За реклама Как да поръчате? | Моят профил | Количка за пазаруване | Поръчка   
Петър Дънов, Петър Димков, Елена Блаватска - купете онлайн от езотерична книжарница Астрала
Електронните книги се доставят във формати EPUB, MOBI (KINDLE) и PDF
Валути
Количка
Напред
Количката е празна
Търсене
 

Въведете дума за търсене.
Разширено търсене


Елена Блаватска (1831 – 1891) е създателка на първото езотерично масово движение – Теософското общество, авторка е на основополагащи за световния окултизъм трудове. Родена е в Екатеринослав, Русия. Още в детството е ръководена от своя Учител, махатма от индийския клон на Братството Луксор. Проявява паранормални способности – предсказва, има слухови възприятия, около нея звучи „небесна” музика; надарена е с огромна жизнена сила и разностранни таланти. Битието и дейността й са толкова необикновени и динамични, че често прекрачват границите на възможното и обяснимото, което създава през целия й живот атмосфера от възторг, отрицание, недоразумения и понякога – скандали.
Блаватска пътува и живее в целия известен свят като в свой дом, среща се с представители на всевъзможни религии и вярвания – магове, шамани, жреци, посветени, адепти, години престоява при своя Учител в Тибет, основава окултни общества и просветителски клубове, участва в италианското националноосвободително движение, преоблечена като мъж е тежко ранена в битката при Ментана, упражнява множество професии.

През 1873 г. Блаватска се установява в САЩ. Запознава се с Хенри Олкът, който се превръща в неин най-близък сътрудник и кореспондент на махатмите, с които Блаватска непрекъснато поддържа връзка. Основават „Миракъл клуб”, който прераства в Теософско общество. През 1875 г. публикува първата си книга „Гласът на тишината”, през 1877 г. – „Разбулената Изида”. През 1885 г. след множество пътувания, премествания и премеждия извън САЩ, се завръща в страната и три години по-късно издава фундаменталното си произведение – „Тайната доктрина”.

За първи път в новата история едно окултно движение – Теософското общество – получава широка легитимност и подкрепа на всички континенти. В обществото намират почва и израстват стотици личности и автори, които променят представата за окултизма и го свързват, както направи това техният патрон, с обществените и точните науки. Може да се каже, че окултната теория, а донякъде и практика, в края на 19 и на целия 20 век в западния свят са формирани от членове на Теософското общество, от ученици на Блаватска. Едновременно с това, именно чрез дейността и произведенията на Блаватска, западният свят осмисля значението на множество културни феномени като елементи на една реалност.    Наименование+   Цена   Поръчай сега 
 БЛАВАТСКА Е.П. БИОГРАФИЯ  БЛАВАТСКА Е.П. БИОГРАФИЯ
Сведения на очевидци.
Електронна книга
  4.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
 ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК  ЕЗОТЕРИЧЕН РЕЧНИК
Електронна книга
  5.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
 ИНДИЙСКИТЕ МАГЬОСНИЦИ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ  ИНДИЙСКИТЕ МАГЬОСНИЦИ ОТ СИНИТЕ ПЛАНИНИ
Електронна книга
  5.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
 ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ III - ЕЗОТЕРИКА  ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ III - ЕЗОТЕРИКА
Електронна книга
  6.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
 ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ IІ - АНТРОПОГЕНЕЗИС  ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ IІ - АНТРОПОГЕНЕЗИС
Електронна книга
  6.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
 ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ І - КОСМОГЕНЕЗИС  ТАЙНАТА ДОКТРИНА - ТОМ І - КОСМОГЕНЕЗИС
Електронна книга
  6.00 лв. 
 Поръчай сега 
 
Показани 1 - 6 (всичко 6 позиции) Страници:  1 Направи своя избор
Напред