За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Други книги със свободен достъп
ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН РЕЧНИК, част 133

Книга със свободен достъп за четене от онлайн книжарница "Астрала"

  

Цветове

И тъй, ефектът на цветовете зависи от техните вибрации. Колкото са по-висши вибрациите на даден цвят, толкова и резултатът е по-добър. Правете опити, за да чувствате вибрациите. Когато сте разгневен, когато имате отрицателни мисли, вдълбочете се в себе си, във вашата аура, и ще видите в този пояс около вас широки, черни резки. Тогава казвате: “Колко съм черен!” Човек може да вижда в аурата си трептенията на разните цветове. Висшите трептения, които идват от висшите светове, влизат в аурата ви и създават една приятна гледка, приятна картина, а тия, които идват от нисшите светове, създават нисши настроения и придават тъмен цвят на аурата ви. Когато сте неразположени, трябва да знаете отде иде това неразположение и в кой цвят се намирате. Много пъти вие сте в дисхармония с тия висши, живи цветове. Ако сърцето ви не чувства правилно, вие сте в дисхармония с червения цвят. Ако сте в дисхармония с мислите си, жълтият цвят не може да ви изпрати своите висши трептения. Ако черният ви дроб е разстроен, вие не може да възприемете трептенията на зеления цвят. Много окултни ученици страдат по тази причина именно, че не могат да се хармонизират с цветовете.

Какъв е цветът на страха? Какъв става човек, като се уплаши? Той прибледнява, става жълт. Значи, страхът кара човека да мисли. Щом човек направи една погрешка, външно в него се предизвиква жълтият цвят. Значи, страхът се лекува само чрез жълтия цвят. Гневът с какво се лекува? С розовия цвят. Това показва, че тъмно-червеният цвят трябва да се превърне в розов или в син. Мислете за тия цветове. Тия вибрации ще предизвикат у вас едно успокояване и вие ще почнете да мислите, да разсъждавате. Кой цвят изпъква след розовия? В кого се влюбва розата? Когато човек се влюби, започва да мисли. Значи, след розовия цвят идва жълтият. Розовият и жълтият цвят си хармонират. Когато вие искате да излекувате известен недъг в себе си, прекарайте тия два цвята през ума си и те ще произведат един малък благоприятен резултат. Какво е съотношението между жълтия и синия цвят според вас? Кой е преобладаващият цвят сега на Земята? Зеленият. Ние сме потопени в зеления цвят, през него минаваме. Той е цветът на човешката индивидуалност, прави го самостоятелен.

Всеки цвят има органическо и психическо действие.

Чистият червен цвят произвежда оживотворяване, но ако се възприема нечист червен цвят, той произвежда дразнене в човека.

Чистият портокален цвят произвежда благородното индивидуализиране, а нечистият подхранва егоизма.

Чистият жълт цвят произвежда вътрешно равновесие на чувствата: уравновесяване, мир, тишина, спокойствие, а ако е приет в нечист вид, образува болезнено състояние – разни болести.

Чистият зелен цвят произвежда растене във всяко отношение: на мисли, на чувства, проявяване на благородни чувства и пр. А в нечист вид произвежда съхнене – и физическо, и психическо.

Синият цвят в голямо количество и в чист вид причинява подем, разширение на чувствата, проявяване на най-възвишени чувства в човека. А в малко количество и в неестествен вид произвежда противоположното: съмнение, безверие, обезверяване.

Тъмносиният цвят в чист вид произвежда твърдост, решителност, устойчивост в убеждение, в чувства. А в нечист вид – непостоянство.

Моравият цвят в чист вид произвежда сила на характера, а в нечист вид – малодушие.

Всяка мисъл произвежда особен цвят.

Срещате един човек и казвате, че е добър. Кое ви дава повод за това? Под какъв ъгъл на зрението виждате? Отде знаете, че е добър? Добрият човек има няколко черти, които изпъкват повече или по-малко. Като видите тия черти, познавате, че тоя човек е добър. Добрият човек проявява дейност. Доброто е като белия цвят. Как познавате белия цвят? По отражението на светлината. Белият цвят отразява напълно светлината. Черният цвят никак не я отразява. И доброто отразява напълно, затова е добро. Злото няма никакво отражение – черно е то. Доброто има свой цвят, милосърдието има своя цвят, правдата има свой цвят. Какви са цветовете на тия добродетели няма да кажа сега, но те си имат своя цвят. Ако правдата няма цвят, тя остава неразбрана. Цветът я прави достъпна за нас. Чрез цвета ние изучаваме нейните качества. Правдата поставя дисхармоничните неща на мястото им. Без правда в света щеше да има пълна анархия. Без добро нещата щяха да бъдат без съдържание.

