За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Търсене на рецепти от Българска народна медицина
Търсене на рецепти


Преди да пристъпите към лечение с предлаганите в рецептата методи и средства,
консултирайте се с лекар!
Грижи за косата

Косата е най-хубавото украшение на жената. Всяка коса се нуждае от постоянни грижи, за да се запази хубава. Затоплянето и сушенето на косата при фризиране и боядисване са вредни. От това косата става суха и се чупи. За да се запази косата жизнена и по-плътна, да расте по-бързо, необходимо е да се реже по-често, да се реши с чист гребен, да се четка всяка сутрин и вечер.

Обичаят да се топи гребенът във вода, в която са капнати 15–20 капки одеколон или 1 чаена лъжичка оцет, е за препоръчване, само трябва да се внимава да не се намокрят корените на косата, защото това може да се окаже неблагоприятно за някои коси. Това средство, упражнявано всеки ден, прави косата мека и лъскава, спомага за израстването й.

Маслата за коса трябва да се употребяват само когато тя поради старост или някоя друга причина се къса лесно. Освен това да не се забравя, че косата боледува, когато има неправилно и нередовно храносмилане и изпразване на червата (запек). Без регулиране на храносмилането и отстраняване на запека не може да се излекува и разхубави косата.

Миене на главата. Много е важно косата да бъде винаги чиста. Тя трябва да се измива всяка седмица. Погрешно мислят някои жени, че от честото миене косата опада – само болната коса опада.

Косата може да бъде нормална, суха или мазна. Нормалната коса трябва да се измива всяка седмица с топла дъждовна вода (при липса на дъждовна – с речна или обикновена) и мек сапун или жълтък от яйце и след това добре да се изплакне няколко пъти. В последната вода за изплакване се слага и една чашка винен оцет или сок от един лимон. От това тя придобива лъскавина и се запазва мека и хубава. След измиването косата се изцежда, избърсва се добре и се суши в топла стая, а лете на слънце. Когато косата изсъхне, най-напред трябва да се среши с гребен, след това се натърква с четка, намазана с домашен брилянтин: към 100 г одеколон се прибавя 30 г фино парафиново масло. Преди употреба трябва добре да се разбърка.

Със сухата коса се постъпва както с нормалната, само че когато изсъхне добре и се изчетка, косата и кожата на главата се намазват с бадемово масло или пък с рициново масло, в което е капната една капка парфюм, за да се подправи миризмата му.

Мазна коса. Тъй като от нея пада много пърхот, косата трябва да се измива с гореща вода, в която предварително се слага 1 супена лъжица сода бикарбонат. След това се насапунисва със серен сапун, докато се образува гъста пяна, която се оставя на главата около десет минути. Косата се измива добре с чиста вода, изсушава се и се изтъркват кожата и косата на главата с етер (от аптеката). Мазната и заплетена коса може да стане мека и къдрава по следния начин: една шепа розмаринови листа се сваряват във вода, необходима за измиването на главата. В същата вода се изцежда и сокът на един лимон и се слага една лъжица калиев карбонат (от аптеката). Един или два пъти седмично косата се измива с такава вода.

Цветът на русата коса се запазва, като се мие с отварка от овесена слама или пък с чай от слънчоглед (попарват се 40–50 г жълти венечни листа от цвета на слънчогледа; оставят се да киснат 20–30 минути, след което сместа се прецежда). След това косата се измива с топла вода и сапун и се изсушава напълно, а после с едно памуче, натопено в слънчогледовия чай, се намокря цялата и се оставя да изсъхне, без да се избърсва. Косата се запазва руса и ако вместо слънчогледови цветни листа се употреби жълта (римска) лайкучка.

Цветът на кестенявата и черната коса се подсилва, като се мият с отварка от панамско дърво (набавя се от билков магазин или от аптека). Отварката се приготовлява от две супени лъжици от дървото, които врат в 3 литра вода 1/2 час. Коса нито руса, нито кестенява си запазва цвета, като се мие с черен чай, приготвен с дъждовна вода.

