е малко и казва: “Ти, мамо, ще ме ожениш ли?” То е на десет години и казва: “Ожени ме”.

Човек остарява, понеже в организма му престава да се влива енергия. В организма на младия става постоянно втичане на енергия от природата; който може да съгласува в себе си енергиите на втичането и изтичането, той може да се подмлади.

Остаряването е най-ужасната патология, това са микроби, мислите за старостта. Когато се заразят от тези микроби, хората остаряват. Те са като термитите, изяждат всичко свещено в човека, като оставят само кости от него.

Хората на чувствата остаряват по-бързо, отколкото хората на трезвата мисъл.

Който иска да продължи живота си, трябва да се въздържа. От какво? Първо от много ядене. Винаги ще оставаш малко гладен, да не си дояждаш. Така в организма остава известен запас от неизползвана енергия, която го обновява. Ако преяждаш, ти съкращаваш живота си. Освен това, като яде, човек трябва да бъде доволен от яденето. Значи, доволството продължава живота. Никога да не преяждаш и всякога да ядеш с благодарност и доволство – ето две правила за продължаване на живота.

Подмладяването е вътрешен психически процес. В мозъка и в симпатичната нервна система има особени жлези, с които човек не знае още да манипулира.

Съвременните учени не знаят още ролята на тези жлези. Един ден, като научат ролята им, те ще могат да ги използват съзнателно като средство за подмладяване.

В духовния свят старостта се определя от това, колко пъти човек се е прераждал на земята. Прераждал се е да кажем 500 пъти по 100 години – 50 хиляди години. Той е възрастен човек.


  

ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН РЕЧНИК, част 65

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148

Направи своя избор
Напред