Бялото и черното са резултати. Бялата риза може да я боядисаш черна. Черният цвят е основа на бояджийството. Той е основа, оттам започва изкуството, художеството. Художниците не могат без черния цвят. Като се разлага черният цвят, добиват се други цветове. Черноземът е много богата почва, а песъчливата е варовита, бедна. Ако в бялата пръст посееш жито, не става. Бялото е безплодно, черното е плодовито.

Как се е образувал носът? Действали са известни сили от мозъчните центрове, които са оформили издадеността. Затова носът се е образувал в тази част на човешката глава. За да се оформи външното ухо, умът е действал в тези части на главата. По този начин като изследвате, ще откриете, че от мозъка се излъчват радиовълни, които оформяват постоянно ушите. Вие виждате физическия човек. Истинския човек не виждате. Вие виждате само неговата деятелност. А ако сте ясновидец, може да видите каква енергия, каква светлина се излъчва от един добър човек. Ако сте ясновидец, ще видите как изглежда човек, който мисли. Каква особена светлина излиза от него. От него радиира енергия. Ако човек мисли върху някое изобретение за въоръжаване, от него излиза друга светлина с особен цвят. Един ясновидец ще види, че от главата на военния се излъчва червен цвят. Ученият излъчва жълт, златист цвят. Религиозният – синкав, а пък светията излъчва синя светлина. Ореол го обкръжава с мека светлина. По цветовете можете да определите характера на човека. Когато си неразположен, червен си. Когато мислиш или се занимаваш с музика – жълт, златист. Религиозният, филантропът, който мисли за доброто на хората, излъчва синя светлина. А пък когато дойдете до Божественото, тогава сте озарени от най-благоприятна светлина, това е цветът на духа и на душата. Духът и душата са облечени като два полюса на Божествената светлина, която е мека, приятна и носи живот в себе си.

От зелените лъчи на светлината зависи успехът и освежаването. От недоимъка на този цвят се ражда сиромашията, а от голямото изобилие на този цвят се развива безлюбието, егоизмът и скъперничеството.

Някой казва, че не може да обича. Това показва, че му липсва червената краска и затова този човек трябва да прави обливания с аленочервения цвят и да чете стихове от Евангелието, дадени в “Завета на цветните лъчи”.

Ако са ви нужни пари, приложете зелената краска, т.е. четене на съответните стихове и обливане с тази краска. За свежест, за благополучие, за растене използвайте този цвят.

За активизиране използвайте тъмночервената краска.

Физическото тяло е свързано с материята и то е ключът – чрез него ние сме в съприкосновението с физическия свят, с природата. Не влизайте в спор със своето тяло, каквото и да е то, бъдете благодарни за него.

На глупавия предложете работа с жълтата краска.

Светлочервената краска е на Любовта. Светлосинята краска е на духа и на истината.

Който е маловерен, нека предизвика синята краска, да се потопи в нея, за да махне маловерието.

С виолетовата краска се извършва спасението на човечеството. Тя е краска на силата, на волята, на благостта, благодатта, смирението.

Черният цвят означава почивка, отсъствие на човека.

Когато искате да излекувате известен недъг в себе си, прекарайте розовия и жълтия цвят през ума си.

Всички цветове са космически сили, които проникват целия Космос. Бог е светлина – Той е най-възвишеният светъл цвят, който включва всички други цветове, а всички други цветове са видоизменение на Божествената светлина.

Ако вие разбирате закона на светлината, вашите работи щяха да се оправят. Например виждате червен цвят. Ако го динамизирате да стане активен, да го почоплите като плод, ще потече от него благодатен сок, извор ще излезе. Но червеният цвят, ако дойде в дома ви, може да ви накара да плачете. Ако знаете как да го посрещнете, той ще бъде добър. Ако го разберете и използвате както трябва, той ще бъде добър. В него има такива и толкова трептения, че хората могат чрез него да се домогнат до безсмъртие. Червеният цвят има едни трептения, които аз наричам “ритмични трептения на безсмъртието”. Но трябва да знаете точно времето на тяхното възприемане. Тези животворни лъчи идват точно навреме. Дойдат ли тези лъчи на Слънцето, лъчите на безсмъртието, изложи се на тяхното въздействие. Понякога те произвеждат една обратна реакция и ти казваш: “Стига ми вече”. Не, точно тогава ще останеш. Напуснеш ли с една секунда по-рано, болестта остава. Или пък обратно: една секунда само да стоиш повече под въздействието на тези лъчи, болестта пак остава. Навреме и съзнанието ти да присъства. В даден случай, когато тези вълни действат, а ти мислиш за други странични работи, няма да ги възприемеш.