Златист цвят придобива косата по следния начин: в 1 литър доброкачествено бяло вино се накисва 300 г ревен за 48 часа. След това сместа се слага да ври, докато остане наполовина, и сетне се прецежда. Преди да се употреби тази течност, косата се измива с хладка вода, в която е разтворена 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, изплаква се с няколко води и се изсушава. След това се намазва с мека четка, натопена в приготвената течност.

Разцепването на космите се среща често при жените и се дължи на различни причини. Лечението се провежда, както при пърхот (вж. „Кожни болести“).

Запазване на косата от опадане. Прилагат се следните средства:

1. Отварка от корените на копривата. 200 г корени, нарязани на ситно, врат в 1 л вода и 1/4 л винен оцет, докато течността остане наполовина. След това се прецежда и се налива в шише. С тази отварка всяка вечер се масират корените на космите с меката част на пръстите.

2. Отварка от листата на репей, коприва и розмарин. По 15 г от всяка билка се запарват с 0,5 л вряла вода и киснат половин час; прецежда се и се използва както първата отварка.

3. Къна. 1–2 супени лъжици къна на прах се размива с малко топла вода да стане гъста каша и с помощта на мека четка за зъби се намазват корените на космите. Цветът на косата не се изменя, когато къната се поставя върху неизмитата още коса и престоява само десет минути, след което се измива. Цветът на косата се изменя, когато корените се намазват, след като косата е измита; къната престоява около 1–2 часа и след това се измива.

4. Вода за косата. 1/2 супена лъжица сода бикарбонат, 1/2 супена лъжица боракс на прах, 1/2 супена лъжица амоняк и 0,5 л топла вода се смесват в шише и с тази течност се измива косата един-два пъти седмично или й се правят масажи, както е казано по-горе.

Усилване растежа на косата. За усилване растежа на косата се препоръчва отварка от чемшир: 4 супени лъжици листа от чемшир врат 20 минути в 2 л вода; прецежда се и се сипва в шише. С тази отварка всяка вечер се масират корените на космите.

Къдрене на косите. Къдренето се понася добре само от здравите и мазни коси. Електрическото къдрене със затопляне до 80–90 градуса прави косата трошлива. Водната ондулация е по-безопасна процедура. Домашно къдрене без апарат и без маши се прави по следните три начина:

1. След като косата се измие с топла вода и сапун, се намокря с топла бира и се правят чупки. След като изсъхне, косата се вчесва.

2. Косата, измита и изсушена, вечер се навлажнява със следната течност: в 50 г розова вода се размиват 2 г боракс и 10 г глицерин, прибавя се и 10 г спирт или одеколон. След това се начупва леко и се завързва с мрежа или кърпа.

3. Косата се намокря с отварка от мечо грозде (30 г мечо грозде се вари в 0,300 л вода, докато остане наполовина) и се вчесва след пет минути, като й се дава желаната форма.

Оксиженирането (изрусяването) на косите в домашна обстановка става така: измива се косата и се изсушава добре. След това равномерно и навсякъде се намокря със смес от кислородна вода и амоняк по 1 супена лъжица в 1 л вода. След това се изсушава само една част от косата, за да се види дали е получен вече желаният цвят, и ако косата още не е оцветена (изрусена) достатъчно, пак се мокри със сместа (намокрянето се извършва с памук, потопен в сместа). Когато изрусяването привърши, косата се измива добре. Трябва да се знае, че не всички коси се изрусяват еднакво бързо и за да се получи по-светлорус цвят, измиването трябва да се забави, а за по-тъмен цвят трябва по-бързо да се измие. Следващите измивания на косата трябва да се извършат с вода от лайкучка, в която има сварени люспи (най-външните) от кромид лук.

Премахване на нежелателните косми. Нежелателни косми могат да се явят на различни места по тялото – гърба, гърдите, над горната устна и по брадата на жените и т. н. По-рядко се среща обща косматост. И единият, и другият случай са козметичен дефект.

Причините за засилената окосменост са различни и поради това лечението се провежда в зависимост от причината. Народната медицина препоръчва следните методи за премахване на нежелателните косми. Временно премахване на космите се постига с употребата на течности и пасти.

1. От аптеката се купуват в отделни стъкла 150 г кислородна вода и 50 г амоняк. Взема се една чаена лъжичка кислородна вода, в която се прибавят 2–3 капки амоняк (на 20 капки кислородна вода 1 капка амоняк). С тази смес се намазват космите, които трябва да се премахнат, или още по-добре едно натопено памуче се слага върху обраслото с косми място. Държи се, колкото позволи кожата, и след това се изплаква с хладка вода.

За същата цел може да се употреби и следната мас от аптеката: перхидрол 5 г и ланолин 10 г – за външна употреба. Ако се предизвика възпаление, намазва се с бадемово масло или вазелин.

Тази процедура се повтаря сутрин, обед и вечер, като винаги преди употреба мястото се измива с топла вода и сапун. Космите съвършено се обезцветяват и стават тънки като пух, тъй че не се виждат. Тази рецепта е напълно безвредна.

2. Рецепта за безболезнено премахване на космите: спирт 35 г, нишадър 5 г, йод 1,5 г и рициново масло 5 г.

Окосмените места се намазват два пъти на ден и след няколко дни започват да падат сами. Постоянно премахване на космите може да стане само в специализирани заведения от квалифицирани лекари.

Побеляване на косата. Побеляването на косата е нормален физиологичен процес. Побеляването може да бъде и преждевременно, което се дължи на различни причини. В повечето случаи ранното побеляване е наследствено. Побеляването на косата започва най-напред при слепите очи и постепенно обхваща цялата глава. За предпазване от преждевременно побеляване на косата е необходимо да се води природосъобразен живот, като се отбягват душевните сътресения, алкохолът, никотинът и други отрови и се осигурява достатъчна почивка. Да се избягва нощната (особено умствената ) работа. Лечението цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 20 капки (за деца 5–10 капки, според годините) от следната смес: тинктура валериана симплекс (чиста) 20 г, тинктура кратеги (глогов цвят) 20 г, аква лауроцерази (от кайсиеви костилки) 15 г, камфор на прах 1 г, олио мента (ментови капки) 10 капки.

Сутрин, обед и вечер преди ядене да се изпива и по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, босилек, бъзов цвят, глогов цвят, зайча стъпка, исландски лишей, мащерка, орехови листа, пача трева, спирея и росопас по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 0,5 л вряща вода и на тих огън ври 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Млечно-растителна с повече плодове или пък обикновена храна без консервирани меса и риби; на обяд винаги салата с червен кромид лук, магданозови листа и настъргани моркови по равни части и по малко от другите салати с винен оцет и зехтин по вкус. Може да се изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба – речна или океанска. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 2–3 счукани чесънчета и 1–2 супени лъжици сурово настъргана целина, млечни, зеленчукови и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб. След ядене се взeмат по 1–2 чаени лъжички бъзов мармалад и малко мед и по 1 чаена лъжичка (за деца по 1/2 лъжичка) витаминен сироп (от аптеката) или пък се изпива по 1 супена лъжица бирена мая, разтворена в 2–3 супени лъжици топла вода.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от листата на бяла черница (2 супени лъжици се запарват с 0,5 л вряща вода и захлупено ври 5 минути; като изстине, се прецежда) или отварка от ирландски мъх (2 супени лъжици се запарват с 0,5 л вряща вода и захлупено ври 10 минути; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 4 супени лъжици от следната смес: корени от обикновена коприва, репей и спирея по 50 г от всяка. Ври в 1 л вода на тих огън 30 минути и веднага се прецежда. Може да се пие подсладена с мед или захар и лимонов сок по вкус.