Цветовете са храна. Кръвта на човека не е боядисана, но храна има, съдържание има в нея. И в цветовете, и в музикалните тонове има храна.

Когато някой човек е груб, това показва, че има излишък от червения цвят в себе си, от неговата енергия, и той трябва да се освободи от нея. Безволието, малодушието е липсата на син цвят. От това гледище лошите хора имат най-голяма топлина, а по-малко светлина. Добрите хора, обратно – повече светлина, а по-малко топлина. Червеният цвят поглъща всичко в себе си.

Светлосиньото е живо, подвижно, прелива се в няколко цвята. Синият цвят е почва, в която се сеят някои чувства, главно религиозни. Синият цвят не може да се превърне в бял, понеже белият цвят не съдейства на растенето.

В синия цвят се посаждат семената на Божествените чувства, за да може те да растат, цвят и плод да дадат.

Чрез свойствата на червения цвят на светлината ние приемаме живота.

Чрез свойствата на портокаловия цвят придобиваме индивидуалност.

Чрез свойствата на жълтия цвят укрепва нашата мисъл.

Чрез зеления цвят придобиваме сила на растене.

Чрез синия – укрепва нашето сърце.

Чрез виолетовия – ставаме мощни, силни.

Силата идва от Бога. Здравето ще го добиете от светлината. Малокръвен сте. Обикнете червения цвят на светлината. Отделете ги тези лъчи от призмата и се лекувайте с тях. Ако сте се обезсърчили, ще се обливате със сините лъчи на светлината. Ако умът ви е в безизходица, отделете жълтия цвят и така направете, че да грейне в ума. Защото умът се храни със светлина. Ако не знаете да храните ума си със светлина, вие не можете да растете и да възраствате. Това и растенията го знаят.

Лъчите на светлината изобщо са едно незаменимо меню. Във вторник ще се храните с червения цвят, в сряда с жълтия, в четвъртък със светлосиния, в петък с тъмносиния и розовия, в събота с виолетовия и черния, в неделя с оранжевия, в понеделник със зеления до жълто-зелен цвят.

Белият цвят идва от небето. Всички останали цветове природата праща като подаръци. И ако хората знаеха как да употребяват тези подаръци, щяха да бъдат здрави, умни.

Хората днес носят червения цвят, без да знаят защо го носят.

Червеният цвят прави хората смели. Те трябва да знаят как и кога да го употребяват.

Портокаловият цвят носи примирение, зеленият – култура, растене. Земята трябва да се оре и сее.

Жълтият цвят показва, че човек трябва да бъде разумен, да използва нещата правилно.

Синият цвят – да благодариш на Бога за всички блага, които ни е дал, виолетовият – да сме благодарни и да дадем от себе си не само на подобните, но и на всички живи същества, към всички да сме благородни и справедливи. Черният цвят трябва да се обърне в червен.

Зеленият цвят трупа, събира навътре. Жълтият цвят – разтоварва навън.

Червеният цвят на светлината внася в човека енергия и влага. Влагата не се отразява добре на мисълта. Жълтият цвят внася мисъл, но същевременно и сухота.

На главата си черно не слагайте, ако ви се носи черно, слагайте го на краката. На главата нещо бяло, а на врата – червено или синьо. С цветовете ще се лекувате.

Цветята действат лечебно. Когато човек иска да си въздейства добре на здравето и разположението, да отглежда разноцветни цветя с всички цветове на дъгата, те ще допълнят това, което за момента му е необходимо.

Днес най-успокоителният цвят е зеленият. Ние все още не разбираме силата на цветовете, на светлината, приемаме само милувката, а говорът є не чуваме.

Черният цвят събира повече енергия. Когато човек е много изнервен, нека се облече в черни дрехи, да си сложи черна шапка за известно време.

Праведният да се облича в бяло. Децата обличайте в бяло.