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 0,5 л топла вода (за деца с 0,250 л), последвана в понеделник, вторник, четвъртък и петък от парна баня на главата с отварка от орехови листа (6 листа от орех се варят в 1 л вода 10 минути) с продължителност 5 минути, а в сряда и събота – измиване на главата с отварка от корените на обикновена коприва (6 супени лъжици в 2 л вода врат 30 минути и веднага се прецежда) и изтриване на лицето и главата със суха кърпа. След това корените на косата се натриват с краищата на пръстите със следната отварка: 50 г корени от обикновена коприва врат 30 минути на тих огън в 600 г чист винен оцет, за да остане 300 г, и веднага се прецежда. Като изстине, към същата отварка се прибавя и 1 разбит жълтък от прясно кокоше яйце. Едновременно с това се прави разтривка на гръбнака от долу нагоре във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и компрес на корема (отпред) от две бархетни парчета, натопени в отварка от орехови листа (може да се използва и тази от парната баня), отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух (която да покрива и слепите очи), напълнена с тесто, приготвено по следния начин: средата на 1/2 типов хляб (стар от 3–4 дни), разронена в една паница, се поръсва с равни части топла и вкисната боза и гъста отварка от орехови листа (6 орехови листа в 1 л вода врат 30 минути; като изстине, се прецежда) с прибавка и на 1/2 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат. След това тестото се меси да стане гъсто, както е тестото за мятане във фурната, и се оставя да престои поне 1 час, засилва се с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани заедно с кората. Отгоре се поставя вестник и вълнена или памучна шапка и се държи до сутринта. От тази шапка косите бързо потъмняват. Ако се чувства студенина на главата, тестото може да се засили и с 1 чаена лъжичка настърган хрян.

IV. Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Неделя – почивка от всичко.

V. През лятото са полезни и слънчевите бани на главата с лист от репей (но само зелен), слънчоглед или тиква 20–30 минути, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснати 1 шепа орехови листа. Важни добавки:

1) За постигане на по-добри резултати добре е жените, които имат по-гъсти коси, да ги филират или да ги подрежат по-късо.

2) На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка да не се ходи.

3) През лятото и есента шапката от тестото може със същия успех да се замени с шапка от 2 клончета с по 6–7 зелени орехови листа, напръскани от вътрешната страна с малко оцет и наредени така, че да се покрие с тях цялата коса, а отгоре – шапка от памучен чорап (държи се цяла нощ).

4) През лятото и есента гъстата отварка от ореховите листа, потребна за замесване на тестото заедно с бозата, може с по-голям успех да се замени със сок от счукани и добре изстискани зелени орехови листа.

5) Отварката от ореховите листа, потребна за парната баня на главата, може да се употреби 10 вечери поред, като през деня се държи на студено място.

6) Да се отбягва нощната умствена работа и ежедневно да се правят разходки по 2 часа.

Ето и две рецепти за съвършено безвредни бои за косата:

Първа рецепта: 1 пакетче черен чай и 5–10 орехови листа (според тъмнотата на косата) врат 10 минути в 1 л вода; като изстине, се прецежда. Всяка вечер косата се реши, като гребенът непрекъснато се топи в получената боя.

Втора рецепта (боя за кестенява коса): 1 пакетче карамфил на зърна се вари в 0,400 л вода, докато остане 100 г отварка, прецежда се и се засилва с 1 супена лъжица египетска къна. Докато отварката е гореща, се реши косата с нея, после се завива с кърпа и се държи цяла нощ.

Освен това се препоръчва да се вземат мерки за подобрение на кръвната циркулация на космената основа с всекидневни масажи на главата и пиене сутрин, обед и вечер преди ядене по една чашка отвара от корените на коприва (спомага за почерняване на косата), да се отрязват ниско побелелите косми, и то един след друг, но не и да се изскубват, а когато се появят в голямо количество, най-добре е така да останат или да се прибегне до боядисването им.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания на козметиката.

Боядисване на косата. За боядисване на косата съществуват различни средства. Важно условие е преди всичко те да са безвредни, лесно да се прилагат и да се постига цвят, наподобяващ естествения.

Растителните бои, макар и действието им да е по-слабо от химическите бои, са безвредни и са за предпочитане. Растителните бои за коса се приготовляват така:

1. Боя за руса коса: 300 г прах от ревен и 1 л бяло вино се варят, докато течността остане наполовина.