Цветът всякога показва събрания капитал. Човек, който разбира, може да се ползва от лечителната сила на цветовете. Цветът не е само етикет. Ако можеш да направиш цветовете подвижни, така, както ги виждаш, те могат да ти бъдат много полезни. Ако обичаш много дълго време да се вглеждаш в който и да било цвят, той тогава ще произведе едно болезнено състояние. Някой човек, ако дълго се е взирал в зелената краска, може много да е израснал, но е изсъхнал, без листа е, сух. Ако прекалено е гледал червения цвят, е станал гневлив, избухлив, невъзможен. Обезвереният е гледал дълго време светлосиния цвят. Този, който иска да покаже силата си, дълго време е гледал виолетовия цвят.

Червеният цвят се придобива чрез чистота. Не можеш ли да добиеш червения цвят, все ще боледуваш. Чистотата е проводник на основния тон на червения цвят. Червеният цвят носи онзи материал, от който се съгражда животът. Този цвят в дъгата не е основният червен цвят. Основният червен цвят щом го приемете, ще внесе у вас радост, светлина, сила, топлина.

Това е Божията Любов. Божията Любов, щом докосне човека с най-малкия основен червен цвят, веднага внася светлина, чистота, сила в тялото.

За да можем да използваме по-добре цветовете за работа, трябва да знаем, че всеки цвят съответства на един ден, на една планета, на един час, на един тон, на едно число.

“До” е на числото 9. Червеният цвят съответства на “до”, на числото 9, на Марс, на вторник.

Портокаловият цвят съответства на неделя, на Слънцето, на “ре” и числото 1.

Жълтият цвят съответства на сряда, Меркурий, “ми”, числото 5.

Зеленият цвят съответства на понеделник, на Луната, “фа”, числото 2.

Ясносиният цвят съответства на четвъртък, на Юпитер, на “сол”, на числото 3.

Тъмносиният цвят съответства на петък (и розовият цвят), Венера, “ла” и на числото 6.

Виолетовият цвят съответства на събота, Сатурн, тон “си”, числото 7.

Който е развил чрезмерна чувствителност в себе си или страда от неврастения, нека използва синия цвят на светлината. Всяка сутрин да прави обливания със сините лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха си.

Страхът е едно негативно качество на нисшия ум и щом се проявява силно при някого, добре е човек да възприема портокаловия цвят като средство за балансиране на силите. С него той може да се лекува.

Казвам: това, което знаете за приложението на цветовете по отношение на облеклото на хората, се отнася и до техните мисли и чувства. Всяка мисъл, всяко чувство, всяко действие е облечено в известен цвят като в дреха.

Ако искате да забравите някои неща, ще внесете в себе си черния цвят и ще си сложите черна дреха. Ако искате да помните някои неща, ще си сложите бели дрехи.

Ако внесете червения цвят в организма на някой човек, който е анемичен, веднага червените кръвни телца в кръвта му ще започнат да се увеличават и животът в него ще се засили. Ако внесете портокаловия цвят в организма на човека, той става самостоятелен, започва да мисли свободно; ако се внесе зеленият цвят – човек почва да гради, да създава. Във всеки цвят природата е скрила известен род сили и разумният човек, като знае това, чрез всеки цвят може да придобие онова, което му липсва. Чрез възприемане на червения цвят на светлината човек може да си създаде здраво, хубаво лице. Каква по-хубава козметика от действието на червения цвят върху човешкия организъм. Няма по-лесен, по-естествен начин за подобряване здравословното състояние на човека и придобиване на жизнерадост от възприемане на червения цвят. Червилата, пудрите, помадите запушват порите, атрофират клетките и ги осакатяват. Ако едно дете се изприщи, може да се прибегне до пудрата, но здравият човек да маже лицето си с пудра – няма смисъл.

Лицето трябва да бъде красиво, пластично.

Светлите тонове – ясносиният, ясножълтият действат успокоително на нервната система. Зеленият цвят регулира магнетичните и електричните течения в природата и в човешкия организъм.

Цветята регулират нервната система. Добре е нервният човек да полива червени цветя и да ги мирише.

Цветовете имат висши и нисши трептения и от човека зависи кой цвят ще привлече в своята аура – висшия или нисшия.

Когато човек има една възвишена идея в живота си, когато иска да живее за Бога, той привлича висшите цветове, които действат благотворно за неговото развитие.