2. Боя за кестенява коса. Първа рецепта: 200 г ситно накълцани зелени орехови черупки се слагат в 300 г спирт 90°, оставя се да кисне 15 дни, прецежда се и се употребява.

Втора рецепта: 20–30 пресни и още зелени орехчета се счукват добре и се опържват в 0,250 л чист маслинен зехтин, прецежда се през кърпа и се запазва в добре запушено стъкло на тъмно място. Няколко часа преди измиването на главата косата се намазва, и то от корените към върховете.

Забележка. Числото на орехите зависи от цвета на косата, който желаем да получим – например за по-светъл 20, а за по-тъмен 25–30 ореха.

3. Боя за черна коса: 200 г ситно скълцани зелени орехови черупки, 10 г карамфил, 1/4 кг маслини (добре счукани с кокичките): всичкото се вари в 3 л вода, докато остане 1 1/2 л, налива се в шише и се прибавят 2–3 г къна.

Употребата на боите става по следния начин. Най-добре е, след като се измие главата с топла вода и сапун, да се намокри едно късче фланела, с което да се разтрие главата слабо, но продължително. След това в боята се натопява мека четка или гребен и се маже по цялата дължина на космите от корените до върховете им. Прическата се прави 1–2 часа, след като косата съвършено изсъхне.

Тези средства не замърсяват главата и косата, не са и вредни. Къносването на косата става с помощта на растението къна, което се продава на прах в тъмен и ясен цвят. Употребена самостоятелно, къната боядисва косата в оранжево-червен цвят. За целта 20 г къна се смесват с хладка вода, като се сипва предпазливо и по малко, докато се получи равномерна каша. С нея се намазват обилно главата и косите (предварително измити с вода и сапун). Дългите коси се търкат с ръце. Боята се оставя да стои 2–3 часа, след което главата се измива още веднъж, но с много вода и без сапун, докато косите престанат да пускат боя.

За да се получи по-тъмен или черен цвят на косата, боядисва се по следния начин: с отварка от 10 г карамфил или 20 г орехови шлюпки (врели в 0,300 л вода 15 минути) се смесва къната на каша и се намазва косата, както по-горе. Държи се 3–4 часа (а може и цяла нощ, за да се получи по-наситен цвят). За да се избегне възчервеният оттенък при боядисването, се прилагат и следните начини: счукват се 10–15 маслинени кокички и се варят с 10–20 зрънца карамфил и една супена лъжица счукани елхови кори или елхови шишарки в 0,300 л вода и 50 г оцет още 15–20 минути. Отварката се смесва с ясна къна, докато се получи каша. Употребява се както по-горе. Елховата кора и елховите шишарки могат успешно да се заместят с по една супена лъжица листа от смрадлика или с по една чаена лъжичка черен чай.

При прошарена коса, за да получат белите коси същия цвят, както и другите, се постъпва така: за кестенява коса се взема 1/3 тъмна къна и 2/3 ясна къна; за коса, средна между кестенява и черна, се взема по равни части тъмна и ясна къна, а за черна коса се взема 2/3 тъмна къна и 1/3 ясна къна. Така смесена, къната се разбърква с 2–3 супени лъжици кисело мляко и получената кашица се стопля до 40°С, след което се намазва косата, както по-горе, и се оставя да престои поне 4 часа или да се пренощува с нея (като се завърже главата с кърпа). След това косата се измива с много хладка вода, но без сапун. Ако първият опит излезе неуспешен, повтаря се и се потретя, докато белите коси добият цвета на останалите. Къносването се препоръчва, защото къната подпомага растежа на косата.

Окапване на косата

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

Четири пъти на ден да се мокри косата с хладка вода. Да се търка косата с отвара от корени на репей.

За засилване на косата да се пие цяла година отвара от копривени корени. Даже по този начин бялата коса може да стане черна. Засилва се косата, ако при хубаво време се ходи гологлав, за да действуват благотворно въздухът и слънцето.Купете целия раздел "ГРИЖИ ЗА ЛИЦЕТО" на цена  2.00 лв.

Направи своя избор
Напред
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница "Астрала"