Господ създаде очите, за да възприемат най-фината материя. Различни са категориите на цветовете, които идват от Слънцето и влизат в очите. Най-ниските трептения, ония, които виждаме, имат 400 билиона, други имат повече и достигат до 800 билиона трептения. Така се образуват цветовете. Ако в човека не влиза червеният цвят, той не може да се прояви, не е подвижен, жив, жизнерадостен. Ако портокаловият цвят не влиза в очите, личността на човека ще остане недоразвита, неговата индивидуалност няма да се развие. Ако жълтият цвят не влиза – умът остава неподвижен, не прогресира. Ако зеленият цвят не влиза – растенето ще спре, освежаването ще спре. Ако синият цвят не влезе, вярата ще се атрофира, мир няма да има. Светлината има отношение към целокупния живот на човека.

Бог се проявява чрез нея.

За да дадете някому нещо, някой подарък както трябва, непременно трябва да вложите червения цвят. Без червения цвят не може да направите връзка.

Там, където присъства червената светлина в своето най-ниско проявление, животът е в по-ниска проява. Всички ония същества, които по един или друг начин са складирали тази светлина в своята кръв, в своя организъм, са извънмерно активни и груби. Туй е вярно и за самия човек: когато той извънмерно се възбуди и изказва своето негодувание, гняв и възмущение, всякога тоя цвят се появява на лицето му.

Нещо не ви е добре – сложете си червено шалче на врата, но цветът да е ярък, хубав.

Може да си вземете седем цвята шалчета и всеки ден да си ги сменяте според дните. В неделя ще си сложите портокален цвят шалче.

Трудолюбието, любезността, побоищата, споровете произлизат от червения цвят.

Ако разбирате пътя и законите на червения цвят и го използвате, щяхте да имате розово и красиво лице, щяхте да имате чиста кръв, щяхте да сте жизнерадостни, а не както сега сте се сгушили.

Черният цвят означава ограничение, но е хубаво от време на време човек да го използва.

Никога не носете цветове, които не обичате.

Вие страдате, защото сте в дисхармония с цветовете.

Коя е причината за болестите? Отсъствието на известен цвят в човека. Ако му липсват червеният цвят на Любовта, жълтият цвят на мъдростта или синият цвят на истината, той непременно ще боледува. Ето защо, за да не боледувате, трябва да внесете тези цветове както в организма си, така и в своята психика, т.е. в чувствения и умствения си живот.

Добре е в едно тефтерче да си вземете седем копринени конци, които да отговарят на седемте цвята на спектъра и при всяко неразположение да ги поглеждате. Природата лекува с цветовете.

Човек може да се лекува безплатно, като вземе едно червено стъкло и прекара през него светлината. Анемичният бързо може да си помогне с червения цвят. Нервният да отделя чрез призма зеления цвят на светлината. Който иска да засили деятелността на своя мозък, да отделя жълтия цвят. Хората са оголели от недоимък на жълта светлина.

Човек може да си въздейства с цветовете по няколко начина:

1. Като ги предизвика в съзнанието чрез призма и се облива с цвета, който му е нужен, като наблюдава небесната дъга и се облива.

2. Като пее тоновете на гамата с движения, свързани с определените цветове и мислено съответно се облива с тези цветове.

3. Обливане с цветовете и четене стиховете, съответни на цветовете, дадени в “Завета на цветните лъчи”.

Червената светлина се препоръчва за малокръвие. Ако могат правилно да възприемат праната на червения цвят, малокръвните ще я препратят към клетките на своя организъм и ще се обновят. Хората могат да се ползват от цветните лъчи за лекуване. Когато страдате от главоболие, очеболие, ревматизъм или друга някаква болест, правете опити с цветните лъчи, да видите как ще се отразят върху организма ви. Ако гърлото ви боли, вие можете да отправите към него портокаловия цвят. Ако някой страда от неврастения, нека използва синия цвят на светлината; всяка сутрин да прави обливания със сините лъчи върху главата, гърдите и стомаха си. Добре е човек да отрази сини, жълти или портокалови лъчи към онези органи на тялото си, в които чувства излишна енергия. Тези лъчи могат да се приемат направо от слънцето с помощта на стъклена призма. С помощта на тази призма човек може да получи слънчевия спектър на стената. Като получи спектъра, той трябва да съсредоточи вниманието си към синия цвят и да се опита да го възприеме в себе си.


  

ЕНЦИКЛОПЕДИЧЕН РЕЧНИК, част 133

Иди на част:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148

Направи своя избор
Напред